Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 6. 2023,
8.45

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

vojska orožje spopadi žarišče vojna Rusija Ukrajina

Nedelja, 18. 6. 2023, 8.45

10 mesecev, 2 tedna

480. dan vojne v Ukrajini

Britanski obveščevalci: Za Ruse so bile tu največje izgube

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Ruska vojska | Britanski obveščevalci trdijo, da so Rusi utrpeli največje izgube po vrhuncu bitke pri Bahmutu.  | Foto Reuters

Britanski obveščevalci trdijo, da so Rusi utrpeli največje izgube po vrhuncu bitke pri Bahmutu.

Foto: Reuters

Ruski neodvisni medij Mediazona je v sodelovanju z BBC potrdil identiteto 25.528 padlih ruskih vojakov, ki so življenje izgubili v zadnjih 15 mesecih, pišejo v zadnjem poročilu. Na območju regije Zaporožje na jugu Ukrajine se medtem nadaljujejo hudi spopadi. Proruske oblasti v tej regiji so danes sporočile, da je ukrajinska vojska v okviru svoje protiofenzive ponovno zavzela vas Pjatihatki v Zaporožju. Takšna priznanja na ruski strani so sicer dokaj redka.

Poudarki dneva: 

16.15
 Ukrajinske sile naj bi ponovno zavzele vas v Zaporožju
12.03 Britanski obveščevalci objavili novo poročilo
9.23 Ukrajina: Uničili smo skladišče streliva v Hersonu
8.30 Mediazona: Potrdili smo identiteto več kot 25 tisoč umrlih ruskih vojakov

16.15 Ukrajinske sile naj bi ponovno zavzele vas v Zaporožju

Ukrajinska vojska je v okviru svoje protiofenzive ponovno zavzela vas v južni regiji Zaporožje, so danes sporočile proruske oblasti v tej regiji. V Kijevu navedb za zdaj niso potrdili, so pa ukrajinske oblasti danes zatrdile, da so njihove sile v regiji Herson uničile rusko skladišče streliva.

Predstavnik Moskvi naklonjene uprave v Zaporožju Vladimir Rogov je na Telegramu danes sporočil, da je ukrajinska vojska ob velikih izgubah uspela ponovno prevzeti nadzor nad vasjo Pjatihatki.

"Sovražnikovi napadi v valovih so dali rezultate, kljub velikim izgubam. Nadaljujejo se težki boji v tej regiji," je na Telegramu zapisal Rogov. Takšna priznanja na ruski strani so sicer dokaj redka, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki ob tem dodaja, da ukrajinska stran navedb še ni potrdila.

Hudi spopadi na območju se medtem nadaljujejo. Kraj s topništvom sedaj obstreljuje ruska stran. Cilj je popolnoma obkoliti ukrajinske enote, je še dejal Rogov, sicer vodja gibanja Mi smo z Rusijo.

Ukrajinska vojska pa je medtem sporočila, da so v bližini zasedenega pristaniškega mesta Heničesk v južni regiji Herson uničili pomembno rusko skladišče streliva. Teh informacij po poročanju agencije Reuters ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

12.03 Britanski obveščevalci objavili novo poročilo

V najnovejšem obveščevalnem poročilu ministrstva za obrambo Združenega kraljestva piše, da so najhujši spopadi strnjeni v regiji Zaporožje, zahodni regiji Doneck in okoli Bahmuta.

Na vseh teh območjih Ukrajina še naprej izvaja ofenzivne operacije in je dosegla majhen napredek. 

Obe strani naj bi utrpeli velike izgube, pri čemer so ruske izgube verjetno največje od vrhunca bitke pri Bahmutu marca letos, še navajajo.

9.23 Ukrajina: Uničili smo skladišče streliva v Hersonu

Ukrajinske sile poročajo, da so uničile "pomembno" skladišče streliva v bližini zasedenega pristaniškega mesta Heničesk v južni regiji Herson, je povedal tiskovni predstavnik vojaške uprave v Odesi Sergej Bratčuk.

"Naše oborožene sile so zjutraj zadale dober in zelo glasen udarec v vasi Rikove v okrožju Heničesk na začasno okupiranem ozemlju regije Herson," je povedal v jutranjem videosporočilu.

Reuters informacij ni mogel neodvisno preveriti. Rusija domnevnega napada ni komentirala. Vas Rikove se nahaja približno 20 kilometrov od Heničeska, pristaniškega mesta ob Azovskem morju v južni Ukrajini, ki je bilo okupirano od prvih dni ruske invazije na Ukrajino februarja 2022.

8.30 Mediazona: Potrdili smo identiteto več kot 25 tisoč umrlih ruskih vojakov

Ruski neodvisni medij Mediazona je v sodelovanju z BBC potrdil identiteto 25.528 padlih ruskih vojakov, ki so življenje izgubili v zadnjih 15 mesecih. 

Od zadnje posodobitve 4. junija je bilo na seznam žrtev dodanih skupaj 1.058 imen. Novinarji in prostovoljci so identificirali približno 4.721 nekdanjih zapornikov in več kot 1.853 plačancev, ki so umrli v Ukrajini. Precejšen del podatkov zbirajo z obiski pokopališč, za kar so angažirali prostovoljce.

V poročilu je še zapisano, da si rusko obrambno ministrstvo prizadeva, da regionalne oblasti ne bi objavile osmrtnic vojakov, padlih v Ukrajini. 

Ukrajina
Novice Žarišče bojev v Ukrajini se seli na jug
Maria Zaharova, tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva
Novice Kremelj: V Ukrajini se ponavlja jugoslovanski scenarij. Jemljejo človeške organe.
ruski vojaki ruska vojska rusija
Novice Dramatični posnetek predaje ruskega vojaka
Marjan Šarec
Novice Obrambni ministri Nata o nadaljnji podpori Ukrajini
Ukrajinska vojska
Novice So to skrivni načrti ukrajinske protiofenzive?
Ne spreglejte