SiolNET. Novice Svet
0,55

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 19:57

  V ZDA znova porast okužb

 • 10:34

  Malta

Stanje v Avstraliji ostaja resno, v ZDA znova rast okužb

0,55

termometer

Avstralija
Sredozemska država je prejšnji teden napovedala, da bo postala prva evropska država, ki bo prepovedala vstop necepljenim potnikom. Foto: Reuters

V Sydneyju so se oblasti odločile, da zaprtje podaljšajo za dva tedna, je danes sporočila premierka Novega Južnega Walesa Gladys Berejiklian. Sydney je tako že v tretjem tednu delnega zaprtja zaradi delta različice novega koronavirusa. Premierka je še napovedala, da bodo razmislili o strožjih ukrepih, če se razmere ne bodo izboljšale.

V Avstraliji so danes znova potrdili večje število novih okužb z novim koronavirusom. V Sydneyju, kjer prebiva približno pet milijonov ljudi, so v zadnjih 24 urah potrdili 97 novih okužb, dan prej 89. Okužbe naraščajo kljub zaprtju, s katerim se oblasti trudijo obvladati razmere in omejiti širjenje virusa.

"Ni mi všeč, da moram to povedati, vendar moramo zaprtje podaljšati za vsaj dva tedna," je dejala premierka Berejiklian, ki je prav tako potrdila, da bodo oblasti razmislile o uvedbi strožjih ukrepov, če se razmere ne bodo izboljšale. 

Prebivalci Sydneyja trenutno ne smejo zapustiti domov, izjema velja za nakupovanje, obisk zdravnika in rekreacijo. Zaprte so šole, in oblasti prebivalce spodbujajo, da ostanejo doma.

Avstralija Novice Stanje v Avstraliji zelo resno

Cepljenih le deset odstotkov prebivalcev

Avstralija je bila doslej zelo uspešna pri preprečevanju širjenja virusa med prebivalci. Vendar je v celoti cepljenih le deset odstotkov prebivalcev, kar je ena najnižjih stopenj med razvitimi državami.

V Sydneyju so od sredine junija skupno potrdili 864 novih okužb, 20 bolnikov s covid-19 potrebuje intenzivno nego, umrla sta dva covidna bolnika.

V Avstraliji, ki ima približno 25 milijonov prebivalcev, so doslej potrdili okoli 31 tisoč okužb in 912 smrti zaradi bolezni covid-19. Avstralske državne meje so zaprte od marca in se najverjetneje ne bodo odprle pred koncem leta.

Malta Novice Malta zapira meje za necepljene proti covidu-19 argentina cepljenje Novice V Grčiji in Franciji uvajajo obvezno cepljenje za zdravstvene delavce Brazilija koronavirus Novice Po Macronovi napovedi zaostritve ukrepov se je 900 tisoč Francozov prijavilo na cepljenje
Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 19:57 14.07.2021

  V ZDA znova porast okužb

  V ZDA se je v zadnjih nekaj tednih število novih okužb z novim koronavirusom podvojilo, kar je posledica širjenja delta različice v okrožjih, kjer imajo ljudje največ odpora do cepljenja. K širjenju virusa so prispevala tudi druženja in praznovanja Dneva neodvisnosti 4. julija.

  Potrjeno število okužb je v ponedeljek naraslo v povprečju na 23.600 na dan, medtem ko je bilo 23. junija dnevno povprečje 11.300, poroča univerza Johnsa Hopkinsa. V ZDA se je doslej z novim koronavirusom okužilo 33,9 milijona ljudi, umrlo pa je več kot 607.800 covidnih bolnikov.

  V ZDA je glede na statistiko Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) doslej najmanj en odmerek cepiva proti covidu prejelo 55,6 odstotka prebivalstva, čeprav je na voljo dovolj cepiva. Pet držav, ki so v zadnjih tednih doživele največjo rast novih okužb, ima najnižjo stopnjo cepljenja.

  Preveri več
 • 10:34 14.07.2021

  Malta

  Malta je v torek le nekaj ur pred uveljavitvijo preklicala prepoved vstopa v državo za necepljene potnike. Po novem bodo necepljeni potniki lahko vstopili v državo, a bodo morali v karanteno. Dolžine karantene niso določili, a je do sedaj veljala 14-dnevna samoizolacija za tiste, ki so prišli na Malto z bolj rizičnih območij.

  Sredozemska država je prejšnji teden napovedala, da bo postala prva evropska država, ki bo prepovedala vstop necepljenim potnikom. Evropska komisija je bila do tega zelo kritična, saj da bi lahko odločitev Malte spodkopala evropsko digitalno covidno potrdilo.

  Prejšnji teden je malteški minister za zdravje Chris Fearne poleg tega napovedal zaprtje Malte za večino držav, saj da bi vstop v državo dovolili le potnikom z malteškim, britanskim ali evropskim covidnim potrdilom. Po novem so v uradnem listu, ki je stopil v veljavo danes, naštete tudi številne druge države, med njimi Japonska in deli ZDA.

  Za prebivalce Malte, ki niso cepljeni, po novem velja, da lahko predložijo negativen test PCR, če prihajajo iz države na seznamu v uradnem listu.

  Malto so večkrat hvalili kot evropsko zgodbo o uspehu glede cepljenja proti covidu-19, saj je v celoti cepljenih 80 odstotkov odraslih. Vendar v državi beležijo porast števila okužb, ki jih povezujejo predvsem z jezikovnimi šolami. Medtem ko so imeli konec junija 28 aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom, jih imajo sedaj 252.

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin