Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 6. 2023,
8.04

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,02

Natisni članek

Aleksander Lukašenko Volodimir Zelenski Vladimir Putin govor orožje vojna Rusija Ukrajina

Sobota, 17. 6. 2023, 8.04

10 mesecev, 2 tedna

479. dan vojne v Ukrajini

Žarišče bojev v Ukrajini se seli na jug

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,02
Ukrajina | Ukrajinska ofenziva naj bi počasi potiskala ruske sile na jugu doneške regije.  | Foto Reuters

Ukrajinska ofenziva naj bi počasi potiskala ruske sile na jugu doneške regije.

Foto: Reuters

Žarišče bojev v Ukrajini se je premaknilo na jug, v smeri dveh obalnih mest, Berdjanska in Mariupola, poročajo ukrajinske sile. Sovražnik tam naj ne bi bil precej uspešen. Nič ne kaže na to, da se Rusija pripravlja na uporabo jedrskega orožja, pa je v petek, potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin potrdil namestitev prvih kosov taktičnega jedrskega orožja v Belorusiji, dejal ameriški državni sekretar Antony Blinken. Ob tem je Putinovo potezo označil za ironično, odločitev beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, da dopusti namestitev v svoji državi, pa za neodgovorno in provokativno.

Poudarki dneva:  
18.33 Afriška delegacija po Ukrajini še v Rusiji pri Putinu

17.16 ZDA za zdaj ne vidijo razloga za spremembo svoje jedrske drže
15.39 Rusija: Zračna obramba je odbila napad na črpališče nafte v regiji Brjansk
11.40 Britansko ministrstvo: Rusija namešča dodatne helikopterje za frontnimi linijami
11.18 Žarišče bojev proti jugu
8.00 Putin napovedal rast ruskega gospodarstva in neuspeh ukrajinske protiofenzive

18.33 Afriška delegacija po Ukrajini še v Rusiji pri Putinu

Delegacija več afriških voditeljev na čelu z južnoafriškim predsednikom Cyrilom Ramaphoso je po obiskih v Varšavi in Kijevu danes prispela še v Sankt Peterburg, kjer se bo sestala z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Ta je izrazil pripravljenost na "konstruktiven dialog s tistimi, ki si želijo mir", poročajo tuje tiskovne agencije.

Prvi je v nekdanjo carsko prestolnico prispel Ramaphosa. "Njegov prihod v kulturno prestolnico Rusije sledi konstruktivnim pogovorom s predsednikom Volodimirjem Zelenskim," so sporočili z južnoafriškega predsedstva. Pozneje se je Ramaphosi pridružila delegacija še treh afriških voditeljev Senegala, Komorov in Zambije, ki bodo s Putinom po navedbah predsedstva razpravljali o možnostih miru v Ukrajini.

Ruski predsednik je pred začetkom srečanja izjavil, da je "pripravljen na konstruktiven dialog s tistimi, ki si želijo mir na temelju pravičnosti in upoštevanja legitimnih interesov strani". Pozdravil je tudi "uravnotežen pristop naših afriških prijateljev" do "krize v Ukrajini".

Po Putinovih besedah Rusija zelo ceni afriška stališča in njihovo zanimanje za razrešitev "ukrajinskega konflikta", krepitev vezi s črno celino pa naj bi bila prednostna naloga ruske zunanje politike.

Ramaphosa je bil z delegacijo, v kateri so še egiptovski premier ter visoka predstavnika Ugande in Konga, pred tem v četrtek v Varšavi, v petek pa v Kijevu, kjer jih je sprejel ukrajinski predsednik Zelenski.

Ta je med obiskom med drugim izključil možnost vsakršnih pogajanj z Rusijo, dokler bodo ruske sile na ukrajinskem ozemlju. Med obiskom je bil Kijev tudi tarča novega ruskega zračnega napada.

Analitiki so še pred prihodom afriških voditeljev v Evropo izrazili dvom o tem, da bi afriška mirovna misija lahko obrodila sadove in uspešno posredovala za končanje 16 mesecev trajajoče vojne.

Zaradi vojne v Ukrajini sicer močno trpijo številne afriške države, zlasti v vzhodni Afriki, ki so odvisne od uvoza žita in gnojil iz Rusije in Ukrajine.

