Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 9. 2022,
16.51

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,91

9

Natisni članek

Velika Britanija Karel III. pogreb London kraljica Elizabeta II.

Sobota, 17. 9. 2022, 16.51

1 leto, 7 mesecev

Slovo od Elizabete II. zmotil incident

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,91

9

Vrsta čakajočih v Londonu | Pričakovana čakalna doba je bila zjutraj najmanj 24 ur, pozneje pa se je skrajšala na okoli 15 ur. | Foto Reuters

Pričakovana čakalna doba je bila zjutraj najmanj 24 ur, pozneje pa se je skrajšala na okoli 15 ur.

Foto: Reuters

Nepregledna vrsta ljudi, ki se želijo še zadnjič posloviti od pokojne kraljice Elizabete II., ostaja blizu največje kapacitete. Pričakovana čakalna doba je bila zjutraj najmanj 24 ur, pozneje pa se je skrajšala na okoli 15 ur, poroča britanski BBC. Slovo od kraljice v dvorani Westminster je sicer v petek zvečer zmotil incident.

Kolona čakajočih v Londonu ostaja dolga več kilometrov, od Southwest parka vzdolž Temze in do dvorane Westminster. Temperature so se ponoči precej spustile, danes se obeta razmeroma hladen dan, a dobra novica je, da vremenoslovci za danes in nedeljo ne napovedujejo dežja.

Dvorana Westminster v poslopju britanskega parlamenta, kjer je krsta s kraljičinimi posmrtnimi ostanki, je sicer odprta 24 ur na dan. Po pričakovanjih naj bi se mimo krste do ponedeljka zjutraj, ko jo bodo prenesli v bližnjo Westminstrsko opatijo, kjer bo pogreb, sprehodilo okoli 400 tisoč ljudi.

Čakajoče prišla pozdravit kralj Karel III. in njegov sin princ William

Z nekaterimi od na tisoče čakajočih sta se danes nenapovedano srečala kralj Karel III. in njegov sin princ William. Z ljudmi na mostu Lambeth sta se rokovala in pogovarjala ob vhodu v Buckinghamsko palačo.

Princ William | Foto: Reuters Foto: Reuters Poleg tega je 73-letni monarh danes obiskal londonsko policijo, ki jo v nedeljo in predvsem v ponedeljek čaka največji varnostni zalogaj v svoji zgodovini. Na sedežu Scotland Yarda se je sestal z novim vodjo policije Markom Rowleyjem, londonskim županom Sadiqom Khanom in novo britansko notranjo ministrico Suello Braverman.

Elizabeta II.
Novice Je slovo kraljice Elizabete II. obenem tudi slovo Združenega kraljestva?

V petek zvečer je medtem ob kraljičini krsti potekalo bedenje, ki so ga vodili njeni štirje otroci: kralj Karel III., princesa Anne ter princa Andrew in Edward. Vsi so bili oblečeni v vojaške uniforme. Medtem ko je smelo na stotine ljudi še naprej hoditi mimo krste, je četverica približno 15 minut v popolni tišini stražila krsto.

Gre za tradicijo, imenovano "bedenje princev", ki so jo uvedli leta 1936 ob smrti kralja Jurija V., princesa Anne pa je doslej prva ženska, ki je v njej sodelovala.

Nocoj bosta podobno bedenje vodila vnuka pokojne kraljice, princa William in Harry, ki bosta prav tako oba nosila vojaški uniformi. Pridružilo se jima bo še šest preostalih kraljičinih vnukov. Harry bo tako vojaško uniformo oblekel prvič, odkar je pred več kot dvema letoma opustil kraljeve dolžnosti. Nosil jo bo na posebno prošnjo svojega očeta kralja.

Čakajoči moški se je preveč približal kraljičini krsti

Dogajanje v dvorani Westminster je sicer v petek pozno zvečer zmotil incident, ko je neki moški stekel iz vrste žalujočih in se preveč približal kraljičini krsti. Policisti so ga nemudoma pridržali in odpeljali iz dvorane, poroča BBC.

kraljica Elizabeta II., rojstni dan
Novice Mračne skrivnosti britanske kraljeve družine

Mediji poleg tega poročajo, da je neki 19-letnik spolno napadel dve ženski, medtem ko sta v vrsti čakali na vstop v dvorano Westminster. Pred policijo je poskušal ubežati s skokom v Temzo, a so ga hitro ujeli in prepeljali v preiskovalni pripor.

Po podatkih londonskih reševalcev je med večurnim čakanjem zdravniško pomoč doslej potrebovalo okoli 435 ljudi, večinoma zaradi poškodb glave, potem ko so omedleli.

Pred ponedeljkovim pogrebom se danes v Londonu že zbirajo prvi tuji voditelji. Karel III. ima tako na programu srečanje s premierji držav Commonwealtha – 14 nekdanjih kolonij, ki ostajajo del britanske monarhije, premierka Liz Truss pa pogovore s premierjema Nove Zelandije in Avstralije.

Kitajskega predsednika ne bo

S kitajskega zunanjega ministrstva so medtem sporočili, da se bo na povabilo Londona v imenu Pekinga pogreba udeležil podpredsednik Wang Qishan kot posebni odposlanec voditelja Šija Džinpinga.

Odnosi med Londonom in Pekingom so zaradi gospodarskih in zunanjepolitičnih tem močno zaostreni. Še dodatno jih je zapletla odločitev britanskih poslancev, da kitajski delegaciji zaradi sankcij, ki jih je Peking uvedel proti nekaterim od njih, ne dovolijo obiska krste pokojne kraljice.

Vse do zadnjega tako ni bilo jasno, ali sploh oziroma na kakšni ravni se bo Kitajska udeležila ponedeljkovega pogreba.

Ne spreglejte