Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 11. 2021,
8.20

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,98

67

Natisni članek

škandal ukrepi Hrvaška Zoran Milanović

Četrtek, 18. 11. 2021, 8.20

2 leti, 5 mesecev

Hrvaški predsednik Milanović zakuhal mednarodni škandal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,98

67

Zoran Milanović | Avstrijci opozarjajo, da je Milanovićeva primerjava epidemioloških ukrepov in fašizma popolnoma nesprejemljiva. | Foto STA

Avstrijci opozarjajo, da je Milanovićeva primerjava epidemioloških ukrepov in fašizma popolnoma nesprejemljiva.

Foto: STA

Izjava hrvaškega predsednika Zorana Milanovića, ki je epidemiološke ukrepe v Avstriji, kjer beležijo nove rekorde v številu okuženih, primerjal s fašizmom, je povzročila pravi mednarodni škandal. Kot poročajo hrvaški mediji, so zaradi nastalega incidenta predstavniki avstrijskega ministrstva za zunanje zadeve na razgovor povabili hrvaškega veleposlanika Daniela Glunčića. Milanovićevo izjavo so ostro obsodili.

Kot pravijo, je primerjava epidemioloških ukrepov in fašizma popolnoma nesprejemljiva. "Naša naloga je, da državljane varujemo pred epidemijo," so dejali na avstrijskem zunanjem ministrstvu. 

Ukrepe je označil za neumnost

"Avstrija ljudem prepoveduje zahajati na ulice. To je fašizem," je hrvaški predsednik Zoran Milanović na včerajšnjem obisku v Vatikanu komentiral epidemiološke ukrepe, ki veljajo v Avstriji. "V Vatikanu so vsi cepljeni, maske pa se nosijo malo," je novinarjem po srečanju s papežem povedal Milanović.

Dejal je še, da ukrepi za zajezitev koronavirusa nimajo nobene zveze z znanostjo in jih označil za neumnost. "Državljanom sem rekel, naj se cepijo, a državljani imajo o tem, ali se bodo cepili ali ne, pravico odločati sami," je sklenil Milanović.

Dunaj advent
Novice Načrtujete izlet v Avstrijo? To morate upoštevati.

V Avstriji nov rekord v številu okužb

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 15.145 okužb z novim koronavirusom, s čimer so potrdili še več okužb kot v sredo, ko so že poročali o dnevnem rekordu. Pri naših severnih sosedih je v zadnjem dnevu umrlo še 55 covidnih bolnikov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V bolnišnicah se zdravi 2787 covidnih bolnikov, od tega jih je 498 na intenzivni negi, kar je 12 več kot dan prej. Sedemdnevna incidenca okužb na 100 tisoč prebivalcev se je danes povzpela na 988,7.

V Avstriji so danes presegli tudi mejnik milijon potrjenih okužb od začetka pandemije. Prvič so okužbo potrdili 25. februarja 2020 pri dveh osebah, skoraj 21 mesecev kasneje pa se jih je nabralo že 1.011.465.

V Avstriji so zaradi zaostrenih epidemioloških razmer že v začetku meseca na delovnih mestih uvedli t. i. pravilo 3G oziroma PCT, v skladu s katerim morajo podjetja preverjati, ali zaposleni izpolnjujejo enega od treh pogojev – cepljenje, prebolelost ali negativen test na novi koronavirus.

8. novembra je sledilo pravilo 2G oz. PC – preboleli, cepljeni – za gostinske lokale, hotele in prireditve. Od ponedeljka pa je v državi v veljavi zaprtje javnega življenja za tiste, ki niso niti cepljeni niti niso covida preboleli.

O morebitni dodatni zaostritvi protikoronskih ukrepov naj bi v Avstriji govorili na petkovem sestanku vlade in deželnih glavarjev avstrijskih zveznih dežel. Po včerajšnji seji vlade sta avstrijska ministrica za pravosodje Alma Zadić in ministrica za kmetijstvo Elisabeth Köstinger potrdili, da so na mizi različne možnosti, tudi obvezno cepljenje proti covidu-19 za vse.

Avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein se je že pretekli teden zavzel za obvezno cepljenje vseh zaposlenih v zdravstvu, kar podpira tudi avstrijska zdravniška zbornica, na spletni strani danes poroča avstrijski Kronen Zeitung.

Od pojava epidemije je na Hrvaškem umrlo več kot deset tisoč ljudi

Po številu okuženih je na prvem mestu še vedno Slovenija. 14-dnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev je 2.227, sledi Hrvaška, kjer so v zadnjih 14 dneh zabeležili 1.817 okužb, na tretjem mestu pa je Avstrija, tam so v zadnjih 14 dneh zabeležili 1.646 okužb. Hrvaška je po številu okužb torej slabša kot Avstrija. 

Hrvaška je četrta država v Evropi z najslabšo precepljenostjo. Na Hrvaškem je 55,36 odstotka polno cepljenih odraslih. V Avstriji imajo 74,3-odstotno precepljenost med odraslimi. 

Novice Avstrija za necepljene zaprla javno življenje, v Berlinu le še pogoj PC
Hrvaška covid-19
Novice Analiza smrti: med mlajšimi umirajo samo necepljeni
hrvaška policija
Novice Pred šolo aretirali anticepilsko učiteljico #video
Ne spreglejte