Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
28. 8. 2024,
11.54

Osveženo pred

3 ure, 29 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,03
Rafale Pavel Durov Združeni arabski emirati Francija propaganda dezinformacije lažne novice

Natisni članek

Sreda, 28. 8. 2024, 11.54

3 ure, 29 minut

Je res počilo med Francijo in Arabci?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,03
Rafale | Dogovor med Francijo in ZAE o nakupu 80 vojaških letal rafale (na fotografiji) in 12 vojaških helikopterjev je bil vreden 17 milijard evrov.  | Foto Shutterstock

Dogovor med Francijo in ZAE o nakupu 80 vojaških letal rafale (na fotografiji) in 12 vojaških helikopterjev je bil vreden 17 milijard evrov.

Foto: Shutterstock

Združeni arabski emirati so zaradi aretacije ustanovitelja komunikacijske aplikacije Telegram Pavla Durova, Rusa, ki ima tudi državljanstvo ZAE in je bil prejšnji konec tedna aretiran na letališču blizu Pariza, zamrznili pogodbo s Francijo o nakupu 80 vojaških letal rafale. To na družbenih omrežjih trdi več profilov, ki se opirajo na videoposnetek z logotipom katarskega medijskega konglomerata Al Jazeera. A na uradnih spletnih straneh in profilih Al Jazeere te informacije ali videoposnetka, ki ga delijo predvsem prorusko usmerjeni akterji, ni mogoče najti.

Pavel Durov
Novice Ruski milijarder, ki je zaplodil več kot sto otrok

Videoposnetek z logotipom Al Jazeere, ki opisuje domnevno zamrznitev leta 2021 sklenjene pogodbe med Francijo in Združenimi arabskimi emirati o nakupu 80 francoskih vojaških lovcev rafale, je v torek v poznih večernih urah po našem času med prvimi na družbenem omrežju X objavil profil z vzdevkom @Zlatti71.

Izrezka iz videoposnetka, ki je bil objavljen na platformi X, na spletnih straneh ali drugih kanalih Al Jazeere pa ne obstaja.  | Foto: Posnetek  zaslona Izrezka iz videoposnetka, ki je bil objavljen na platformi X, na spletnih straneh ali drugih kanalih Al Jazeere pa ne obstaja. Foto: Posnetek zaslona

Gre za proruski propagandni profil, ki sicer deli skoraj izključno vsebine, ki v vojni Ukrajini podpirajo Rusijo, so kritične in pogosto žaljive ter sovražno nastrojene do Ukrajine in držav Zahoda. 

Videoposnetek oziroma informacijo, ki jo posreduje, je kasneje delilo še več profilov, ki širijo podobne objave kot @Zlatti71, na primer Kim Dotcom:

Kim | Foto: Posnetek  zaslona Foto: Posnetek zaslona

Al Jazeera o zamrznitvi pogodbe ne ve ničesar

Pregled vsebin, ki jih je v od aretacije Pavla Durova, ustanovitelja komunikacijske aplikacije Telegram, na spletni strani ali na profilih na družbenih omrežjih objavila Al Jazeera, razkriva, da domnevna zamrznitev pogodbe o nakupu vojaških letal ni omenjena nikjer.

Edini prispevek Al Jazeere, v katerem so hkrati omenjena letala rafale in Pavel Durov, zgolj poudarja, da Združeni arabski emirati pozorno spremljajo dogodke, povezane z aretacijo Durova – ta je sicer Rus, a ima od leta 2021 tudi državljanstvo ZAE –, opisuje pa tudi tesno vojaško zavezništvo Francije in Emiratov, katerih oborožene sile med drugim uporabljajo francoske tanke leclerc in letala rafale (vir). 

Ne gre za prvi tak primer, širili so se tudi med slovenskimi uporabniki

Da gre za lažen videoposnetek, ki si izposoja grafično podobo in logotip Al Jazeere, je na družbenem omrežju X opozoril tudi novinar Shayan Sardarizadeh, glavni razbijalec lažnih novic in dezinformacij pri projektu BBC Verify, ki nastaja pod okriljem britanske javne medijske hiše BBC.

Sardarizadeh je za objavo obtožil akterje v ozadju prokremeljskih dezinformacijskih operacij, ki lažne informacije širijo z izdajanjem za resnične medije.

Takšnih primerov je bilo predvsem od začetka vojne v Ukrajini precej, zanašanje nanje kot na legitimne vire informacij smo zasledili tudi v Sloveniji. 

Vladimir Putin, Rusija
Novice Razkrivamo: Slovenija je nova tarča ruskega omrežja PRAVDA

Prvak neparlamentarne stranke Resni.ca Zoran Stevanović je v marca objavljenem videoposnetku z naslovom Vsa resnica o Ukrajini trdil, da bo odstavljeni ukrajinski general Valerij Zalužni, ki ga je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski v začetku februarja razrešil s položaja, zasedel diplomatsko mesto na veleposlaništvu Ukrajine v Veliki Britaniji in za to prejel okrog 50 milijonov evrov nagrade. 

Nekdanji vrhovni poveljnik ukrajinskih vojaških sil Valerij Zalužni. | Foto: Reuters Nekdanji vrhovni poveljnik ukrajinskih vojaških sil Valerij Zalužni. Foto: Reuters

Držal je podatek, da se bo Zalužni res preselil na veleposlaništvo v Veliko Britanijo, povsem izmišljena pa je bila trditev o nagradi. Izhajala je namreč iz objave na družbenem omrežju X s ponarejenim prispevkom britanske medijske hiše BBC. Ta kot vir informacije navaja znani nizozemski preiskovalni portal Bellingcat, katerega ustanovitelj je pod objavo na X sam opozoril (vir), da gre za lažen videoposnetek in da Bellingcat nikoli ni preiskoval česa takega. Da je nekdo ponaredil prispevek BBC, so za tiskovno agencijo Reuters opozorili tudi v britanski medijski hiši. 

Zoran Stevanović
Novice Stranka Resni.ca ima velike težave z resnico. Razkrivamo, zakaj.

Podobno kot videoposnetek o zamrznitvi pogodbe med Francijo in Združenimi arabskimi emirati je tudi videoposnetek s trditvami o ukrajinskemu generalu na družbenem omrežju X delil profil z izrazitimi proruskimi oziroma protizahodnimi stališči. 

Preberite več o tem, kdo najpogosteje širi dezinformacije in s kakšnim namenom:

Heker, lažne novice, dezinformacije
Novice To je ena največjih nevarnosti našega časa: komu verjeti?

 

Ne spreglejte