Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 12. 2021,
6.26

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

1

Natisni članek

David Sassoli Slovenija vladavina prava glasovanje Evropski parlament

Ponedeljek, 13. 12. 2021, 6.26

2 leti, 4 mesece

Pred parlamentom pomembno glasovanje o resoluciji o Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

1

Evropski parlament | Parlament naj bi z resolucijo med drugim tudi izpostavil, da morajo vplivne javne osebnosti in politiki v Sloveniji, tudi člani vlade, voditi z zgledom ter zagotoviti spoštljivo in civilizirano javno razpravo, brez ustrahovanja, napadov, žaljenja in nadlegovanja. | Foto STA

Parlament naj bi z resolucijo med drugim tudi izpostavil, da morajo vplivne javne osebnosti in politiki v Sloveniji, tudi člani vlade, voditi z zgledom ter zagotoviti spoštljivo in civilizirano javno razpravo, brez ustrahovanja, napadov, žaljenja in nadlegovanja.

Foto: STA

V Strasbourgu danes začenjajo zadnje letošnje plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, na katerem bodo v četrtek glasovali o resoluciji o vladavini prava v Sloveniji. V njej bodo, če jo bodo podprli, izrazili veliko zaskrbljenost zaradi globoke razklanosti v državi in pozvali k spoštljivi javni razpravi.

Predlog resolucije o Sloveniji so vložile štiri politične skupine v Evropskem parlamentu – socialdemokrati, liberalci, zeleni in levica. Največja skupina, desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP), sicer evropska politična družina slovenskega premierja Janeza Janše, se jim ni pridružila.

Predlog resolucije Evropskega parlamenta v 18 točkah, ki so ga v petek pozno zvečer tudi javno objavili, vključuje izraz "globoke zaskrbljenosti zaradi ravni javne razprave, ozračja sovražnosti, nezaupanja in globoke polarizacije v Sloveniji, ki je spodkopala zaupanje v javne organe in med njimi".

Evropska komisija, EU, zastava
Novice Bruselj o vladavini prava v Sloveniji: zaskrbljenost zaradi tožilcev in groženj novinarjem #video
Aleš Hojs
Novice Hojs: Vladavina prava je v Sloveniji v polnosti zagotovljena

V ospredju tokratnega zasedanja, ki bo hibridno, bosta sicer danes razprava o enakosti žensk in moških, v torek pa razprava z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom unije Josepom Borrellom o kopičenju ruskih sil ob in v Ukrajini ter razprava o stališču parlamenta o zakonodaji o digitalnih trgih.

V sredo bodo podelili nagrado Saharova za svobodo misli, ki jo letos prejme ruski opozicijski politik Aleksej Navalni. Ker je nagrajenec v ruskem zaporu, jo bo sprejela njegova hčerka Darja Navalna. Prav tako v sredo bodo evropski poslanci razpravljali o prihajajočem decembrskem vrhu in boju proti pandemiji.

V Strasbourgu bo ta teden v ospredju tudi vprašanje novega predsednika Evropskega parlamenta. Zdajšnjemu, socialdemokratu Davidu Sassoliju, se mandat izteče sredi januarja. Glavne politične skupine so se namreč julija 2019 dogovorile, da bo položaj v drugi polovici petletnega mandata pripadel EPP.

V EPP so za kandidatko za predsednico izvolili Maltežanko Roberto Metsola in pričakujejo, da bodo socialdemokrati spoštovali dogovor. A ti so napovedali, da bodo ta teden odločali o svojem kandidatu in da so na mizi vse možnosti. Svojo kandidatko Siro Rego ima tudi evropska levica.

Evropska unija
Novice Ministri bodo razpravljali tudi, kako bi širili Evropsko unijo
Portugalski premier Antonio Costa
Novice Portugalsko predsedstvo napoveduje veliko pozornosti vladavini prava
Vrh EU v Bruslju
Novice Vrh EU dosegel dogovor o zmanjšanju izpustov, podprli sankcije proti Turčiji
Evropska unija
Novice Velik dosežek v Bruslju, ki ga je vesel tudi Janez Janša
viktor orban
Novice Madžarska in Poljska vztrajata pri vetu na finančni sveženj EU
Sebastian Kurz
Novice Kurz: Vladavina prava je temelj za izplačevanje evropskih sredstev
Ne spreglejte