Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 8. 2024,
13.14

Osveženo pred

15 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,18
pogodba Srbija Francija Emmanuel Macron vojska Rafale

Natisni članek

Četrtek, 29. 8. 2024, 13.14

15 minut

Ob obisku Macrona v Srbiji predviden podpis pogodbe o nakupu vojaških letal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,18
Emmanuel Macron, Aleksandar Vučić | Macron v Srbijo prihaja pet mesecev po tistem, ko je v Parizu gostil Vučića. Poleg Beograda bo francoski predsednik v petek obiskal še Novi Sad. | Foto Reuters

Macron v Srbijo prihaja pet mesecev po tistem, ko je v Parizu gostil Vučića. Poleg Beograda bo francoski predsednik v petek obiskal še Novi Sad.

Foto: Reuters

Na dvodnevni obisk v Srbijo danes prihaja francoski predsednik Emmanuel Macron, glavna tema pogovorov z gostiteljem, srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, bo ob gospodarskem sodelovanju nakup francoskih vojaških letal rafale. Srbske ekološke organizacije pa Macrona pozivajo, naj podpre njihov boj proti pridobivanju litija.

Francija in Srbija bosta med Macronovim obiskom predvidoma podpisali več milijard evrov vreden sporazum o dobavi francoskih vojaških letal rafale. Po pisanju srbskih medijev gre za 12 letal, posel pa naj bi bil vreden okoli tri milijarde evrov.

Francija je v zadnjih letih okrepila gospodarske vezi s Srbijo, blagovna menjava med državama pa je po podatkih srbske gospodarske zbornice presegla dve milijardi evrov, navaja srbska tiskovna agencija Tanjug.

Francoska skupina Vinci, ki ima 25-letno koncesijo za upravljanje beograjskega letališča Nikola Tesla, že več let prenavlja letališče, francoske družbe pa naj bi v Beogradu gradile tudi prvo postajo podzemne železnice in čistilno napravo za odpadne vode.

Predvideni nakup letal rafale in nedavno sklenjeni sporazum o trajnostnih surovinah z EU sta po mnenju nekaterih srbskih analitikov potezi, s katerima si Srbija, ki si prizadeva za članstvo v EU, želi pridobiti naklonjenost Evrope, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Ekologi pozvali Macrona, naj podpre boj proti odprtju rudnika

Zveza ekoloških organizacij Srbije (SEOS) pa je na Macrona v sredo naslovila odprto pismo, v katerem ga je pozvala, naj podpre njihov boj proti odprtju rudnika za pridobivanje litija, ki ga v dolini reke Jadar na zahodu države načrtuje britansko-avstralski rudarski velikan Rio Tinto.

V pismu, ki ga povzema srbska tiskovna agencija Beta, so Macronu sporočili, da srbski narod ne bo dopustil nasilnega odprtja rudnika, ter opozorili na škodljive posledice pridobivanja litija za okolje in ljudi. Srbska vlada poskuša znova zagnati projekt kljub velikemu nasprotovanju državljanov, s svojim nedavnim obiskom v Srbiji pa ga je zaradi potreb nemške avtomobilske industrije podprl tudi nemški kancler Olaf Scholz.

Srbija in EU sta julija v okviru obiska nemškega kanclerja podpisali sporazum o strateškem partnerstvu o trajnostnih surovinah, med katere spada litij.

Rafale
Novice Je res počilo med Francijo in Arabci?
Francija strmoglavljenje
Novice V Franciji strmoglavili vojaški letali rafale: en pilot preživel, druga dva iščejo
Hrvaški mig-21
Novice Hrvati razkrili, zakaj so v zrak poslali mige
Hrvaška prejela šest bojnih letal rafale
Novice Noro dogajanje: rafali preletavajo Hrvaško, prebili bodo zvočni zid
Ne spreglejte