17.16 ZDA za zdaj ne vidijo razloga za spremembo svoje jedrske drže

Nič ne kaže na to, da se Rusija pripravlja na uporabo jedrskega orožja, je v petek, potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin potrdil namestitev prvih kosov taktičnega jedrskega orožja v Belorusiji, dejal ameriški državni sekretar Antony Blinken. Predsednik ZDA Joe Biden je medtem danes to potezo Rusije označil za "popolnoma neodgovorno".

"Ne vidimo nobenih znakov, da se Rusija pripravlja na uporabo jedrskega orožja," je dejal Blinken, ki bo v nedeljo in ponedeljek na obisku v Pekingu. Dodal je, da za zdaj ni razloga, da bi ZDA spremenile svojo jedrsko držo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem je rusko nameščanje jedrskega orožja v sosednji Belorusiji označil za ironično, saj da je Putin rusko invazijo na Ukrajino utemeljil kot ukrep, s katerim želi Moskva Kijevu preprečiti pridobitev tovrstnega orožja. Odločitev beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, da dopusti namestitev v svoji državi, pa je označil za neodgovorno in provokativno.

Ameriški predsednik Biden je medtem danes rusko nameščanje jedrskega orožja v Belorusiji označil kot "popolnoma neodgovorno", poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. To je dejal novinarjem v vojaški bazi Andrews pri Washingtonu pred vkrcanjem na letalo, s katerim se je odpravil v Philadelphio na prvo zborovanje v okviru kampanje za predsedniške volitve prihodnje leto.

Spregovoril je tudi o vstopanju Ukrajine v zvezo Nato in zatrdil, da ta pot za Kijev ne bo lahka. "Izpolniti morajo enake standarde kot druge države. Zato jim tega ne bomo olajšali," je dejal Biden. Povabilo Ukrajini v zavezništvo sicer za zdaj naj še ne bi bilo na mizi zaveznic, bi pa na prihajajočem vrhu Nata v Vilni sodelovanje lahko okrepili s prvim zasedanjem sveta Nato-Ukrajina.

Putin je v petek na gospodarskem forumu SPIEF v Sankt Peterburgu potrdil, da je Rusija v Belorusiji namestila prve kose taktičnega jedrskega orožja. Tesen Putinov zaveznik Lukašenko je že prejšnji mesec dejal, da je Rusija začela nameščati jedrsko orožje v njegovi državi, česar pa v Moskvi vse do petka niso potrdili.

Iz Kremlja so medtem v začetku meseca sporočili, da Rusija ostaja odprta za dialog z ZDA o nadzoru jedrskega orožja. Vendar pa, kot so pojasnili, v Moskvi čakajo na otipljive predloge Washingtona po diplomatski poti.

15.39 Rusija: Zračna obramba je odbila napad na črpališče nafte v regiji Brjansk

Ruska zračna obramba je sinoči odbila napad ukrajinskih brezpilotnih letalnikov na črpališče nafte v ruski regiji Brjansk, je sporočil guverner te regije Aleksander Bogomaz. Medtem je ruski obrambni minister Sergej Šojgu pozval k izdelavi več tankov za potrebe ruskih sil v Ukrajini, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Ruski sistemi zračne obrambe so odbili nočni napad ukrajinskih oboroženih sil na naftovod Družba v okrožju Novozibkov," je sporočil Bogomaz, pri čemer informacij o morebitni škodi ni podal. Po njegovih besedah je ruska zračna obramba uničila tri brezpilotne letalnike, a informacij ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Medtem je ruski obrambni minister Šojgu danes med obiskom vojaške tovarne v zahodni Sibiriji pozval k povečanju ruske proizvodnje tankov za potrebe ruskih sil v Ukrajini, je sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi.

11.40 Britansko ministrstvo: Rusija namešča dodatne helikopterje za frontnimi linijami

Rusija je napotila 20 dodatnih helikopterjev na letališče 100 kilometrov za frontno linijo, kažejo zadnji podatki britanskega ministrstva za obrambo.

"Od začetka ukrajinskih protiofenzivnih operacij v južni Ukrajini, je Rusija okrepila svoje jurišne helikopterske sile v regiji," so zapisali. To bo Rusiji verjetno dalo začasno prednost v južni Ukrajini.

11.18 Žarišče bojev proti jugu

Žarišče bojev v Ukrajini se je premaknilo na cesto proti Mariupolu, kjer ukrajinska ofenziva počasi potiska ruske sile, britanski tanki Challenger pa so pripravljeni na boj, poroča Guardian.

Hanna Maliar, namestnica obrambnega ministra, je povedala, da najaktivnejši spopadi ne potekajo več okoli Bahmuta, v vzhodni regiji Donetska, ampak na jugu, v smeri dveh obalnih mest, Berdjanska in Mariupola.

"Če je bil prvi teden epicenter na vzhodu, zdaj vidimo, da se boji selijo proti jugu," je dejala. "Na vzhodu je sovražnik vse svoje sile usmeril v zaustavitev naše ofenzive. In tam zbirajo sile, da nas ustavijo. Na jugu niso zelo uspešni," je še povedala.

8.00 Putin napovedal rast ruskega gospodarstva in neuspeh ukrajinske protiofenzive 

"Strategija, ki so jo izbrala država in podjetja, je delovala," je dejal Putin in napovedal, da bo ruska gospodarska rast letos dosegla od 1,5 do dva odstotka. Dodal je, da je inflacija v Rusiji nižja kot v evrskem območju.

Ruski predsednik je v govoru na forumu pojasnil tudi primanjkljaj v zveznem proračunu.  | Foto: Reuters Ruski predsednik je v govoru na forumu pojasnil tudi primanjkljaj v zveznem proračunu. Foto: Reuters

Ta je po njegovih besedah nastal zaradi prenesenih izdatkov za državno infrastrukturo. Ob tem je priznal večjo porabo na področju obrambe, ki da je bila nujna za "zaščito suverenosti Rusije".

Kot je še dejal Putin, je Rusija dobro prestala odhod zahodnih podjetij iz države, državna politika pa je po njegovih besedah zdaj osredotočena na zaščito ruskega gospodarstva. 

Obenem je zagotovil, da Rusija ne bo zaprla vrat tujim vlagateljem. | Foto: Reuters Obenem je zagotovil, da Rusija ne bo zaprla vrat tujim vlagateljem. Foto: Reuters

Ocenil je še, da ukrajinska protiofenziva v regiji Zaporožje, kot tudi drugod, nima možnosti za uspeh in da o tem ne dvomi. O ukrajinskem predsedniku Volodimirju Zelenskem pa je dejal, da je "sramota za judovski narod". "Imam veliko judovskih prijateljev /.../ Pravijo, da Zelenski ni Jud, da je sramota za judovski narod," je povedal zbranim in dodal, da se ne šali.

Putin je še potrdil, da so v Belorusiji namestili prve kose taktičnega jedrskega orožja. Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je sicer že prejšnji mesec dejal, da je Rusija začela nameščati jedrsko orožje v njegovi državi, a Moskva doslej tega ni potrdila.

"Zgodilo se je, prve jedrske konice so bile nameščene na beloruskem ozemlju. To je prva serija. Do konca leta bomo delo končali," je po poročanju tujih tiskovnih agencij, ki se sklicujejo na ruski Tass, dejal Putin.

Zatrdil je tudi, da se z Natom ne bo pogajal o zmanjšanju količine jedrskega orožja. "Imamo več takega orožja kot Nato. To vedo in vselej so nas skušali v pogovorih prepričati o zmanjšanju. Ampak, naj gredo k vragu, kot pravijo ljudje," je zbranim v Sankt Peterburgu dejal Putin.

Vladimir Putin, gospodarski forum SPIEF | Foto: Reuters Foto: Reuters
Maria Zaharova, tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva
Novice Kremelj: V Ukrajini se ponavlja jugoslovanski scenarij. Jemljejo človeške organe.
ruski vojaki ruska vojska rusija
Novice Dramatični posnetek predaje ruskega vojaka
Ukrajinska vojska
Novice So to skrivni načrti ukrajinske protiofenzive?
Vladimir Putin in Jevgenij Prigožin
Novice Prigožinov Wagner je do avgusta na dopustu
Putin, Šojgu
Novice Putin Šojguju obrnil hrbet #video
Ne spreglejte