Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 4. 2020,
9.42

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

53

Natisni članek

dom za starejše občane virus Ljutomer Koronavirus

Četrtek, 2. 4. 2020, 9.42

4 leta, 1 mesec

V Sloveniji skoraj 900 okuženih, umrla še ena oseba #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

53

Po zadnjih uradnih podatkih imamo v Sloveniji 897 potrjenih okužb s koronavirusom. Ena oseba je zaradi bolezni covid-19 umrla. Od izbruha epidemije v Sloveniji je koronavirus zahteval 16 smrtnih žrtev.

V Sloveniji je okuženih 897 ljudi, kar je 56 več kot včeraj. Trenutno je zaradi okužbe hospitaliziranih 112 bolnikov, od tega 29 na intenzivni negi. Včeraj so testirali 1.095 ljudi, skupaj je bilo opravljenih 24.857 testiranj. Za posledicami bolezni covid-19 je umrla ena oseba, je prek družbenega omrežja Twitter sporočila vlada.

Od skupno 897 potrjenih okužbah jih je kar 162 v domovih za starejše po državi, ob tem pa je z novim koronavirusom okuženih še 32 zaposlenih v domovih. Število okuženih oskrbovancev se je v enem dnevu dvignilo za 25.

 

Ljubljanska urgenca z novo vstopno točko za bolnike s sumom na bolezen covid-19

Bolnike, ki bodo potrebovali urgentno zdravljenje, hkrati pa pri njih sumijo na okužbo z novim koronavirusom, v UKC Ljubljana prosijo, naj na urgenco vstopajo skozi zadnja vrata. Zagotavljajo, da imajo vzpostavljene protokole za njihovo zdravljenje, želijo pa jih ločiti od zdravih bolnikov. V UKC Ljubljana se sicer trenutno zdravi 53 okuženih bolnikov, piše STA.

Po besedah Mateje Logar z ljubljanske infekcijske klinike se število bolnikov na navadnih oddelkih še naprej dnevno povečuje, v blagem porastu pa je tudi število bolnikov na intenzivnih oddelkih. Na infekcijski kliniki je trenutno na navadnih oddelkih hospitaliziranih 33 bolnikov, na dodatni lokaciji na ortopedski kliniki pa šest bolnikov.

Urgenca | Foto: STA , Foto: STA ,

V intenzivni enoti je trenutno 14 bolnikov, od tega jih je 13 mehansko ventiliranih, je pojasnila Logarjeva in dodala, da v intenzivni enoti prevladujejo bolniki, ki so starejši od 60 let, večina pa jih ima eno ali več pridruženih bolezni. Izjema je 38-letni bolnik, ki je tudi najmlajši.

Tudi generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Janez Poklukar je poudaril, da v zadnjih dneh število okuženih še vedno postopno raste, a ne tako skokovito kot pred tem. "Ti podatki so za nas seveda spodbudni, a še ne dajejo možnosti dokončne ocene, kje in kako smo," je dodal.

Počivalšek: Prihodnji teden najmanj pol milijona zaščitnih mask iz domače proizvodnje. Video: Planet.


Iz UKC Maribor so sporočili, da je pri njih skupaj hospitaliziranih 30 pacientov z boleznijo covid-19. Dvanajst pacientov je v intenzivni enoti, vsi dihajo s pomočjo ventilatorja. Zaradi nedavnih tesnih socialnih stikov je preventivno v domači izolaciji 68 zaposlenih. Nadaljnjega širjenja okužb med zaposlenimi v mariborski bolnišnici niso zaznali.

dojenček
Novice V ZDA umrl s koronavirusom okužen dojenček

Dosedanji vstop odprt za bolnike, ki ne kažejo znakov viroze

V UKC Ljubljana so danes z Zdravstvenim domom Ljubljana vzpostavili skupno vstopno točko na urgenco za vse paciente s simptomi ali z morebitnimi stiki. Še vedno sicer veljajo navodila, da ljudje, preden obiščejo zdravnika ali urgenco, če res niso življenjsko ogroženi, najprej pokličejo, je v današnji izjavi poudaril koordinator urgence covid-19 Peter Radšelj.

"Veliko pacientov na urgenco prihaja zaradi svoje osnovne bolezni in tudi med njimi so tisti, ki so lahko okuženi s tem virusom, in ljudje, pri katerih obstaja nizka verjetnost okužbe, zato želimo te bolnike ločiti," je pojasnil. Dosedanji vstop ostaja odprt za vse bolnike, ki ne kažejo znakov viroze in niso imeli tveganih stikov, pa tudi za vse paciente, katerih življenje je ogroženo in jih bodo tja pripeljali z reševalnimi vozili.

Kontejnerji pred UKC Ljubljana | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Zdravnik Uroš Tominc je dodal, da bo obravnava bolnikov na urgenci za tiste, ki kažejo simptome, enaka, le pristop bo nekoliko drugačen. "Naredili bomo prvo triažo, vzeli bris na virus in potem bodo obravnavani v prostorih urgence, kot bi bili sicer," je pojasnil. Enako velja tudi za zdravstvene domove. Vse, ki kažejo znake oziroma sum na okužbo, prosijo, da vstopajo pri zadnjem vhodu.

V največji zdravstveni ustanovi v državi se medtem po besedah generalnega direktorja pripravljajo tudi na naslednje korake, ki bodo vezani na vzpostavitev obravnave pacientov, ki so bili za zdaj odpovedani. "Vemo, da ti doma čakajo in da potrebujejo naše storitve, da ne rečem zdravljenja," je poudaril Poklukar, poroča STA.

koronavirus
Novice Po svetu več kot milijon okužb z novim koronavirusom #video

Zaposleni naj dobijo, kar jim pripada

Dotaknil se je tudi izplačevanja dodatkov zdravstvenim delavcem v obdobju epidemije in pojasnil, da bodo v UKC sledili zakonskim predpisom ter nagradili tiste, ki so čezmerno obremenjeni in izpostavljeni v obdobju epidemije.

"Skupaj s predstavniki zaposlenih bomo še danes naslovili na komisijo za tolmačenje kolektivne pogodbe za javni sektor vprašanje, kaj je pravilno in kateri zaposleni naj bi dodatek dobili, saj je pomembno, da vzpostavimo enoten sistem za vso državo," je poudaril Poklukar. Po njegovih besedah je pomembno, da zaposleni dobijo, kar jim pripada, bolnišnica pa si ne sme privoščiti, da njihove odločitve pozneje ne bi vzdržale inšpekcijskih ali sodnih presoj, navaja STA.

V domu starejših in hotelski karanteni v Postojni brez dodatnih okužb

V postojnskem domu starejših Talita kum in med nastanjenimi v karanteni v tamkajšnjem hotelu Epic niso odkrili dodatnih okužb. Kot je danes za STA povedal poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk, z nameščenimi v hotelu ni težav, saj se vsi držijo pravil karantene.

cepljenje, cepivo
Novice Cepiva proti novemu koronavirusu ne bo še najmanj eno leto

Občani in svojci stanovalcev zahtevajo ukrepanje

Žarišča koronavirusa v Sloveniji so predvsem domovi za starejše občane. V Domu starejših občanov (DSO) Ljutomer so potrdili še 11 okužb z novim koronavirusom. Število okuženih se je tako povzpelo na 33. 

 

Število okužb z novim koronavirusom v domovih za ostarele hitro narašča. | Foto: Pixabay Število okužb z novim koronavirusom v domovih za ostarele hitro narašča. Foto: Pixabay

V javnosti je zakrožilo pismo občanov Ljutomera in svojcev varovancev doma, ki zahtevajo ukrepanje. Kot pišejo, obstajata upravičena skrb in strah štiri tisoč ljudi, ki živijo v mestu Ljutomer, da so ogroženi. Zato je nujno ukrepanje, da se virus ne bo širil tako hitro.

"Vodstvo DSO že od petkove okužbe pričakuje, da obolele preselijo v športno dvorano, ki je popolnoma neustrezen prostor, saj nima možnosti za ločevanje ljudi, opreme za skrb za bolnike ali ustreznega števila sanitarij in prh. Dodatno skrb pa utemeljujemo s tem, da so se stanovalci doma starejših občanov še 27. marca sprehajali zunaj stavbe in, po poročanju občanov, tudi po mestu," so dodali v pismu.

Cepljenje
Novice Znanstveniki pohiteli: kdaj lahko pričakujemo cepivo proti novemu koronavirusu?

Zaskrbljeni, da bi se okužbe širile drugje po občini

Domu starejših tudi očitajo, da so v jedilnico vstopali zaposleni iz drugih podjetij ali organizacij ter da so razvažali malice približno 30 občanom. "Zaskrbljeni smo tudi za zaposlene, ker nam sporočajo, da jim ni jasno povedano, kdo vse je bil v stiku z okuženimi in kako naj ustrezno ukrepajo, da zavarujejo sebe in svoje družinske člane, med katerimi je veliko otrok. Prav tako ni informacije, ali se je vodstvo, ki je bilo v stiku z virusom, testiralo na okužbe in ustrezno zavarovalo," še piše v pismu.

Pisci rešitev vidijo v razdelitvi stavbe doma na tri oddelke, za zdrave, tiste s sumom na okužbo in okužene, v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Zdrave prebivalce bi, po njihovem mnenju, morali preselili iz doma, z zunanjim okoljem pa preprečili stike in s tem širitev okužbe.

O rešitvah in načinih, kako v domovih zagotoviti ločeno bivanje in tudi ločeno delo za tri skupine oskrbovancev, so se predstavniki domov v sredo pogovarjali z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem, ministrom za delo Janezom Ciglerjem Kraljem in regijskimi koordinatorji.

Koronavirus
Novice V karanteni v Postojni dva okužena s koronavirusom

Zdrave varovance selijo v Bioterme Mala Nedelja

Bioterme Mala Nedelja bodo prevzele zdrave varovance iz ljutomerskega doma starejših občanov. Stroka je ocenila, da so prostori primerni, prvih 15 stanovalcev naj bi preselili še danes, preostale pa, ko se bodo za to odločili pristojni.

Kot je za STA povedala epidemiologinja z območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v Murski Soboti Teodora Petraš, so po ogledu prostorov v Biotermah ocenili, da so primerni za bivanje predvsem za tiste varovance, ki so gibljivi, samostojni in z boleznimi, ki so stabilne. To pomeni, da ti starostniki ne potrebujejo dodatne nege.

"Pri tej izbiri moramo biti zelo previdni, seveda pa želimo s tem izolirati tiste, ki so zdravi, torej niso okuženi z novim koronavirusom," pravi Petraševa.

Ne spreglejte