Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 11. 2020,
14.31

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

34

Natisni članek

pismo Janez Janša Janez Janša vladavina prava Sebastian Kurz

Četrtek, 19. 11. 2020, 14.31

3 leta, 5 mesecev

Kurz: Vladavina prava je temelj za izplačevanje evropskih sredstev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

34

Sebastian Kurz | Foto Reuters

Foto: Reuters

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes poudaril, da so reforme in vladavina prava temelj za izplačevanje evropskih sredstev. To je sporočil, potem ko sta Madžarska in Poljska v začetku tedna blokirali potrjevanje svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo bolezni covid-19 zaradi pogojevanja črpanja sredstev EU z vladavino prava.

Janez Janša
Novice Ostro pismo Janeza Janše voditeljem EU #video

"Reforme in vladavina prava so temelj za izplačevanje sredstev EU. Ne smemo privoliti v kompromise in moramo natančno nadzorovati, čemu je namenjen denar," je avstrijski kancler Sebastian Kurz po poročanju STA zapisal danes na Twitterju.

To je sporočil pred današnjim vrhom EU, na katerem bodo voditelji držav članic razpravljali tudi o blokadi Madžarske in Poljske pri sprejemanju svežnja za spoprijem Evrope z novim koronavirusom. Za to sta se odločili, ker nasprotujeta pogojevanju črpanja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava.

Romunski premier Orban nasprotuje blokadi svežnja za spopad EU s pandemijo

Romunski premier Ludovic Orban pa se je danes distanciral od svojega madžarskega kolega in soimenjaka Viktorja Orbana.  "Blokada sprejemanja odločitve o načrtu za okrevanje negativno vpliva na celotno EU, vključno z državljani Madžarske in Poljske," je romunski premier v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP odgovoril na vprašanje, ali ima kakšno sporočilo za madžarskega premierja.

"V interesu vseh, vključno z madžarskimi državljani, je, da je načrt za okrevanje sprejet čim prej, saj bo vsak Madžar skupaj z državljani drugih držav imel korist od tega," je poudaril. Izrazil je prepričanje, da bodo na koncu dosegli soglasje. Romunski premier je poudaril še, da "je spoštovanje vladavine prava zagotovilo vsem davkoplačevalcem, da bo denar pravilno porabljen," poroča STA.

Dimitrij Rupel
Novice Rupel: Janševo pismo je odlično, volitve 2014 so bile škandal #video

Premier Janša podpira Madžarsko in Poljsko

Slovenski premier Janez Janša je sicer dva dni pred zasedanjem voditeljem članic in institucij EU poslal pismo, v katerem je med drugim podprl stališča Madžarske in Poljske glede vladavine prava ter se zavzel za vrnitev k julijskemu dogovoru voditeljev, ki ne upošteva stališč Evropskega parlamenta.

Ne Evropska komisija, ne predsednik Evropskega sveta Charles Michel in ne nemško predsedstvo Sveta EU vsebine pisma za zdaj niso komentirali. Namestnica tiskovnega predstavnika nemške vlade Ulrike Demmer je v sredo dejala, da bo morda priložnost za pogovor o pismu ob robu današnjega vrha EU, spomni STA. Nemška vlada je danes sporočila, da na vrhu ne pričakujejo rešitve za zastoj pri sprejemanju svežnja.

Predsedniki strank (brez SDS)
Novice Opozicija kritična do pisma. SMC: Trditve o ukradenih volitvah so nerazumljive. #odzivi
Ne spreglejte