Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 10. 2022,
20.20

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24

4

Natisni članek

kronanje datum monarhija Velika Britanija Karel III.

Torek, 11. 10. 2022, 20.20

1 leto, 6 mesecev

Znano je, kdaj bo okronan Karel III., okronana bo tudi Camilla

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24

4

Kralj Karel III. | Kronanje Karla III. bo v londonski Westminstrski opatiji v skladu z že več kot 900-letno tradicijo.  | Foto Twitter

Kronanje Karla III. bo v londonski Westminstrski opatiji v skladu z že več kot 900-letno tradicijo.

Foto: Twitter

Kronanje kralja Karla III. bo 6. maja prihodnje leto, so danes sporočili iz Buckinghamske palače in hkrati obljubili, da bo ceremonija odražala zgodovinsko tradicijo monarhije in njeno vlogo v sodobnem svetu. Težko pričakovana potrditev datuma prihaja le dober mesec dni po smrti kraljice Elizabete II., poroča BBC.

Kronanje bo v londonski Westminstrski opatiji v skladu z že več kot 900-letno tradicijo. Odražalo bo vlogo monarha danes, a bo hkrati zakoreninjeno v dolgoletnih tradicijah in slavnostnih prireditvah, so zapisali v kratki izjavi palače. V okviru obreda bo okronana tudi monarhova žena Camilla, vendar bo njen obred nekoliko preprostejši.

Kronanje britanskih monarhov je slovesno versko obredje in tradicionalno poteka nekaj mesecev po nastopu novega vladarja na prestol, torej po obdobju državnega in kraljevega žalovanja ter intenzivnih priprav.

Karel III. je bil 10. septembra formalno razglašen za novega britanskega kralja, dva dni po smrti njegove matere, kraljice Elizabete II.

Kraljico Elizabeto II. so okronali 16 mesecev po tem, ko je postala kraljica 

Kronanje Elizabete II. v Westminstrski opatiji 2. junija 1953 – približno 16 mesecev po tem, ko je postala kraljica – je bilo prvi večji mednarodni dogodek, ki so ga prenašali po televiziji. Približno 27 milijonov ljudi, več kot polovica takratnega prebivalstva Velike Britanije, je dogodek spremljalo po televiziji in za številne je bil to tudi prvi televizijski prenos.

Slovesnost je trajala skoraj tri ure, na njej pa je bilo 8.251 uradnih gostov, med njimi tudi predstavniki 129 držav in ozemelj. Prihodnje leto bo slovesnost najverjetneje krajša, bolj raznolika in z veliko manjšim številom gostov, še navaja BBC.

Monarhi med kronanjem tradicionalno sedijo na stolu kralja Edvarda iz 14. stoletja in so kronani s krono svetega Edvarda iz 17. stoletja. Dobijo tudi simbole svoje kraljevske vloge – suverenovo kroglo, žezlo in prstan –  in če bodo sledili vzorcu prejšnjih kronanj, bo po prestolnici potekal sprevod z zlato državno kočijo. Pozneje istega dne se okronani monarh običajno pojavi na balkonu Buckinghamske palače.

Britanska kraljeva družina
Trendi Bo Karel III. sorodnikom odvzel kraljeve nazive?
kralj Karel III.
Trendi Britanci so že začeli načrtovati pogreb Karla III.
Kralj Karel III.
Trendi Kdo je s smrtjo kraljice in novim kraljem zaslužil največ? #video
Ne spreglejte