Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 6. 2023,
22.14

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,44

Natisni članek

Ukrajina Rusija orožje Kamov Ka-50 Ka-52

Ponedeljek, 19. 6. 2023, 22.14

10 mesecev, 2 tedna

Je to rusko orožje največji strah in trepet Ukrajine?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,44
Ruski helikopter Ka-52 | Ruski dvosedežni helikopter Ka-52, znan tudi kot aligator, je namenjen tudi uničevanju tankov. | Foto Guliverimage

Ruski dvosedežni helikopter Ka-52, znan tudi kot aligator, je namenjen tudi uničevanju tankov.

Foto: Guliverimage

Ukrajinsko napredovanje na južni fronti v regiji Zaporožje še najbolj ovirajo oklepni jurišni helikopterji Ka-52 z vzdevkom aligatorji. Ti naj bi s svojimi raketami z velike razdalje uničevali najsodobnejše ukrajinske tanke nemške izdelave leopard 2.

Ukrajinci so v začetku junija sprožili dolgo napovedovano protiofenzivo. Ena od glavnih ciljev protiofenzive naj bi bila preboj ruskih obrambnih črt na t. i. južni fronti (to je fronta v regiji Zaporožje) in prodor do Azovskega morja. S tem bi med drugim pretrgali kopensko povezavo med Krimom in ozemljem Rusije.

Leopardi za preboj ruskih obrambnih črt

Za preboj južne fronte ukrajinska vojska uporablja tudi ameriške oklepnike bradley in nemške tanke leopard 2. Ruske sile prodor ukrajinskih oklepnih enot skušajo preprečiti zlasti z uporabo bojnih helikopterjev Ka-52.

Ukrajinska vojska
Novice So to skrivni načrti ukrajinske protiofenzive?

Britanska obveščevalna služba je v soboto sporočila, da je ruska vojska po začetku ukrajinske protiofenzive v zaledje južne fronte na letališče v Berdjansku pripeljala še več kot dodatnih dvajset omenjenih helikopterjev. S temi dodatnimi helikopterji je po britanskih navedbah Rusiji uspelo vzpostaviti prevlado v zraku na južni fronti.

Ruska zračna premoč na južni fronti

O ruski zračni premoči na jugu je nedavno govorila tudi namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar, piše nemški medij t-online. Po poročanju spletne revije The War Zone ruski vojaški blogerji vse pogosteje poročajo o uspehu jurišnih helikopterjev. Uradno nepotrjena poročila govorijo o desetinah ukrajinskih vozil, uničenih iz zraka.

Bojne helikopterje Ka-52 izdeluje rusko orožarsko podjetje Kamov iz okolice Moskve. Gre za dvosedežno različico bojnega helikopterja Ka-50. Medtem ko ima enosedežna različica vzdevek črni morski pes, se je dvosedežne različice oprijelo ime aligator. Helikopterja sta bil razvita v zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja in jih od takrat nenehno izboljšujejo.

Oborožitev Ka-52

Helikopterja imata dva glavna rotorja, ki sta nameščena drug nad drugim, zaradi česar je repni rotor nepotreben. Ka-50 in Ka-52 dosežeta do 300 kilometrov na uro in ju je mogoče uporabiti v radiju 460 kilometrov.

Vladimir Putin
Novice Putin: Ukrajinska protiofenziva se je začela

Helikopterja sta opremljena s topom, lahko pa izstrelita tudi različne vrste izstrelkov. Po podatkih The War Zone uporabljata predvsem protitankovske rakete tipa 9M120-1 Ataka-1 in 9A4172K Vihr-1. Rakete so lasersko vodene in imajo doseg do deset kilometrov. Po mnenju Guya Plopskyja, avtorja številnih člankov o ruskih zračnih silah, imajo helikopterji Ka-52 prednost v dosegu pred drugimi ruskimi modeli.

Preslabotna ukrajinska zračna obramba na južni fronti?

To, da se ti helikopterji zdaj uporabljajo na fronti v južni Ukrajini, je morda tudi posledica dejstva, da je tukaj očitno manj ukrajinske protizračne obrambe. Napredujoče enote so takrat manj zaščitene in so lahka tarča za hitre bojne helikopterje, piše t-online.

Rusi so Ka-52 uporabili tudi na začetku vojne v Ukrajini. Na fotografiji je ruski Ka-52, ki je februarja lani poškodovan moral pristati v okolici Kijeva. | Foto: Guliverimage/dpa Rusi so Ka-52 uporabili tudi na začetku vojne v Ukrajini. Na fotografiji je ruski Ka-52, ki je februarja lani poškodovan moral pristati v okolici Kijeva. Foto: Guliverimage/dpa

"Trenutno se zdi, da so številni cilji, ki jih je napadel Ka-52, vozila, ki so blizu ukrajinskih črt ali pred njimi," je Plopsky povedal za The War Zone. "V takih primerih Ukrajinci nimajo vmes protizračne obrambe kratkega dosega."

Ahilova peta aligatorjev?

Toda po besedah ​​Plopskega ima Ka-52 šibko točko: ko izstreli rakete Vihr, mora biti helikopter skoraj pol minute v zraku, da z laserjem označi tarčo za raketo. V tem položaju je zelo ranljiv za radarske protiletalske rakete.

Ruska vojska
Novice Britanski obveščevalci: Za Ruse so bile tu največje izgube
Ukrajina
Novice Žarišče bojev v Ukrajini se seli na jug
Ukrajinski vojaki
Novice Je to načrt protiofenzive, s katero bodo Ukrajinci pregnali Ruse?
Ne spreglejte