Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 6. 2023,
7.54

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,10

Natisni članek

Vladimir Putin Volodimir Zelenski Rusija Vojna v Ukrajini

Sreda, 14. 6. 2023, 7.54

10 mesecev, 3 tedne

476. DAN VOJNE V UKRAJINI

Prigožinov Wagner je do avgusta na dopustu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,10
Vladimir Putin in Jevgenij Prigožin | Foto AP / Guliverimage

Foto: AP / Guliverimage

Jevgenij Prigožin, vodja ruskih plačancev, je dejal, da se bodo njegovi borci na ukrajinsko fronto vrnili v začetku avgusta, po dveh mesecih odmora. Ostro je tudi zavrnil možnost, da bi z rusko vojsko podpisali pogodbo, kot to od zasebnih vojaških podjetij zahteva kremeljski obrambni vrh.  

Pregled pomembnejših dogodkov dneva

21.08 Stoltenberg: Ukrajinsko napredovanje kaže na pomen zahodne pomoči
19.15 Kdo je človek, ki stoji za ukrajinsko protiofenzivo?
19.10 Ruski parlament je odobril novačenje kriminalcev
15.43 Prigožin: Wagner bo avgusta nadaljeval operacije na prvi črti
15.40 V Hersonu voda počasi upada
8.57 Lukašenko: Od Rusije smo začeli prejemati jedrsko orožje
7.44 Ukrajina: Rusi pripravljajo novo katastrofo
7.33 Več mrtvih v ruskem raketnem napadu v Odesi

21.08 Stoltenberg: Ukrajinsko napredovanje kaže na pomen zahodne pomoči

Napredovanje ukrajinskih sil v protiofenzivi kaže, da zahodna pomoč Kijevu pri spopadanju z rusko agresijo prinaša razliko na bojišču, je pred četrtkovim zasedanjem obrambnih ministrov zveze Nato povedal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Ministri bodo govorili tudi o krepitvi Natovih zmogljivosti odvračanja in obrambe.

"Srečanje obrambnih ministrov bo potekalo v času, ko Ukrajina izvaja veliko protiofenzivo. Je sicer še na začetku, tako da ne vemo, ali bo prinesla preobrat v vojni. Vendar pa Ukrajinci napredujejo in osvobajajo vedno več ozemlja," je Stoltenberg povedal na današnji novinarski konferenci.

Napredek po njegovih besedah priča o pogumu in zavezanosti ukrajinskih sil, pa tudi o tem, da zahodna pomoč Kijevu prinaša razliko na bojišču.

Povedal je, da jih bo z napredkom v protiofenzivi na četrtkovem srečanju komisije Nato-Ukrajina seznanil ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov, ki se bo pred tem udeležil tudi srečanja kontaktne skupine za podporo Ukrajini pod vodstvom ZDA.

Med drugim bodo ministri, ki se bodo sestali v okviru priprav na julijski vrh voditeljev držav članic Nata v Litvi, razpravljali o trenutnih potrebah ukrajinske vojske, pa tudi o večletnem programu podpore Ukrajini. Ta paket bo namenjen prehodu ukrajinskih sil s sovjetske vojaške opreme na opremo v skladu z Natovimi standardi.

To je pomembno tudi v luči ukrajinskega približevanja Natu. Ob tem je generalni sekretar pojasnil, da se članice še pogajajo, kakšno sporočilo glede ukrajinskega članstva bodo podale v Vilniusu. Je pa ponovil, da se zaveznice strinjajo glede veliko stvari, tudi o tem, da so Natova vrata odprta.

Na vrhu je med drugim predvidena okrepitev političnega sodelovanja. Komisijo Nato-Ukrajina naj bi nadgradili v Svet Nato-Ukrajina, kar pomeni, da so članice zavezništva in partnerska država enakopravne in da skupaj sprejemajo odločitve.

Z vojno v Ukrajini je povezana tudi krepitev proizvodnih zmogljivosti zahodne vojaške industrije, saj morajo zahodne države znova zapolniti svoja vojaška skladišča, ki se zaradi pomoči Kijevu praznijo. Temu bo namenjeno neformalno srečanje obrambnih ministrov s predstavniki obrambnih podjetij iz držav članic Nata, ki bo potekalo v četrtek ob robu zasedanja.

Nato je sicer že v odziv na rusko priključitev Krima pred približno desetimi leti začel največjo prilagoditev kolektivne obrambe v generaciji, je povedal Stoltenberg.

Na tem temelji nadaljnja krepitev Natovih zmogljivosti odvračanja in obrambe, o čemer bodo ministri, med njimi minister za obrambo Marjan Šarec, razpravljali v petek. Obravnavali bodo nove regionalne načrte za obrambo zavezništva, ki jih bodo julija potrjevali predsedniki vlad in držav.

V skladu s tremi načrti bo več kot 300.000 vojakov v visoki pripravljenosti, v Natu pa bodo spremenili tudi ureditev poveljevanja. Stoltenberg ob tem pričakuje, da bodo ministri potrdili vzpostavitev novega Natovega pomorskega centra s poveljstvom v Združenem kraljestvu, ki bo namenjen zagotavljanju varnosti kritične pomorske infrastrukture.

