SiolNET. Novice Svet
5,35

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 17:07

  Nizozemska

 • 16:27

  Švica

 • 13:53

  Francija opozarja

Stanje v Avstraliji zelo resno

5,35

termometer

Avstralija
Foto: Reuters

Avstralski premier Scott Morrison je napovedal, da bodo danes v Sydney, kjer se trudijo zajeziti širjenje različice novega koronavirusa delta, dostavili 300 tisoč odmerkov cepiva proti covid-19. Razmere v mestu so zelo resne, je dejal ter pozval prebivalce, naj ne popustijo zaradi pandemične utrujenosti in naj še naprej spoštujejo ukrepe.

V Sydneyju so zaradi širjenja bolj nalezljive različice delta sprva dvotedensko karanteno sklenili podaljšati še za en teden, in sicer do 16. julija. Kljub strogim ukrepom pa so v zadnjem dnevu znova potrdili rekordno število novih okužb, in sicer 38, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V zadnjih 18 mesecih smo prišli zelo daleč in zdaj je čas, da vztrajamo, je dejal Morrison. Prebivalce je pozval, naj ne popustijo in še naprej spoštujejo ukrepe.

Koronavirus Novice Pri sosedih ponovno potrdili trimestno število dnevnih okužb

V karanteni celotno mesto Sydney

V karanteni so celotno mesto Sydney ter okoliška območja Blue Mountains, Central Coast in Wollongong, prebivalci pa ne smejo zapuščati svojih domov, razen zaradi nujnih opravkov, kot so odhod na delo, k zdravniku, skrb za svojce, nujni nakupi ali rekreacija.

Policija je napovedala, da bo okrepila patrulje na jugozahodu Sydneyja, da bodo po naraščanju števila okužb nadzorovali spoštovanje ukrepov.

Kljub številnim manjšim izbruhom bolezni covid-19 je Avstraliji do zdaj uspelo zajeziti širjenje virusa, med drugim z ustavitvijo javnega življenja, intenzivnim sledenjem stikom okuženih in zaprtjem meja za preostali svet.

Do zdaj je bilo precepljenih približno osem odstotkov Avstralcev, kar je ena najnižjih stopenj med razvitimi državami. Množično cepljenje naj bi steklo šele konec leta. V Avstraliji, ki ima približno 25 milijonov prebivalcev, so do zdaj potrdili 30.800 okužb in 910 smrti zaradi bolezni covid-19.

Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 17:07 08.07.2021

  Nizozemska

  Na Nizozemskem beležijo skokovit porast novih okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so v državi potrdili okoli 5.500 novih okužb, kar je največ po 14. maju. Pred natanko tednom dni so potrdili 800 novih okužb v enem dnevu. Sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev je 67.

  Nizozemska vlada zaradi skokovitega porasta novih okužb že razmišlja o novih protikoronskih ukrepih. V državi so 26. junija odpravili skoraj vse omejitvene ukrepe za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Zaščitne maske so zaenkrat obvezne zgolj v javnem potniškem prometu, velja tudi priporočilo o spoštovanju ustrezne varnostne razdalje, ki ga pogosto ne upoštevajo.

  Skokovit porast novih okužb z virusom sars-cov-2 tudi na Nizozemskem pripisujejo različici delta, s katero se okužijo predvsem mladi, zato zaenkrat še ne beležijo porasta novih covidnih bolnikov v bolnišnicah. Številni mladi naj bi se z delto okužili predvsem v diskotekah in nočnih klubih.

  Preveri več
 • 16:27 08.07.2021

  Švica

  Evropska komisija in Švica sta sprejeli odločitev o medsebojnem priznavanju covidnih potrdil. Od petka bo tako možen vstop v Švico z evropskim digitalnim covidnim potrdilom, hkrati pa bodo v EU priznali švicarsko potrdilo. S tem je Švica prva država zunaj EU in Evropskega gospodarskega prostora, ki se bo povezala v tehnični sistem EU.

  Covidno potrdilo, ki ga izdaja Švica, s tem postaja enakovredno evropskemu digitalnemu covidnemu potrdilu (DCP), so danes sporočili iz Bruslja.

  "Pozdravljam odločitev švicarskih oblasti, da vzpostavi sistem, ki temelji na EU digitalnem covidnem potrdilu. Potrdilo ne bo le olajšalo prostega gibanja znotraj EU, temveč tudi med EU in Švico. To bo evropskim in švicarskim državljanom omogočilo, da to poletje potujejo svobodneje in varneje," je dejal evrospki komisar za pravosodje Didier Reynders.

  Švicarski državljani, državljani EU in državljani tretjih držav, ki zakonito prebivajo v Švici, bodo lahko v EU potovali pod enakimi pogoji kot imetniki evropskega potrdila. Na drugi strani bodo od petka švicarske oblasti za potovanje v Švico sprejele DCP.

  Evropska komisija se o podobnih rešitvah pogovarja tudi z drugimi tretjimi državami.

   

  Preveri več
 • 13:53 08.07.2021

  Francija opozarja

  Zaradi hitrega širjenja okužb z bolj nalezljivo različico novega koronavirusa delta v Španiji in na Portugalskem je danes Francija svojim državljanom odsvetovala potovanja v ti dve državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  Minister za evropske zadeve Clement Beaune je Francozom odločno odsvetoval prestop Pirenejev in preživljanje poletnih počitnic v Španiji in na Portugalskem.

  "Tisti, ki še niso rezervirali počitnic, izogibajte se Španije in Portugalske kot turistične destinacije," je dejal za televizijo France 2. "Bolje je ostati v Franciji ali oditi v druge države."

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin