Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 3. 2023,
21.56

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 8,99

157

Natisni članek

Marcus Keupp Volodimir Zelenski Vladimir Putin Ukrajina Rusija

Sreda, 1. 3. 2023, 21.56

1 leto, 4 mesece

Vojaški strokovnjak napoveduje: Ukrajina bo premagala Rusijo oktobra letos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 8,99

157

Ukrajinski vojak | Vojna v Ukrajini traja že več kot leto. Po uspešnih ukrajinskih protiofenzivah konec avgusta in v začetku septembra lani so nekateri že napovedovali hiter ruski poraz. Ker pa je ukrajinsko osvobajanje zasedenega ozemlja pozneje zastalo, Rusi pa napredujejo v bitki za Bahmut, so napovedi številnih analitikov spet postale bolj črnoglede. Na fotografiji: ukrajinski vojak na frontni črti pri Mikolajevu lani septembra. | Foto Guliver Image

Vojna v Ukrajini traja že več kot leto. Po uspešnih ukrajinskih protiofenzivah konec avgusta in v začetku septembra lani so nekateri že napovedovali hiter ruski poraz. Ker pa je ukrajinsko osvobajanje zasedenega ozemlja pozneje zastalo, Rusi pa napredujejo v bitki za Bahmut, so napovedi številnih analitikov spet postale bolj črnoglede. Na fotografiji: ukrajinski vojak na frontni črti pri Mikolajevu lani septembra.

Foto: Guliver Image

Z vprašanjem, kdaj in kako se bo končala vojna v Ukrajini, se ukvarjajo številni vojaški in politični analitiki po svetu. Nekateri bolj črnogledo ocenjujejo dolžino vojne in možnosti Ukrajine, da prežene rusko vojsko s svojega ozemlja, spet drugi so bolj optimistični. Med njimi je tudi nemški vojaški ekonomist Marcus Keupp.

Marcus Keupp, ki predava na švicarski vojaški akademiji v Zürichu, je v intervjuju za švicarski poslovni medij Bilanz povedal, da ni vprašanje, ali bo Ukrajina premagala Rusijo, ampak kdaj. Rusija je s strateškega vidika že izgubila vojno, je prepričan.

Mit o neskončnih ruskih zalogah?

"Rusija bo kmalu porabila svoje rezerve, Ukrajino pa podpira Zahod, ki ima večje zmogljivosti od Rusije. Ruska stopnja obrabe je izjemno visoka, višja kot v drugi svetovni vojni. Rusija izgubi pet tankov in šest bojnih oklepnih vozil na dan. Preprosto je mogoče izračunati, kdaj bo Rusiji zmanjkalo orožja," pojasnjuje.

Ukrajinski vojaki
Novice Črni scenariji vojne, ki se jim hoče Ukrajina izogniti

Na podlagi tega je Keupp izračunal, da bo Ukrajina oktobra letos premagala Rusijo. "Samo mit je, da ima Rusija neskončne zaloge. K temu je treba še prišteti, da je Rusija že izgubila številne tankovske posadke. Vožnja tanka je otročje lahka, toda za vodenje taktične vojne z njimi je potrebno nekajmesečno urjenje. Tega komaj mobilizirani vojaki ne zmorejo."

Bo Rusija v prihodnje zgolj kitajski poceni bencinski servis?

Keupp je dokaj optimističen tudi glede učinkov zahodnih sankcij proti Rusiji. Sankcije po njegovih besedah delujejo, tudi če tega na Zahodu vedno ne opazimo. "Skoraj vse gospodarske panoge so se zrušile, na primer avtomobilska in letalska industrija. Rusko floto potniških letal v veliki meri sestavljajo airbusi in boeingi, četrtina teh pa jih je že prizemljena in jo uporabljajo kot vir za rezervne dele. Zaradi sankcij nista mogoča ne vzdrževanje ne logistika".

Marcus Keupp o nedavnem govoru ruskega predsednika Vladimirja Putina o stanju v državi:

Zaradi vojne bo Rusija tehnološko tako nazadovala, da bo to spominjalo na potovanje skozi čas v preteklost. Rusija bo postala država v razvoju, je prepričan vojaški ekonomist. "Rusija bo imela v prihodnosti vlogo poceni bencinskega servisa za Kitajsko. Ko jo bo Kitajska popolnoma izpraznila, se ji bo odpovedala in jo vrgla v prepad," je Keupp v prispodobah opisal rusko prihodnost.

Zaplembe ruskega premoženja v tujini?

Ker se vojna ne bo končala z mirovno pogodbo in ker Rusija ne bo hotela prostovoljno plačati škode, ki jo je utrpela Ukrajina, bo treba zapleniti rusko premoženje v tujini, še napoveduje Keupp.

Rusinje v Argentini
Novice ZDA zaskrbljene zaradi nosečih Rusinj in ruskih vohunov iz Argentine
Thomas Müller
Novice Mož, ki svari Zahod, naj ne podcenjuje Rusije
Berijev A-50
Novice Eksplozija v Belorusiji: so uničili redko rusko letalo?
Vojna
Novice Spodletela bliskovita vojna, ki se je spremenila v krvavo, dolgotrajno vojno
Ne spreglejte