19.15 Kdo je človek, ki stoji za ukrajinsko protiofenzivo?

Težko pričakovana ukrajinska protiofenziva je zdaj v polnem teku. Ključna oseba pri načrtovanju in izvedbi te operacije je general Valerij Zalužni, 49-letni ukrajinski vrhovni poveljnik. Čeprav je bil do nedavnega malo znan, se njegova priljubljenost zdaj lahko primerja s priljubljenostjo predsednika Volodimirja Zelenskega, piše BBC.

General Zalužni ali "naš Valera", kot ga radi kličejo prijatelji in stari kolegi, je bil julija 2021 imenovan za vrhovnega poveljnika ukrajinske vojske.

Valerij Zalužni polaga rože na krsto notranjega ministra Denisa Monastirskega med poslovilno slovesnostjo v Kijevu januarja letos. | Foto: Guliverimage/AP Valerij Zalužni polaga rože na krsto notranjega ministra Denisa Monastirskega med poslovilno slovesnostjo v Kijevu januarja letos. Foto: Guliverimage/AP

Tisti, ki ga dobro poznajo, pravijo, da je bilo imenovanje, ki ga je osebno spodbudil predsednik Zelenski, presenečenje za generala in mnoge druge, saj je njegovo napredovanje vključevalo vzpon za več stopnic po karierni lestvici.

Zalužni je bil že prej znan kot ambiciozen in sodoben poveljnik, a tudi nezahteven človek, ki se je rad šalil s svojimi podrejenimi in ni bil aroganten. V sedmih mesecih po imenovanju je prevzel vodenje obrambe Ukrajine pred rusko invazijo.

Ob začetku ruske agresije so ukrajinski vojaški vodje razmišljali o uničevanju mostov čez Dneper, s čimer bi okupatorjem preprečevali prehod z vzhodnega na zahodni breg, kjer stojijo številni strateški objekti.

Za mnenje o tem so poklicali generala Zalužnega. "Tega pod nobenim pogojem ne smemo storiti. To bi bila izdaja tako civilistov kot vojske, vseh, ki ostajajo na vzhodni obali," je tedaj menda odgovoril iz bunkerja.

Sledile so številne druge ključne odločitve in do začetka aprila 2022 so ukrajinske enote rusko vojsko potisnile severno in vzhodno od Kijeva.

Njegovi sodelavci pravijo, da se je že od začetka kariere nagibal k gradnji zaupljivih odnosov s svojimi podrejenimi, pa tudi k delegiranju poveljniških odločitev. Analitiki pravijo, da jim je prožnost, ki so jo pokazale ukrajinske enote z nižjimi častniki, sposobnimi odločanja na bojišču, dala pomembno prednost pred ruskim odločanjem na najvišji ravni.

Ob začetku vojne je imel predsednik Zelenski s svojimi nočnimi govori ključno vlogo pri ohranjanju morale ukrajinske javnosti. Uveljavljal je vtis močne vladavine, medtem ko je pritiskal na tuje partnerje za finančno in vojaško podporo. Medtem se je general Zalužni osredotočil na oblikovanje vojaške strategije, s katero je Ukrajina uspela osvoboditi velike dele ukrajinskega ozemlja na vzhodu in jugu države.

Vrhovni poveljnik je postal narodni heroj, čeprav se je redko pojavljal v javnosti in še redkeje pristajal na intervjuje. Njegovo ime je postalo sinonim za pogum in odločnost.

19.10 Ruski parlament je odobril novačenje kriminalcev

Spodnji dom ruskega parlamenta je sprejel zakon, ki bi kriminalcem omogočil pridružitev ruski vojski. Prijavijo se lahko kriminalci, ki niso storili kaznivih dejanj spolne narave, izdaje, terorizma ali ekstremizma.

Pogodbo o vojaški službi bi lahko sklenili z nekom, ki ga preiskujejo zaradi kaznivega dejanja, čigar primer je na sodišču ali je bil obsojen, vendar pred pravnomočnostjo sodbe, je sporočila duma. Tisti, ki se prijavijo, bi bili po izteku pogodbe ali če bi prejeli vojaška priznanja, oproščeni kazenske odgovornosti.

Skupina plačancev Wagner je novačila zapornike za boj v Ukrajini, vendar je februarja dejala, da je s tem prenehala. Novi zakonodajni akt ne zajema zaposlovanja oseb, ki so že na prestajanju pravnomočne kazni.

15.43 Prigožin: Wagner bo avgusta nadaljeval operacije na prvi črti

Jevgenij Prigožin, vodja ruskega zasebnega vojaškega podjetja Wagner, je dejal, da se bodo njegove sile avgusta vrnile na ukrajinsko fronto.

"Počivamo in se pripravljamo. 5. junija smo odšli, 5. avgusta pa bo Wagner po napovedih še naprej opravljal dodeljene naloge v polni bojni pripravljenosti," je v videokomentarju novinarjem v ruski Uljanovski regiji dejal Prigožin.

