Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 8. 2024,
11.22

Osveženo pred

1 ura, 42 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
litij Srbija Aleksandar Vučić

Natisni članek

Sobota, 10. 8. 2024, 11.22

1 ura, 42 minut

Aleksandar Vučić proteste proti pridobivanju litija označil za poskus rušenja oblasti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
Aleksander Vučić | Aleksandar Vučić je v petek zvečer ob napovedanem protestu v Beogradu po poročanju Tanjuga dejal, da so od ruskih varnostnih služb dobili informacijo, da se v Srbiji pripravljajo množični nemiri s ciljem državnega udara. | Foto Reuters

Aleksandar Vučić je v petek zvečer ob napovedanem protestu v Beogradu po poročanju Tanjuga dejal, da so od ruskih varnostnih služb dobili informacijo, da se v Srbiji pripravljajo množični nemiri s ciljem državnega udara.

Foto: Reuters

V Beogradu so drevi napovedani novi v vrsti množičnih protestov proti pridobivanju litija na zahodu Srbije. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v petek zvečer napoved protestov označil za poskus rušenja oblasti, v zvezi z njimi pa so že pridržali štiri osebe, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V Srbiji že več kot dva tedna potekajo protesti nasprotnikov pridobivanja litija v dolini reke Jadar na zahodu države. Okoljski aktivisti menijo, da je pridobivanje litija oz. projekt Jadar, ki ga načrtuje avstralski rudarski velikan Rio Tinto, škodljiv za zdravje ljudi in okolje, ter mu že ves čas nasprotujejo.

Zveza ekoloških združenj Srbije je vladi pred časom postavila rok za sprejetje ukrepov proti pridobivanju te surovine, ki se izteče danes, v nasprotnem pa so napovedali zaostritev protestov.

Pridržali štiri osebe, ki naj bi načrtovale napad na policijo 

Aleksandar Vučić je v petek zvečer ob napovedanem protestu v Beogradu po poročanju Tanjuga dejal, da so od ruskih varnostnih služb dobili informacijo, da se v Srbiji pripravljajo množični nemiri s ciljem državnega udara. Srbski notranji minister Ivica Dačić pa je medtem sporočil, da je policija v Subotici v sodelovanju z varnostno-obveščevalno agencijo Bia pridržala štiri osebe, ki so po njegovih besedah načrtovale napad na policijo in izgrede na protestu.

Organizatorji protesta napovedali miren shod

Pravosodno ministrstvo je državljane danes pozvalo k ohranjanju reda in miru, organizatorji protesta pa so napovedali miren in dostojanstven shod. Zagotovili so, da bo za varnost skrbelo veliko varnostnikov, ter pozvali ljudi, naj na shod pridejo brez strankarskih simbolov in zastav drugih držav, poroča portal N1 Srbija.

Srbska vlada obudila projekt gradnje rudnika litija

V dolini reke Jadar se nahajajo velike količine litija. Rio Tinto je tam že pred leti načrtoval gradnjo rudnika, ki bi lahko proizvedel 58.000 ton litija letno, kar bi zadostovalo za 1,1 milijona vozil ali za 17 odstotkov evropske proizvodnje električnih vozil.

Projektu so tedaj ostro nasprotovali okoljevarstveniki in del civilne družbe. Posledično je srbska vlada leta 2022 razveljavila sprejeti prostorski načrt za rudnik, a ga je minuli mesec obnovila. S tem je prižgala zeleno luč za ponovni zagon projekta, le nekaj dni za tem pa je z Evropsko unijo podpisala sporazum o strateškem partnerstvu o trajnostnih surovinah, med katere spada tudi litij.

Olaf Scholz in Aleksandar Vučić
Novice Srbija in EU podpisali sporazum o strateškem partnerstvu o trajnostnih surovinah
Aleksander Vučić
Novice Srbska vlada prižgala zeleno luč za pridobivanje litija
Ne spreglejte