SiolNET. Novice Svet
1,31

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj se dogaja v Osijeku? Ameriški vlagatelji želijo zaposliti 4.500 ljudi.

1,31

termometer

tovarna, inženirji | Neimenovani ameriški vlagatelji naj bi po poročanju Večernjega lista že začeli iskati kadre. | Foto: Shutterstock
Neimenovani ameriški vlagatelji naj bi po poročanju Večernjega lista že začeli iskati kadre. Foto: Shutterstock

Neimenovani ameriški vlagatelji so v industrijski coni Nemetin v Osijeku zakupili 169 tisoč kvadratnih metrov površin. Tam nameravajo zgraditi tovarno in v naslednjih štirih letih zaposliti okoli 4.500 ljudi, piše hrvaški časnik Večernji list. Prihod Američanov so potrdili tudi v mestni upravi, kjer pa ne smejo razkriti nobenih informacij o poslu.

V Osijek naj bi po pisanju Večernjega lista prišlo podjetje, ki ima po svetu več sto tovarn. Skupno zaposluje okoli 250 tisoč ljudi, njegovi letni prihodki pa znašajo več kot 30 milijard dolarjev.

Podjetje je na hrvaško ministrstvo za gospodarstvo za zgradbo, ki jo namerava postaviti v Nemetinu, že podalo zahtevo za oceno vpliva na okolje. V zahtevku piše, da gre za tovarno za izdelavo medicinskih prostetičnih delov in mikročipov ter matičnih plošč za avtomobilsko industrijo. V proizvodnem obratu nameravajo zaposliti okoli 1.700 delavcev, ki bodo delali v treh izmenah.

Informacija, da gre za ameriškega vlagatelja, ni uradna, podjetje, ki se ga omenja kot posrednika, pa je zagrebški Log Expert Five, piše Večernji list. Njegovi lastniki so tri družbe, registrirane v Romuniji, ob tem poročajo hrvaški mediji.

Platak Novice Brutalen napad na Hrvaškem: jo bodo nasilneži odnesli brez resne kazni? #video

Zaradi pogodbene tajnosti ne smejo deliti nobenih informacij

Iz uprave mesta Osijek so za časnik pojasnili, da zaradi pogodbene tajnosti ne smejo deliti nobenih informacij o poslu. So pa pri Večernjem listu neuradno izvedeli, da ameriški vlagatelji v naslednjih štirih letih nameravajo zaposliti okoli 4.500 ljudi ter da so že večkrat obiskali Osijek in se sestali z županom Ivanom Radićem.

Pogajanja trajajo že leto in pol, Osijek pa so izbrali med 15 evropskimi mesti zaradi njegove prometne povezanosti in oprostitve plačila komunalnega prispevka pri gradnji tovarne, kar mestna uprava ponuja vlagateljem.

Platak Novice Hrvaška po zverinskem napadu na gorske reševalce v šoku: storilci so na prostosti

Začeli so že iskati kadre

Večernji list še piše, da so že začeli iskati kadre. Pri tem so stopili v stik tudi s hrvaškim zavodom za zaposlovanje ter s fakultetami in šolami v Osijeku, zagotoviti si želijo predvsem tehnike ter inženirje elektrotehnične in strojne stroke.

Andrej Plenković Novice Ali to pomeni konec za hrvaškega premierja Andreja Plenkovića? bolnišnica Novice Izredne razmere v zagrebški bolnišnici: na pohodu epidemija nevarne bakterije Zoran Milanović Novice Milanović: Krim nikoli več ne bo del Ukrajine, Kosovo pa je bilo odvzeto Srbiji

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin