SiolNET. Novice Svet
2,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V EU Madžarski in Poljski zagrozili z rezervnim načrtom

2,02

termometer

EU evropska zastava
Foto: Reuters

Od Madžarske in Poljske danes ali najpozneje v torek pričakujejo jasna znamenja pripravljenosti na rešitev blokade svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo, sicer bodo v EU prešli k rezervnemu načrtu, torej k alternativnim scenarijem za vzpostavitev sklada za okrevanje brez njiju, so danes v Bruslju povedali visoki diplomatski viri v EU.

Madžarski in poljski veto svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo v vrednosti 1.824 milijard evrov, ki vključuje prihodnji sedemletni proračun unije in sklad za okrevanje, lahko po navedbah virov postane pomembna tema zasedanja voditeljev članic EU v četrtek in petek v Bruslju, piše STA.

Če ne bo jasnega znamenja, bodo prešli k rezervnemu načrtu

Glavno vlogo pri iskanju rešitve ima nemško predsedstvo. Visoki diplomatski viri v EU so danes opozorili, da pričakujejo "jasna znamenja" iz Budimpešte in Varšave "danes ali najpozneje jutri", sicer se bodo zatekli k rezervnemu načrtu.

Načrt B pomeni alternativno rešitev za vzpostavitev sklada za okrevanje s 25 članicami. Sklad je zdaj predviden v tesni povezavi z večletnim proračunom, na podlagi metode skupnosti. Kot alternativo neuradno omenjajo več možnosti, med njimi medvladni sporazum in okrepljeno sodelovanje ter tudi kombinacijo obeh, poroča STA.

Če dogovora o svežnju ne bo, to po navedbah virov pri Evropski komisiji pomeni tudi financiranje Unije po sistemu začasnih dvanajstin, kar vodi v zelo resen položaj, med drugim v bistveno zmanjšanje kohezijskih plačil.

Ogrožen tudi dogovor o krepitvi cilja za zmanjšanje izpustov

Če dogovora o večletnem proračunu ne bo, pa je na vrhu konec tedna ogrožen tudi dogovor o krepitvi cilja za zmanjšanje izpustov do leta 2030 s sedanjih 40 na najmanj 55 odstotkov. Vse torej kaže, da lahko podnebni cilj postane talec spora o vladavini prava, še navaja STA.

Madžarska in Poljska ves sveženj blokirata zaradi nestrinjanja s pogojevanjem evropskih sredstev z vladavino prava. To pogojevanje naj bi po navedbah virov pri komisiji sicer veljalo v vsakem primeru, ne glede na to, kako se bo financirala Unija.

V EU ostre kritike Bolgariji zaradi blokade Severne Makedonije

Nemško predsedstvo je frustrirano in nezadovoljno zaradi bolgarske blokade začetka pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo ter ne vidi svetlobe na koncu predora, so danes v Bruslju poudarili visoki diplomatski viri v EU. V nemškem predsedstvu so po navedbah virov storili vse za kompromis med Sofijo in Skopjem, vendar je bilo to nemogoče. Izpostavljajo nezadovoljstvo z bolgarsko blokado zaradi zgodovinskih dvostranskih vprašanj, ki po njihovem prepričanju ne sodijo v ta proces. Bolgarski veto zavira tudi Albanijo, saj zaradi tega nekatere druge članice nočejo podpreti začetka pogajanj s Tirano, so še pojasnili viri.

Glede na zelo poln dnevni red izjemno perečih vprašanj na zasedanju voditeljev članic EU v četrtek in petek v Bruslju viri ne pričakujejo, da bo tema tudi širitev. Ni pa mogoče izključiti možnosti, da katera od članic vendarle odpre tudi to vprašanje.

Bolgarija zaradi dvostranskih vprašanj v povezavi z jezikom in identiteto vztraja pri blokadi začetka pristopnih pogajanj EU s Severno Makedonijo. Nemški državni sekretar za evropske zadeve Michael Roth je novembra dejal, da ima Bolgarija težave z imenom Severna Makedonija - ime je država spremenila iz Makedonija v Severna Makedonija z zgodovinskim sporazumom z Grčijo - in z referenco na makedonski jezik, ki bi ga bilo treba po prepričanju Sofije opredeliti kot različico bolgarščine. (STA)

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin