Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
2. 4. 2020,
13.30

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,39

13

Natisni članek

Koronavirus Španija

Četrtek, 2. 4. 2020, 13.30

4 leta

Španija in koronarvirus

Strašljive številke: vodilni v državi optimisti, zdravniki opisujejo resnično stanje

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,39

13

Španija je za Italijo druga država na svetu, ki je zaradi novega koronavirusa izgubila največ prebivalcev. Čeprav je bilo v sredo največ smrtnih primerov v enem dnevu, poudarjajo, da se odstotek umrljivosti manjša. Kakšno je resnično stanje v Španiji, pa na drugi strani pojasnjuje preobremenjeno zdravniško osebje.

Zadnji javno objavljeni podatki v Španiji so naslednji: število okuženih z novim koronavirusom je več kot 110 tisoč, umrlo jih je 10.003, ozdravelo pa 22.647. Med zadnjimi je tudi kar 101 leto stara Encarna Buisan, ki je ta teden zapustila bolnišnico v Huesci, potem ko je v njej preživela zadnjih 14 dni. Rojstni dan je imela 25. marca.

Španija je med državami druga z največ umrlimi na svetu, a tudi druga z največ ozdravljenimi bolniki, ki so se spopadali s koronavirusom. Čeprav je na intenzivnih oddelkih po vsej Španiji še skoraj šest tisoč obolelih, so na Pirenejskem polotoku optimistični glede prihodnosti.

Miha Mazzini (primerno za TOP 2)
Mnenja Miha Mazzini: Zagrenjena psiha teh nesrečnikov hoče vse stlačiti v blato

Odstotek okuženih in umrlih upada

Strokovnjaki poudarjajo, da bo Španija kmalu dosegla vrhunec. Opažajo namreč trend upadanja okužb. Sicer ne po skupnem številu, temveč po odstotkih. V torek so še zaznavali 11-odstotno rast okuženih, v sredo je upadla na 8,2, zdaj na 7,9 odstotka. Med 15. in 25. marcem je bila dnevna rast kar 20-odstotna.

Zdravstveni delavci so vidno utrujeni. | Foto: Reuters Zdravstveni delavci so vidno utrujeni. Foto: Reuters

Prav tako se znižuje odstotek umrlih. Ta je s številke 27, ki so jo beležili prejšnji teden, v sredo upadel na 10,6, danes na 10,5.

Čeprav so to spodbudni podatki, pa je obremenjenost zdravniškega osebja v bolnišnicah vse večja. Zlasti tistega, ki dela na intenzivnih oddelkih. Strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko bolnišnice ob koncu tega ali začetku prihodnjega tedna dosegle kritično točko.

koronavirus oprema zdravstvo
Novice V Sloveniji skoraj 900 okuženih, umrla še ena oseba #video
Cepljenje
Novice Znanstveniki pohiteli: kdaj lahko pričakujemo cepivo proti novemu koronavirusu?

Zdravniki v Madridu izmučeni opozarjajo 

Največ okuženih je v španski prestolnici Madrid, kjer so zabeležili 3.865 primerov s smrtnim izidom. Eden od tamkajšnjih zdravnikov, dr. Francisco Tejerina, je za NBC opisal, v kakšnih razmerah dela. Njegov tedenski delovnik ima 80 ur. Doktor interne medicine, ki je specializiran za nalezljive bolezni, poudarja, da je utrujenost velika. V času 24-urnega dežuranja lahko le za kakšen hip zapre oči, sicer je zdravniško osebje nenehno v pogonu. Pravi, da ob prihodu v začasno prebivališče dobesedno pade v posteljo. "Nekateri mlajši zdravniki kdaj tudi zajočejo," je na to, kako težke čase preživljajo, opozoril 40-letni Španec.

Prostora je vse manj, poudarjajo zdravniki. | Foto: Reuters Prostora je vse manj, poudarjajo zdravniki. Foto: Reuters

"Težko se je spoprijemati s tem. Ta in naslednji teden bosta res težka," je dejal v pogovoru za NBC. Ne strinja se s politiki, saj meni, da število ljudi, ki bodo potrebovali zdravniško oskrbo, ne bo začelo upadati: "To je nerealno. Politiki računajo na to, ampak to ni realno."

trening Atalanta
Sportal V Italiji podaljšali prepoved skupnih treningov
dojenček
Novice V ZDA umrl s koronavirusom okužen dojenček

"Mislim, da se to ne bo kmalu ustavilo. Postelj je vse manj."

V Madridu dela tudi dr. Juan Jorge Gonzalze-Armengol, ki vodi bolnišnico San Carlos. Še nikoli v življenju ni videl takšnega navala ljudi. "Kot bi se vsul plaz. Katastrofa. To je uničenje mesta," je dejal ter koronavirus opisal kot kombinacijo šprinterja in tekača na dolge proge. "To je tekma s časom. Vojna države proti biološkemu povzročitelju," pravi.

Evropa po njegovem mnenju ni bila pripravljena na to. "Mislim, da se to ne bo kmalu ustavilo. Razlog je število mrtvih. Po izkušnjah bo približno polovica potrebovala zdravljenje v bolnišnicah, eden od desetih pa intenzivno oskrbo, postelj pa je vse manj. Ni prostora za vse. Vse je polno."

Zdravniško osebje v Barceloni se je zahvalilo javnosti, ki mu je namenila vsesplošni aplavz. | Foto: Reuters Zdravniško osebje v Barceloni se je zahvalilo javnosti, ki mu je namenila vsesplošni aplavz. Foto: Reuters

Težave imajo pri določanju tega, kdo bo takoj priključen na ventilator in kdo ne. "Ko pacienti čakajo, se lahko zaplete. Lahko se zgrudijo in jih je treba potem intubirati, v najslabšem primeru imajo srčni zastoj. To se ne dogaja pogosto, a se."

Ker je vse več smrtnih primerov, so preobremenjene tudi pogrebne službe, ki bodo ob takšnem nadaljevanju težko sledile umrljivosti.

koronavirus
Novice Po svetu več kot milijon okužb z novim koronavirusom #video
Letalo
Novice Iz New Yorka se vrača skupina Slovencev

Brezposelnih 3,5 milijona ljudi, zaradi koronavirusa Španija izgubila skoraj 900 tisoč delovnih mest

Kljub vsemu so v Španiji optimistični, da bodo v državi kmalu dosegli vrhunec pandemije, ki mu bo sledilo upadanje.

Življenje se je ustavilo, ljudje so doma. Španija je izgubila skoraj 900 tisoč delovnih mest, od tega več kot polovico začasnih. Skupaj je bilo marca registriranih kar 3,5 milijona nezaposlenih, kar je po letu 2017 z naskokom največje število. A to ni končno, saj je kar nekaj takšnih, ki še niso zaprli svojih podjetij.

koronavirus Španija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Zaradi nastalega položaja ni jasno, kdaj se bo življenje vrnilo v normalne tirnice. Verjetno bodo v Španiji še lep čas zaprti v domačem okolju. Odgovorni v šolskem sistemu poudarjajo, da bi se dijaki lahko vrnili v šole konec maja, če bi se stvari sredi aprila umirile. Hkrati poudarjajo, da šole ne bodo podaljšali v julij.

Hrana
Novice Kmetje mirijo: v kriznih časih hrane ne bo zmanjkalo #video
Ne spreglejte