Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 12. 2020,
13.01

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,02

35

Natisni članek

Poljska Madžarska Evropska unija

Ponedeljek, 7. 12. 2020, 13.01

3 leta, 4 mesece

V EU Madžarski in Poljski zagrozili z rezervnim načrtom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,02

35

EU evropska zastava | Foto Reuters

Foto: Reuters

Od Madžarske in Poljske danes ali najpozneje v torek pričakujejo jasna znamenja pripravljenosti na rešitev blokade svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo, sicer bodo v EU prešli k rezervnemu načrtu, torej k alternativnim scenarijem za vzpostavitev sklada za okrevanje brez njiju, so danes v Bruslju povedali visoki diplomatski viri v EU.

Madžarski in poljski veto svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo v vrednosti 1.824 milijard evrov, ki vključuje prihodnji sedemletni proračun unije in sklad za okrevanje, lahko po navedbah virov postane pomembna tema zasedanja voditeljev članic EU v četrtek in petek v Bruslju, piše STA.

Če ne bo jasnega znamenja, bodo prešli k rezervnemu načrtu

Glavno vlogo pri iskanju rešitve ima nemško predsedstvo. Visoki diplomatski viri v EU so danes opozorili, da pričakujejo "jasna znamenja" iz Budimpešte in Varšave "danes ali najpozneje jutri", sicer se bodo zatekli k rezervnemu načrtu.

Načrt B pomeni alternativno rešitev za vzpostavitev sklada za okrevanje s 25 članicami. Sklad je zdaj predviden v tesni povezavi z večletnim proračunom, na podlagi metode skupnosti. Kot alternativo neuradno omenjajo več možnosti, med njimi medvladni sporazum in okrepljeno sodelovanje ter tudi kombinacijo obeh, poroča STA.

Če dogovora o svežnju ne bo, to po navedbah virov pri Evropski komisiji pomeni tudi financiranje Unije po sistemu začasnih dvanajstin, kar vodi v zelo resen položaj, med drugim v bistveno zmanjšanje kohezijskih plačil.

Ogrožen tudi dogovor o krepitvi cilja za zmanjšanje izpustov

Če dogovora o večletnem proračunu ne bo, pa je na vrhu konec tedna ogrožen tudi dogovor o krepitvi cilja za zmanjšanje izpustov do leta 2030 s sedanjih 40 na najmanj 55 odstotkov. Vse torej kaže, da lahko podnebni cilj postane talec spora o vladavini prava, še navaja STA.

Madžarska in Poljska ves sveženj blokirata zaradi nestrinjanja s pogojevanjem evropskih sredstev z vladavino prava. To pogojevanje naj bi po navedbah virov pri komisiji sicer veljalo v vsakem primeru, ne glede na to, kako se bo financirala Unija.

V EU ostre kritike Bolgariji zaradi blokade Severne Makedonije

Nemško predsedstvo je frustrirano in nezadovoljno zaradi bolgarske blokade začetka pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo ter ne vidi svetlobe na koncu predora, so danes v Bruslju poudarili visoki diplomatski viri v EU. V nemškem predsedstvu so po navedbah virov storili vse za kompromis med Sofijo in Skopjem, vendar je bilo to nemogoče. Izpostavljajo nezadovoljstvo z bolgarsko blokado zaradi zgodovinskih dvostranskih vprašanj, ki po njihovem prepričanju ne sodijo v ta proces. Bolgarski veto zavira tudi Albanijo, saj zaradi tega nekatere druge članice nočejo podpreti začetka pogajanj s Tirano, so še pojasnili viri.

Glede na zelo poln dnevni red izjemno perečih vprašanj na zasedanju voditeljev članic EU v četrtek in petek v Bruslju viri ne pričakujejo, da bo tema tudi širitev. Ni pa mogoče izključiti možnosti, da katera od članic vendarle odpre tudi to vprašanje.

Bolgarija zaradi dvostranskih vprašanj v povezavi z jezikom in identiteto vztraja pri blokadi začetka pristopnih pogajanj EU s Severno Makedonijo. Nemški državni sekretar za evropske zadeve Michael Roth je novembra dejal, da ima Bolgarija težave z imenom Severna Makedonija - ime je država spremenila iz Makedonija v Severna Makedonija z zgodovinskim sporazumom z Grčijo - in z referenco na makedonski jezik, ki bi ga bilo treba po prepričanju Sofije opredeliti kot različico bolgarščine. (STA)

 
Ne spreglejte