Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 7. 2023,
17.06

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,27

Natisni članek

Michael Kofman leopard vojna Ukrajina

Ponedeljek, 31. 7. 2023, 17.06

9 mesecev, 1 teden

Ukrajinska vojaka: V prvih dneh protiofenzive je vladal kaos, streljali smo na lastne enote

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,27
Ukrajinski tankist | Kot ugotavljajo nekateri vojaški analitiki, na novo vpoklicane in z zahodnim orožjem oborožene ukrajinske enote zaradi premalo izkušenj za zdaj niso preveč uspešne. | Foto Guliverimage

Kot ugotavljajo nekateri vojaški analitiki, na novo vpoklicane in z zahodnim orožjem oborožene ukrajinske enote zaradi premalo izkušenj za zdaj niso preveč uspešne.

Foto: Guliverimage

V preteklih mesecih se je veliko razpravljalo o dobavi orožja Ukrajini. Toda zahodni tanki in Natovo usposabljanje za zdaj niso drastično spremenili razmerij moči vojne v Ukrajini, ugotavljajo nekateri vojaški analitiki.

Vpliv zahodnih tankov, predvsem gre seveda za nemške leoparde, je v trenutni ukrajinski protiofenzivi za zdaj minimalen. In tudi upi, usmerjeni v usposabljanje ukrajinskih vojakov v državah Nata, se niso izpolnili, piše nemški medij Tagesspiegel.

Ukrajinska vojska ni na Natovi ravni

Ameriški vojaški analitik Michael Kofman gre celo tako daleč, da trdi, da posebej za sedanjo protiofenzivo ustanovljene brigade, večinoma izurjene na Zahodu in opremljene z zahodno opremo, kot so tanki leopard, niso izpolnile pričakovanj.

Ukrajinski vojak
Novice Je prva faza ukrajinske protiofenzive spodletela?

Ukrajinska vojska v zadnjih mesecih kljub podpori Zahoda ni postala vojska na ravni Nata, kot so upali nekateri na Zahodu. Navsezadnje so enote, ki so jih oborožili z zahodnim orožjem, sestavljene iz več deset tisoč vojakov, ki so bili večinoma sveže vpoklicani v zadnjih mesecih.

Premalo izkušenj za zapletene operacije

Glede na dosedanji potek ofenzive Kofman trdi, da so ukrajinske enote, ki so sestavljene iz izkušenih vojakov in se vojskujejo z orožjem, razpoložljivim do zdaj, dosegle v preteklih tednih bistveno boljše rezultate v primerjavi z novousposobljenimi in z zahodnim orožjem oboroženimi enotami.

Izkušene ukrajinske enote so uspešnejše v protiofenzivi kot na novo vpoklicane in z zahodnim orožjem opremljene enote. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Izkušene ukrajinske enote so uspešnejše v protiofenzivi kot na novo vpoklicane in z zahodnim orožjem opremljene enote. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Izkušene brigade so sposobne usklajevati topniške in pehotne napade, opravljati izvidniške naloge in uničiti sovražnikove položaje pred napadom. "Novejše enote niso kos tem nalogam, četudi so opremljene z najboljšo zahodno opremo," ugotavlja Kofman.

Veliko zahodne opreme je že uničene

Graje protiofenzive prihajajo tudi iz Ukrajine. Tako sta dva vojaka, ki sta pred kratkim govorila z novinarji britanskega Financial Timesa, zatrjevala, da neizkušene ukrajinske enote niso usposobljene za zapletene operacije. V prvih dneh protiofenzive je tako vladal kaos, ukrajinske enote so po pomoti streljale na lastne enote.

Ukrajinska vojska
Novice So to skrivni načrti ukrajinske protiofenzive?

Kot piše Financial Times, ki se sklicuje na podatke zahodnih obveščevalnih služb, je do petine opreme, dobavljene z Zahoda za protiofenzivo, že poškodovane ali uničene (drugi viri pa navajajo bistveno nižje številke).

Je Kijev neizkušene enote prehitro poslal v boj?

Po upih, ki sta jih Zahod in sam Kijev polagala v ofenzivo in orožje z Zahoda, so to streznitvene ugotovitve, piše Tagesspiegel. Kofman pomanjkljivosti ukrajinske vojske vidi ravno v tem, da imajo novoustanovljene enote premalo izkušenj pri usklajevanju različnih enot z njihovimi nalogami in sistemi.

Zahodni tanki, kot so leopardi, za zdaj še niso odločilno spremenili razmerij moči v vojni v Ukrajini. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Zahodni tanki, kot so leopardi, za zdaj še niso odločilno spremenili razmerij moči v vojni v Ukrajini. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Hitro sicer razumejo tehnične vidike zahodnega orožja in so se ga hitro naučili obvladovati. Toda težava je, da na taktični in strateški ravni preprosto primanjkuje izkušenj z njihovo uporabo. Kofman je tudi kritičen do odločitve oblasti v Kijevu, da te neizkušene enote pošlje v boj po samo nekaj mesecih urjenja.

Dobro organizirana ruska obramba

Kofman tudi predlaga, da bi najboljšo vojaško opremo dobile najbolj izkušene ukrajinske enote. A so bile te enote v mesecih pred protiofenzivo v prvih bojnih vrstah obrambe Bahmuta, zaradi česar jih ni bilo mogoče za nekaj mesecev umakniti s fronte.

Bojno oklepno vozilo AMX 10 RC
Novice Ukrajinski vojaki razočarani: Ti oklepniki so na fronti neuporabni

Počasno napredovanje ukrajinskih enot ni samo posledica premalo usposobljenih na novo vpoklicanih ukrajinskih enot, ampak tudi posledica tega, da je ruska obramba veliko bolj odločna in organizirana, kot so pričakovali v Kijevu.

Kljub tem pomanjkljivostim pa je Ukrajincem uspelo v času protiofenzive osvoboditi več ukrajinskega ozemlja, kot ga je Rusom uspelo zasesti v zadnjih 12 mesecih. Ukrajinci so tudi že dovolj napredovali, da so pridobili večino zahodnih oklepnikov, izgubljenih v prvih dneh protiofenzive. Nekatere od teh je celo mogoče popraviti.

Reka Oskil
Novice To je ukrajinska reka, do katere se želijo prebiti Rusi
Ukrajinski vojaki
Novice Je to načrt protiofenzive, s katero bodo Ukrajinci pregnali Ruse?
Ukrajinski vojak
Novice Vojaški strokovnjak napoveduje: Ukrajina bo premagala Rusijo oktobra letos
uničeni tanki, leopard, Ukrajina
Novice Ukrajinci rešujejo uničene leoparde #video
Tank panther
Novice To je novi nemški supertank, ki ga bodo morda izdelovali tudi Ukrajinci
Ne spreglejte