Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 8. 2023,
19.21

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,37

Natisni članek

Christian Freuding Valerij Zalužni Ukrajina minska polja

Sreda, 2. 8. 2023, 19.21

9 mesecev

Rusko "čudežno orožje", ki je upočasnilo ukrajinsko protiofenzivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,37
Ukrajinski vojaki na minskem polju | Na fotografiji vidimo ukrajinske vojake, ki na minskem polju iščejo ruske mine. | Foto Guliverimage

Na fotografiji vidimo ukrajinske vojake, ki na minskem polju iščejo ruske mine.

Foto: Guliverimage

Ukrajinsko protiofenzivo, ki se je začela pred približno dvema mesecema, so v veliki meri upočasnila ogromna minska polja, ki so jih v zasedenih delih Ukrajine postavili Rusi.

Rusija je imela pred začetkom ukrajinske protiofenzive približno devet mesecev časa, da območja, ki jih je zasedla, opremi z večvrstnimi obrambnimi sistemi. Tako je pred glavno obrambno črto običajno več obrambnih linij. Te sestavljajo baze, jarki in protitankovski jarki, protitankovske ovire, topniški položaji – in minska polja. Putinove čete so minirale cele regije, piše nemški medij t-online.

Konec lanskega decembra je bilo potencialno minirano območje v Ukrajini ocenjeno na 160 tisoč kvadratnih kilometrov, kar je skoraj štirikrat večja površina od Švice. V prvi polovici leta 2023 je bilo verjetno dodanih še veliko več kvadratnih kilometrov minskih polj. Zaradi desetin različnih vrst min iz ruskih zalog je napredovanje za ukrajinske napadalce izjemno nevarno. Prav zato je od začetka protiofenzive ukrajinskim silam uspelo osvoboditi le nekaj sto kvadratnih kilometrov ozemlja. Cena krvi, ki so jo plačali za to, je bila visoka.

Ukrajinski vojak
Novice Je prva faza ukrajinske protiofenzive spodletela?

"Naše vojaško načelo je: ko naletiš na minsko oviro, se izmikaj, obidi oviro. Pri obsegu minskih ovir, ki so tam nastale v devetih mesecih, temu načelu sploh ni mogoče slediti," je za nemško tiskovno agencijo dpa dejal nemški brigadni general Christian Freuding. Ta tudi koordinira pritok nemške vojaške pomoči Ukrajini.

Ruske mine, ki so jih izkopali Ukrajinci. Ruska vojska je mine postavila na vsej frontni črti, ki je dolga 1.500 kilometrov. | Foto: Guliverimage Ruske mine, ki so jih izkopali Ukrajinci. Ruska vojska je mine postavila na vsej frontni črti, ki je dolga 1.500 kilometrov. Foto: Guliverimage

"Ukrajina si mora res zaslužiti vsak meter terena z odpiranjem minskih ovir pod ognjem. In to je najtežja, najbolj krvava in najbolj dramatična stvar, ki si jo lahko predstavljate," poudarja Freuding.

Bojno oklepno vozilo AMX 10 RC
Novice Ukrajinski vojaki razočarani: Ti oklepniki so na fronti neuporabni

"Ne moremo več delovati s tanki, ker so minska polja preprosto pregloboka," je v intervjuju za Washington Post priznal vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Valerij Zalužni."Prej ali slej se bo (tank) ustavil in nato ga bo uničil koncentriran (sovražnikov) ogenj," pojasnjuje general Zalužni.

Zato je Ukrajina že po nekaj tednih protiofenzive spremenila strategijo delovanja. Stran od večjih napadov z mehaniziranimi enotami, tj. z glavnimi bojnimi tanki in oklepnimi transporterji, proti ciljnemu napredovanju z manjšimi pehotnimi enotami, še piše t-online.

Ukrajinski ostrostrelec v bližini Bahmuta
Novice Duhovi iz Bahmuta, ki spreminjajo življenja ruskih vojakov v pekel
Reka Oskil
Novice To je ukrajinska reka, do katere se želijo prebiti Rusi
Ukrajinski tankist
Novice Ukrajinska vojaka: V prvih dneh protiofenzive je vladal kaos, streljali smo na lastne enote
Ukrajinski vojak
Novice Ukrajinci presenetili rusko vojsko z novo taktiko napadov
Ukrajina
Novice "Rusi vedo, da jim v zraku ne moremo nič. Pobili so polovico naše enote."
Ne spreglejte