Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 2. 2023,
22.32

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,46

51

Natisni članek

tanki tank Ukrajina Nemčija Rheinmetall Armin Papperger panther leopard

Četrtek, 9. 2. 2023, 22.32

1 leto, 2 meseca

To je novi nemški supertank, ki ga bodo morda izdelovali tudi Ukrajinci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,46

51

Tank panther | V nemškem koncernu Rheinmetall so prepričani, da so njihovi pantherji najbolj sodobni tanki na svetu. | Foto Guliverimage

V nemškem koncernu Rheinmetall so prepričani, da so njihovi pantherji najbolj sodobni tanki na svetu.

Foto: Guliverimage

Nemški oborožitveni koncern Rheinmetall je razvil nov bojni tank z imenom panther. Tank, ki je prihodnja konkurenca slovitim leopardom in naj bi bil najsodobnejši tank na svetu do zdaj, bodo morda izdelovali tudi v Ukrajini.

Panther KF51, kot je uradno ime novega nemškega tanka, koncern Rheinmetall iz Düsseldorfa opisuje kot sodobnejšo, zmogljivejšo in cenejšo alternativo glavnemu nemškemu bojnemu tanku leopard, ki ga izdeluje podjetje Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Pri izdelavi leopardov sicer sodeluje tudi Rheinmetall – njegov je top, s katerim so oboroženi leopardi.

So pantherji res boljši od leopardov?

Panther ima 130-milimetrski top (leopard 120-milimetrskega), prav tako ima po navedbah Rheinmetalla zmogljivejši oborožitveni sistem in boljšo zaščito kot leopardi. Vgrajeno ima tudi obrambo pred droni. Cena enega pantherja je trenutno med 16 in 17 milijoni evrov, a bi lahko z večjimi izdelanimi količinami cena tudi padla.

Šef koncerna Rheinmetall Armin Papperger na lanski predstavitvi pantherjev | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Šef koncerna Rheinmetall Armin Papperger na lanski predstavitvi pantherjev Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Rheinmetall je prvi primerek pantherja predstavil lani poleti na oborožitvenem sejmu v Parizu. Kot piše nemški Welt, poznavalci bojnih tankov poudarjajo, da Rheinmetall še nikoli ni pokazal zmogljivosti pantherja pred strokovnjaki, prav tako panther ni nikoli sodeloval v primerjalnem tekmovanju z drugimi tanki. Dvomi se tudi pojavljajo o trditvah o manjši teži in nižji ceni pantherjev v primeru že uveljavljenih leopardov.

Izvoz pantherjev v Ukrajino

A šef Rheinmetalla Armin Papperger je optimist. V danes objavljenem pogovoru za nemški poslovni časnik Handelsblatt je povedal, da se nadaljujejo pogovori med Kijevom in düsseldorfskim koncernom o izvozu pantherjev. Prve dobave pantherjev v Ukrajino so mogoče v 15–18 mesecih, pravi Papperger.

Rheinmetallovi pantherji so konkurenca leopardom. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Rheinmetallovi pantherji so konkurenca leopardom. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Pantherji bi tako postali tekmeci leopardov v Ukrajini. Seveda, če bo Kijev v resnici naročil pantherje in bi nemška zvezna vlada dala zeleno luč izvozu teh tankov v Ukrajino.

Tovarna pantherjev v Ukrajini

Papperger je za nemški poslovni časnik tudi dejal, da bodo po koncu vojne med Ukrajino in Rusijo morda pantherje izdelovali tudi v Ukrajini. Torej, da bi nemški koncern v Ukrajini zgradil tovarno tankov panther.

Madžarski častniki
Novice Kaj na vojaškem področju naklepa naša soseda Madžarska?
Novice Posnetki surove vojaške moči: bodo te "pošasti" pregnale ruskega okupatorja? #video
Ne spreglejte