Prigožin je dan po tem, ko je predsednik Vladimir Putin dejal, da so pogodbe potrebne, tudi ponovil, da njegovi borci zavračajo podpis pogodb z obrambnim ministrstvom,

V redko videnem neposrednem kljubovanju ruskemu voditelju je Prigožin dejal: "Nobeden od Wagnerjevih borcev ni pripravljen znova hoditi po poti sramote. Zato ne bodo podpisali pogodb."

15.40 V Hersonu voda počasi upada


Voda se je čez noč v regiji Herson umaknila za dodatnih 32 cm, vendar je še vedno poplavljenih 28 osvobojenih naselij, poroča Kyiv Post, ki se sklicuje na regionalno vojaško upravo.

8.57 Lukašenko: Od Rusije smo začeli prejemati jedrsko orožje

Belorusija je od Rusije začela prejemati taktično jedrsko orožje, je na ruski državni televiziji povedal beloruski predsednik Aleksander Lukašenko

V torek je Lukašenko izjavil, da z uporabo jedrskega orožja ne bo okleval, če bo njegova država napadena. "Bog ne daj, da bi danes moral sprejeti odločitev o uporabi tega orožja, vendar ne bi bilo oklevanja, če bi bili tarča agresije," je dejal Lukašenko.

Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer napovedal, da bo orožje prenesel v skladišča čez rusko mejo, a poudaril, da bo obdržal popoln nadzor nad njegovo uporabo.

7.44 Ukrajina: Rusi pripravljajo novo katastrofo

Rusija pripravlja "katastrofo" v kemični tovarni Titan na priključenem polotoku Krim, trdi kijevska vojaška obveščevalna agencija GUR. Ruske sile po njihovih navedbah razstreljujejo delavnice tovarne v mestu Armiansk na severnem delu krimskega polotoka. 

"Teroristični napad na družbo Krimski Titan, na katerega se pripravljajo ruski okupatorji, bi pomenil katastrofo in imel grozljive posledice," opozarja ukrajinska obveščevalna agencija. Proizvodni procesi v tovarni Krimski Titan so bili zaradi uničenja jezu Nova Kahovka kritično moteni. 

"V začasno okupiranem mestu Armiansk na severu Krimskega polotoka se Rusi pripravljajo na evakuacijo tako predstavnikov okupacijske uprave kot lokalnega prebivalstva," še navajajo kijevski obveščevalci. 

7.33 Več mrtvih v ruskih napadih v Ukrajini

V ruskem raketnem napadu na črnomorsko pristaniško mesto Odesa na jugu Ukrajine so bili po podatkih ukrajinskih lokalnih oblasti danes ubiti najmanj trije ljudje, 13 pa jih je bilo ranjenih. Še trije ljudje so umrli v ruskem obstreljevanju v regiji Doneck.

Tiskovni predstavnik vojaške administracije v Odesi Sergij Bratčuk je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na Telegramu sporočil, da je Rusija štiri manevrirne rakete tipa kalibr izstrelila z ladje v Črnem morju. Dve je uničila ukrajinska protiletalska obramba.

Ena raketa je zadela skladišče maloprodajne verige in ubila tri zaposlene, sedem pa ranila. Obstaja pa tudi možnost, da so nekateri še pod ruševinami, je dodal. V eksploziji je bilo po njegovih besedah uničenih tisoč kvadratnih metrov skladiščnih prostorov, izbruhnil je tudi požar.

Šest ljudi pa je bilo ranjenih v drugem delu Odese, kjer so bili poškodovani poslovni center, trgovine in stanovanjski kompleks.

Zgodovinsko središče Odese je na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine. Od začetka ruske invazije na Ukrajine so ga ruske sile že večkrat obstreljevale.

Ruska vojska je poleg tega po navedbah ukrajinskih oblasti že ponoči z Azovskega morja nad jugovzhod Ukrajine izstrelila deset dronov šahed iranske izdelave. Z območja ruskega Rostova na Donu pa so nad regijo Doneck izstrelili šest manevrirnih raket. Pri tem so bili v mestih Kramatorsk in Konstantinivka ubiti trije ljudje, še šest je bilo ranjenih, je sporočil guverner Pavlo Kirilenko.

Že v torek pa je v ruskem obstreljevanju v severovzhodni regiji Sumi umrlo šest ljudi, ki so bili takrat v kombiju, ki ga je zadela raketa. Štirje izmed žrtev so bili gozdarji, so navedle ukrajinske oblasti.

Rusija je sicer zadnje tedne okrepila nočne napade na glavna ukrajinska mesta, medtem ko je Kijev začel dolgo pričakovano protiofenzivo.

Fiona Hill
Novice Putinova poznavalka pravi: Putin želi umreti na svojem položaju
uničeni tanki, leopard, Ukrajina
Novice Rusko obrambno ministrstvo: Od plačancev zahtevamo pogodbe
Ukrajina napad
Novice Ukrajinci trdijo: Osvobodili smo prvi kraj na vzhodu države #video
Ne spreglejte