SiolNET. Novice Svet
3,39

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Karel III. si je izbral svoja namestnika

3,39

termometer

Kralj Karel III. | Po zdaj veljavnih pravilih lahko kralja pri opravljanju javnih dolžnosti nadomeščata dva svetovalca. | Foto: Twitter
Po zdaj veljavnih pravilih lahko kralja pri opravljanju javnih dolžnosti nadomeščata dva svetovalca. Foto: Twitter

Britanski kralj Karel III. se je odločil razširiti krog članov kraljeve družine, ki lahko nadomeščajo monarha pri opravljanju uradnih dolžnosti. Za to je predlagal svojo sestro, princeso Anne, in mlajšega brata, princa Edwarda, s tem pa želi hkrati omejiti vlogo princa Andrewa in princa Harryja, ki veljata za kontroverzna člana kraljeve družine.

Princ Harry in princ Andrew že dolgo ne opravljata več uradnih dolžnosti za kraljevo družino, a sta zaradi svojega položaja v nasledstveni liniji še vedno del ozkega kroga morebitnih namestnikov kralja Karla, t. i. državnih svetovalcev.

Zadnji želi to zdaj spremeniti in zagotoviti, da njegov brat Andrew ter njegov mlajši sin Harry dejansko ne bi imela več vloge morebitnih zastopnikov monarha, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Karel III. Trendi Znan je datum, ko bodo okronali Karla III.

Vlogo kraljevih namestnikov ob Harryju in Andrewu zdaj opravljajo še kraljica spremljevalka Camilla, prestolonaslednik princ William in hčerka princa Andrewa, princesa Beatrice.

Sprememba le s soglasjem parlamenta

Karel zdaj predlaga, da bi tudi 72-letna princesa Anne in 58-letni princ Edward postala državna svetovalca, je v zgornjem domu britanskega parlamenta, lordski zbornici, v ponedeljek sporočil najvišji uradnik kraljeve družine, lord Andrew Parker.

To bi "zagotovilo, da se bodo javne zadeve izvajale, tudi ko nisem na voljo, na primer ko sem na uradni dolžnosti v tujini", piše v kraljevem pismu, ki ga je prebral lord Parker. Glede na poročila bi lahko ustrezno zakonodajo sprejeli še letos, navaja dpa.

Vprašanje, kdo zastopa kralja, ko je ta v tujini ali v primeru resne bolezni, je v Veliki Britaniji zakonsko urejeno in ga je mogoče spremeniti le s soglasjem parlamenta. 

Britanska kraljeva družina Trendi Bo Karel III. sorodnikom odvzel kraljeve nazive?

Vprašanje zastopstva je bilo prejšnji mesec izpostavljeno v lordski zbornici, ko se je eden od članov zbornice vprašal, kako sta lahko princ Andrew in princ Harry dva od petih kraljevih namestnikov, ko pa je prvi "zapustil javno življenje", drugi pa je "zapustil državo". Pri tem je opozoril na odločitev Andrewa, ki je leta 2019 sporočil, da zaradi spolne afere Epstein začasno opušča opravljanje javnih dolžnosti. Princ Harry pa se je po poroki z Američanko Meghan Markle leta 2020 odrekel kraljevim dolžnostim in se z družino preselil v ZDA.

Aretirali moškega, ki je v kralja vrgel jajca Trendi Policija pridržala moškega, ki je v kralja Karla vrgel jajce #video kralj Karel III. Trendi Britanci so že začeli načrtovati pogreb Karla III. Kralj Karel III. Trendi Znano je, kdaj bo okronan Karel III., okronana bo tudi Camilla Kralj Karel III. Trendi Kdo je s smrtjo kraljice in novim kraljem zaslužil največ? #video Vrsta čakajočih v Londonu Novice Slovo od Elizabete II. zmotil incident Elizabeta II. Novice Je slovo kraljice Elizabete II. obenem tudi slovo Združenega kraljestva?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin