Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 8. 2024,
22.15

Osveženo pred

1 ura, 40 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
Rafale Aleksandar Vučić Emmanuel Macron

Natisni članek

Četrtek, 29. 8. 2024, 22.15

1 ura, 40 minut

Srbija in Francija ob obisku Macrona v Beogradu sklenili dogovor o dobavi 12 rafalov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,02
Rafale | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je danes po srečanju s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom sporočil, da sta državi sklenili dogovor o nakupu 12 francoskih vojaških letal rafale v vrednosti 2,7 milijarde evrov. Predsednika sta govorila tudi o jedrski energiji in političnih temah, Macron pa je znova sporočil, da Srbija sodi v EU.

Dogovor o dobavi novih francoskih vojaških letal rafale sta podpisala srbski obrambni minister Bratislav Gašić in izvršni direktor francoske družbe Dassault, ki proizvaja rafale, Eric Trappier. Vučić je dogovor na nocojšnji novinarski konferenci označil za veliko novico in ocenil, da bo prispeval k pomembnemu povečanju operativnih zmogljivosti srbske vojske. Nakup rafalov je po mnenju nekaterih srbskih analitikov ena od potez, s katerimi si želi Srbija pridobiti naklonjenost Evrope.

Vučić: Srbija ne bo uvedla sankcij proti Rusiji, a podpira ozemeljsko celovitost Ukrajine

Vučić je danes na novinarsko vprašanje, ali se Srbija z nakupom rafalov približuje EU in oddaljuje od Moskve, odgovoril, da ve, da bi si Macron želel, da uvedejo sankcije proti Rusiji, a se svoje odločitve ne sramuje. Obenem je dodal, da Srbija podpira ozemeljsko celovitost Ukrajine in jo dojema kot prijateljsko državo.

Emmanuel Macron, Aleksandar Vučić
Novice Ob obisku Macrona v Srbiji predviden podpis pogodbe o nakupu vojaških letal

Macron je nakup letal ocenil kot strateško spremembo, ki kaže velik pogum in predstavlja voljo za dolgoročnim zavezništvom med državama v okviru močne suverene EU.

Macron o Srbiji

Poudaril je tudi, da so odnosi med Srbijo in Francijo v zadnjih petih letih dobili nov zagon, ter ponovil svoje besede od aprila, ko je poudaril, da je mesto Srbije v EU. Ob tem je dodal, da EU potrebuje močno in demokratično Srbijo, Srbija pa potrebuje močno in suvereno EU, da bi branila njene interese. Glede Kosova je zagotovil, da bodo še naprej podpirali napore, ki se vlagajo v evropsko posredovanje, da bi dosegli napredek v normalizaciji odnosov med državama.

Dogovor o dobavi novih francoskih vojaških letal rafale sta podpisala srbski obrambni minister Bratislav Gašić in izvršni direktor francoske družbe Dassault, ki proizvaja rafale, Eric Trappier. | Foto: Guliverimage Dogovor o dobavi novih francoskih vojaških letal rafale sta podpisala srbski obrambni minister Bratislav Gašić in izvršni direktor francoske družbe Dassault, ki proizvaja rafale, Eric Trappier. Foto: Guliverimage

Poleg dogovora o nakupu rafalov je bilo ob navzočnosti predsednikov izmenjanih več drugih dokumentov o sodelovanju, med drugim izjava o nameri o partnerstvu in sodelovanju na področju raziskav ter izkoriščanja kritičnih in strateških mineralnih surovin ter pismo o zavezi za oceno potenciala za razvoj civilnega jedrskega programa v Srbiji.

Severina, Aleksandar Vučić
Trendi Srbski predsednik o Severini: O njej si mislim vse najslabše

Vučić je danes glede morebitnega razvoja jedrskega programa poudaril, da Srbija čez deset let ne bo imela več dovolj električne energije, če ne bo koristila jedrske. "To je za nas edini način, da zagotovimo dovolj energije," je opozoril. V Srbiji sicer že več kot 35 let velja prepoved gradnje jedrskih elektrarn.

Rafale
Novice Je res počilo med Francijo in Arabci?
Renault rafale
Avtomoto Renault razkril novega: podrobnosti atraktivnega avtomobila #foto
Hrvaška prejela šest bojnih letal rafale
Novice Noro dogajanje: rafali preletavajo Hrvaško, prebili bodo zvočni zid
Protest Beograd
Novice Na ulicah Beograda več deset tisoč protestnikov: blokirali so avtocesto in železnico #foto
Beograd, protesti
Novice Okoljski aktivisti v Srbiji po priprtju treh protestnikov zagrozili z radikalnimi ukrepi
Aleksander Vučić
Novice Aleksandar Vučić proteste proti pridobivanju litija označil za poskus rušenja oblasti
Litij
Novice Novo zlato: bo ta dragocena kovina Balkanu prinesla bogastvo?

 

Ne spreglejte