SiolNET. Novice Svet
3,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Finančni sveženj EU

Poljska, Madžarska in Nemčija naj bi dosegle kompromis

3,27

termometer

Mateusz Morawiecki
Poljski premier Mateusz Morawiecki. Foto: Reuters

V sporu glede finančnega svežnja EU je danes podpredsednik poljske vlade Jaroslaw Gowin sporočil, da jim je uspelo doseči kompromis z nemškim predsedstvom Svetu EU. Izrazil je prepričanje, da bodo kompromis podprle tudi druge države članice.

Poljska Novice Poljska pripravljena na kompromis pri finančnem svežnju EU

"Dosegli smo dogovor med Varšavo, Berlinom in Budimpešto," je danes povedal Jaroslaw Gowin. "Razlogi za Poljsko in Madžarsko, da bi imeli drugačno stališče od drugih držav članic so praktično izginili," je pojasnil, piše STA.

Optimističen, da bo poljski premier na vrhu EU izpogajal dober dogovor

Prepričan je, da bo tudi drugih 24 prestolnic potrdilo dogovor. Podrobnosti vsebine dogovora sicer podpredsednik poljske vlade ni razkril. Je pa optimističen, da bo premierju Mateuszu Morawieckemu na vrhu EU uspelo izpogajati dober dogovor glede finančnega svežnja. Poljska in Madžarska blokirata sveženj za spoprijem Evrope s pandemijo, ki vključuje prihodnji sedemletni proračun unije in sklad za okrevanje, ker nasprotujeta pogojevanju izplačila sredstev s spoštovanjem načela vladavine prava.

Že v torek zvečer je madžarski premier Viktor Orban po srečanju z Morawieckim ocenil, da je dogovor o finančnem svežnju EU možen na četrtkovem vrhu unije. Tiskovna predstavnica nemške vlade je sporočila, da je veto Poljske in Madžarske še vedno v veljavi, bo pa popoldne izredno zasedanje veleposlanikov članic pri EU, ko bi lahko sprejeli dogovor.

viktor orban Novice Madžarska in Poljska vztrajata pri vetu na finančni sveženj EU

Vladavina prava naj bi ostala, dodali naj bi le pojasnilo

Predstavnik poljske vlade je potrdil, da sta Varšava in Budimpešta prehodno podprli osnutek, je pa trenutno kar veliko pritiska, da se doseže dogovor pred začetkom vrha EU. Zaenkrat še ni znano, ali že potekajo kakšni usklajevalni pogovori med evropskimi vladami. Predvsem Nizozemska in Luksemburg sta posvarila, da dogovor ne sme voditi v rahljanje mehanizma vladavine prava.

Glede na neuradne informacije naj bi del besedila o mehanizmu vladavine prava ostal kot je, dodali bodo pojasnjevalno besedilo. Mehanizem vladavine prava oz. sankcij bi lahko uveljavili šele po odločitvi Sodišča EU. Okrepili bi tudi možnost varovalke, ki omogoča državam, ki jim grozi začasna zaustavitev financiranja, da zaprosijo za preložitev razprave na vrhu EU, navaja STA.

EU evropska zastava Novice V EU Madžarski in Poljski zagrozili z rezervnim načrtom

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin