Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 7. 2024,
17.35

Osveženo pred

2 uri, 9 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

rudnik litij Srbija

Torek, 16. 7. 2024, 17.35

2 uri, 9 minut

Srbska vlada prižgala zeleno luč za pridobivanje litija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05
Aleksander Vučić | Potem ko je srbska vlada v začetku leta 2022 projekt pridobivanja litija ustavila, mu je zdaj prižgala zeleno luč. | Foto Reuters

Potem ko je srbska vlada v začetku leta 2022 projekt pridobivanja litija ustavila, mu je zdaj prižgala zeleno luč.

Foto: Reuters

Srbska vlada je danes sprejela uredbo, ki avstralskemu rudarskemu velikanu Riu Tintu omogoča ponovni zagon projekta pridobivanja litija na zahodu države. Odločitev prihaja le nekaj dni po tem, ko je ustavno sodišče razveljavilo vladno uredbo iz leta 2022 o ustavitvi spornega projekta.

Projektu pridobivanja litija na območju mesta Loznica v dolini reke Jadar na zahodu Srbije, v katerega je bil Rio Tinto pripravljen vložiti 2,4 milijarde dolarjev, so ostro nasprotovali okoljevarstveniki in del civilne družbe. Posledično je srbska vlada v začetku leta 2022 razveljavila sprejeti prostorski načrt za rudnik in projekt ustavila.

Srbsko ustavno sodišče je v četrtkovi odločitvi navedlo, da ne more zaključiti, da vlada ni bila pristojna za izdajo uredbe o prenehanju veljavnosti uredbe, s katero je določila prostorski načrt za rudnik. Je pa presodilo, da je vlada prekoračila svoje pristojnosti, s tem ko je uredbo sprejela na način, ki ni v skladu z ustavo ter zakonom o vladi in zakonom o presoji vplivov na okolje.

Vlada v Beogradu je po današnji seji spomnila na odločitev ustavnega sodišča in sporočila, da s sprejetjem uredbe izvaja ukrepe za vzpostavitev pravnega reda v stanje, kakršno je bilo pred sprejetjem uredbe, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Ministrica: Projekt predstavlja prihodnost gospodarskega vključevanja Srbije v Evropo

Ministrica za rudarstvo in energetiko Dubravka Đedović Handanović je danes ocenila, da projekt Jadar predstavlja prihodnost gospodarskega vključevanja Srbije v Evropo. Obenem je poudarila, da gre za priložnost, da v Srbiji zadovoljijo potrebe po 17 odstotkih kritičnih surovin, potrebnih za električna vozila.

V dolini reke Jadar so po navedbah družbe Rio Tinto zaloge litija, ki so med večjimi v Evropi. Gre za strateško dragoceno kovino, ki je bistvena za proizvodnjo baterij za električna vozila.

Rudnik v Jadarju bi po ocenah družbe lahko proizvedel 58 tisoč ton litija letno, kar bi zadostovalo za 1,1 milijona vozil oziroma za 17 odstotkov evropske proizvodnje električnih vozil.

polnilnica Srbija
Avtomoto Uradne skice: Srbski minister predstavil ambiciozen načrt #foto
Ne spreglejte