Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 4. 2020,
6.43

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

6

Natisni članek

Slovenci ZDA Koronavirus

Četrtek, 2. 4. 2020, 6.43

4 leta

Iz New Yorka se vrača skupina Slovencev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

6

Letalo | V Slovenijo se je v sredo z različnimi leti vrnilo okoli sto Slovencev, med njimi tudi 25, ki so v sredo zvečer prispeli na Brnik z izrednim letalom iz Helsinkov prek Köbenhavna. | Foto Reuters

V Slovenijo se je v sredo z različnimi leti vrnilo okoli sto Slovencev, med njimi tudi 25, ki so v sredo zvečer prispeli na Brnik z izrednim letalom iz Helsinkov prek Köbenhavna.

Foto: Reuters

Iz New Yorka je v sredo s posebnim poletom madžarskega letala v Budimpešto odpotovala skupina Slovencev iz ZDA, za katero je potem organiziran prevoz do madžarsko-slovenske meje. Tam bodo pristojni izvedli testiranje na okužbo z novim koronavirusom, nato pa je za omenjeno skupino slovenskih državljanov predvidena 14-dnevna domača samoizolacija.

V Slovenijo se je sicer v sredo z različnimi leti vrnilo okoli sto Slovencev, med njimi tudi 25, ki so v sredo zvečer prispeli na Brnik z izrednim letalom iz Helsinkov prek Köbenhavna, je danes za STA dejal vodja konzularnega oddelka na zunanjem ministrstvu (MZZ) Andrej Šter. V petek je predviden zadnji izredni let iz Londona, na katerem je na voljo 180 sedežev.

Špela Ponomarenko Janić, Anja Osterman
Sportal Za las so ujeli zadnji polet iz Avstralije v Slovenijo #video

Na letu iz Helsinkov poleg 25 Slovencev tudi državljani sosednjih držav

Na izrednem letu iz Helsinkov so bili tudi trije državljani Madžarske, trije državljani Italije ter dva državljana Hrvaške. Tuje državljane so prevzeli predstavniki njihovih držav. Slovenske državljane, ki so jih ob prihodu zdravstveno pregledali in jim odvzeli bris za test na okužbo z novim koronavirusom, so napotili v 14-dnevno domačo samoizolacijo.

V petek je predviden zadnji izredni let iz Londona, na katerem je na voljo 180 sedežev, je poudaril vodja konzularnega oddelka na zunanjem ministrstvu Andrej Šter. | Foto: Nebojša Tejić/STA V petek je predviden zadnji izredni let iz Londona, na katerem je na voljo 180 sedežev, je poudaril vodja konzularnega oddelka na zunanjem ministrstvu Andrej Šter. Foto: Nebojša Tejić/STA

Šter je ta let izpostavil kot pomemben rezultat sodelovanja, saj so se z njim vrnili državljani več držav. Isto letalo je pred tem v Helsinke odpeljalo 29 državljanov iz skandinavskih in baltskih držav ter Islandije. V sredo se je sicer vrnilo tudi več deset Slovencev iz Lizbone ter prek züriškega letališča iz Tajske, Filipinov in Švice, kot tudi posamezniki s komercialnimi ali zasebnimi leti. Skupno Šter ocenjuje, da jih je bilo okoli sto.

Letalo kabina
Novice Če letalska družba odpove polet, vam mora vrniti denar

Deset Slovencev se iz New Yorka prek Budimpešte vrača v domovino

Iz New Yorka je v Budimpešto v sredo s posebnim poletom madžarskega letala odpotovalo deset Slovencev iz ZDA, ki ima predviden prihod v Budimpešto danes popoldne. Slovensko veleposlaništvo bo po prihodu za slovenske državljane organiziralo prevoz do madžarsko-slovenske meje, kjer sledita zdravstveni pregled in odvzem brisa ter nato 14-dnevna samoizolacija v domovini.

Iz Londona pa bo v petek popoldne poletelo večje letalo s 180 sedeži za tiste slovenske državljane iz Velike Britanije in Irske, ki se želijo vrniti v domovino. Šter je izpostavil, da je tudi ta let tako kot tudi preostali dozdajšnji repatriacijski leti in prevozi, ki jih organizira slovensko zunanje ministrstvo, brezplačen.

Letališče Jožeta Pučnika Brnik.
Novice Na letališču pristali Slovenci iz Tajske, Filipinov in Švice. Sledi samoizolacija. #video

V petek zadnji izredni let iz Londona

Dejal je, da na ministrstvu intenzivno kontaktirajo tamkajšnje Slovence, ki jih je v Londonu okoli 240, da bi se odločili za let, saj bo to zadnji izredni let iz Londona. To bo po besedah Štera predvidoma tudi zadnja repatriacija večje skupine Slovencev iz tujine, tako da bodo od zdaj večinoma še naprej reševali morebitne posamezne primere. Danes so tako iz Pariza na zdravstvenem letu pripeljali otroka z mamo in teto, ki je imel v Parizu operacijo, zdaj pa nadaljuje zdravljenje v Sloveniji.

Šter je še izpostavil, da so repatriacije, ki potekajo v organizaciji slovenskega zunanjega ministrstva, brezplačne. Če prevoz organizirajo druge države, je včasih treba kaj prispevati. Njega pa veseli, da v skladu z zakoni repatriacije Slovenija izvaja brezplačno. Zanje so do zdaj namenili okoli 300 tisoč evrov. MZZ je medtem danes na Twitterju objavil informacijo o sobotnem izrednem, komercialnem letu družbe Airplane iz Stockholma v Zagreb. Odhod letala iz Stockholma je predviden ob 18. uri.

Eric YXu, Huawei
Novice Leto 2020 bo še težje, ker je zaradi koronavirusa težko napovedati karkoli

Z izrednimi leti se je vrnilo več kot 450, z avtobusi pa 120 državljanov

Na MZZ, ki si še naprej prizadeva za vrnitev slovenskih državljanov, ki so po svetu obtičali zaradi ukrepov ob pandemiji novega koronavirusa, po poročanju STA sicer opozarjajo, da od 6. aprila ne bo več posebnih letal za zagotavljanje organiziranih vrnitev slovenskih državljanov iz oddaljenih destinacij in bodo pomagali le prek diplomatske izmenjave in evropske pomoči.

V Slovenijo se je do zdaj z izrednimi leti vrnilo več kot 450 državljanov Slovenije. S posebnimi avtobusnimi prevozi pa so po sredinih podatkih MZZ pripeljali okoli 120 državljanov. Okoli tisoč državljanov se je s pomočjo sodelavk in sodelavcev slovenske diplomatsko-konzularne mreže po svetu v domovino vrnilo samostojno, navajajo na MZZ.

Ne spreglejte