Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 12. 2020,
13.42

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

38

Natisni članek

sveženj za okrevanje vladavina prava Bruselj Janez Janša Janez Janša

Četrtek, 10. 12. 2020, 13.42

3 leta, 4 mesece

Velik dosežek v Bruslju, ki ga je vesel tudi Janez Janša

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

38

Evropska unija | Evropska komisija ne bo predlagala ukrepov v skladu z uredbo, dokler ne bo ob upoštevanju omenjenih načel pripravila usmeritev za uporabo mehanizma pogojevanja. Usmeritve bo dorekla po odločitvi Sodišča EU. Nikakršnih sankcij torej ne bo, dokler ne bo znana odločitev sodišča. | Foto Thinkstock

Evropska komisija ne bo predlagala ukrepov v skladu z uredbo, dokler ne bo ob upoštevanju omenjenih načel pripravila usmeritev za uporabo mehanizma pogojevanja. Usmeritve bo dorekla po odločitvi Sodišča EU. Nikakršnih sankcij torej ne bo, dokler ne bo znana odločitev sodišča.

Foto: Thinkstock

Voditelji članic EU so danes v Bruslju po zelo kratki razpravi potrdili kompromis, ki odpravlja madžarsko in poljsko blokado svežnja za okrevanje v vrednosti 1824 milijard evrov. Bistvo kompromisa je zamik uporabe pogojevanja evropskih sredstev z vladavino prava do odločitve Sodišča EU o zakonitosti tega ukrepa.

Dogovor o svežnju je po Twitterju naznanil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. "Sedaj lahko začnemo z izvajanjem in obnavljanjem naših gospodarstev," je izpostavil. Kompromis, pri katerem je igrala ključno vlogo Nemčija, so opredelili v sklepih vrha, ki so jih pravkar sprejeli.

V sklepih so zapisali, da bo uporaba mehanizma pogojevanja, ki ga predvideva sporna uredba za zaščito proračuna unije, objektivna, pravična in nepristranska, da bo temeljila na dejstvih, da bo zagotavljala enako obravnavo vseh članic in upoštevala nacionalne identitete članic.

Nikakršnih sankcij, dokler ne bo znana odločitev sodišča

Evropska komisija ne bo predlagala ukrepov v skladu z uredbo, dokler ne bo ob upoštevanju omenjenih načel pripravila usmeritev za uporabo mehanizma pogojevanja. Usmeritve bo dorekla po odločitvi Sodišča EU. Nikakršnih sankcij torej ne bo, dokler ne bo znana odločitev sodišča.

Sklepi prav tako vključujejo zasilno zavoro - da lahko članica v primeru predloga za zamrznitev oziroma neizplačilo sredstev zaradi nespoštovanja vladavine prava zadevo predloži v razpravo Evropskemu svetu, ki si bo prizadeval za oblikovanje skupnega stališča o tem.

Poleg tega bo pogojevanje evropskih sredstev z vladavino prava veljalo le za sveženj v vrednosti 1824 milijard evrov, ki vključuje prihodnji sedemletni proračun unije in sklad za okrevanje, ne pa tudi za plačila sredstev iz prejšnjega proračunskega obdobja.

"Če bo dobil zeleno luč na zasedanju Evropskega sveta, potem bomo dobili tako ustrezno zaščito z vladavino prava vseh finančnih mehanizmov EU, ki bodo veljali od 1. januarja prihodnje leto naprej, pa tudi na razpolago sredstva, ki jih nujno potrebujemo za okrevanje po epidemiji," je še dejal Janez Janša. | Foto: Reuters "Če bo dobil zeleno luč na zasedanju Evropskega sveta, potem bomo dobili tako ustrezno zaščito z vladavino prava vseh finančnih mehanizmov EU, ki bodo veljali od 1. januarja prihodnje leto naprej, pa tudi na razpolago sredstva, ki jih nujno potrebujemo za okrevanje po epidemiji," je še dejal Janez Janša. Foto: Reuters

Janša: Zelo sem vesel

Premier Janez Janša je danes ob prihodu na vrh EU v Bruslju ocenil, da je pred voditelji "zelo dober kompromis" glede svežnja za okrevanje. "Če bo dobil zeleno luč na zasedanju Evropskega sveta, potem bomo dobili tako ustrezno zaščito z vladavino prava vseh finančnih mehanizmov EU, ki bodo veljali od 1. januarja prihodnje leto naprej, pa tudi na razpolago sredstva, ki jih nujno potrebujemo za okrevanje po epidemiji," je še dejal.

"Zelo sem vesel, da imamo na mizi tudi kompromisni predlog glede instrumenta, s katerim se preko vladavine prava ščitijo evropska sredstva, skupni evropski proračun ter sklad za okrevanje in odpornost," je ob prihodu v Bruselj dejal premier Janez Janša.

Ob tem je po poročanju STA čestital nemškemu predsedstvu ter Poljski in Madžarski za vse vložene napore v zadnjih tednih in predvsem v zadnjih dneh. "Ni še konec, vendar pa je pred nami zelo dober kompromis," je ocenil.

Mateusz Morawiecki
Novice Poljska, Madžarska in Nemčija naj bi dosegle kompromis

Kaj pravi Orban?

Madžarski premier Viktor Orban je ob prihodu na vrh EU ocenil, da je dogovor o svežnju za okrevanje zelo blizu. Dejal je, da je konsenz oddaljen še "samo en palec". Izpostavil je tudi, da se borijo za enotnost EU in "za zmago zdravega razuma" ter da je treba ravnati odgovorno.

Madžarski premier Viktor Orban je ob prihodu na vrh EU ocenil, da je dogovor o svežnju za okrevanje zelo blizu. | Foto: Reuters Madžarski premier Viktor Orban je ob prihodu na vrh EU ocenil, da je dogovor o svežnju za okrevanje zelo blizu. Foto: Reuters Poljski premier Mateusz Morawiecki pa je poudaril, da se je treba izogniti arbitrarnim in politično motiviranim odločitvam.

Njun nizozemski kolega Mark Rutte je medtem izpostavil nekaj svojih zahtev. Želi na primer mnenje Evropskega parlamenta in pravno mnenje Sveta EU o tem, ali kompromis ne ogroža uredbe, ki opredeljuje pogojevanje evropskih sredstev z vladavino prava.

Ne spreglejte