Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 6. 2023,
7.44

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Volodimir Zelenski Vladimir Putin invazija vojna Rusija Ukrajina

Nedelja, 11. 6. 2023, 7.44

9 mesecev, 1 teden

473. DAN VOJNE V UKRAJINI

Ukrajinci trdijo: Osvobodili smo prvi kraj na vzhodu države #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Ukrajina je bila ponoči znova tarča ruskih zračnih napadov, pri čemer je zračna obramba v regijah Harkov in Sumi po navedbah ukrajinskih virov sestrelila šest ruskih dronov. Napadi so v mestu Odesa terjali tri smrtne žrtve in 26 ranjenih. Čez dan so Ukrajinci s pomočjo dronov zabeležili manjše uspehe v Zaporožju. Medtem je v ruski regiji Belgorod iztiril tovorni vlak s 15 tovornimi vagoni, navaja nemška tiskovna agencija dpa. V nesreči ni bilo ranjenih, železniški promet pa je bil začasno prekinjen.

Poudarki dneva:

17.26 Ukrajinci trdijo, da so osvobodili kraj Blagodatno
13.58 V Ukrajini se po uničenju jezu nadaljuje iskanje pogrešanih
11.16 Ukrajina ponoči znova tarča ruskih zračnih napadov
7.37 V Rusiji sta se zrušila drona

17.26 Ukrajinci trdijo, da so osvobodili kraj Blagodatno

Svetovalec ukrajinskega notranjega ministra Anton Gerašenko je na Telegramu objavil novico o osvoboditvi kraja Blagodatno na vzhodu države. Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP gre za prvi ukrajinski uspeh v okviru protiofenzive.

13.58 V Ukrajini se po uničenju jezu nadaljuje iskanje pogrešanih

Po poškodbi jezu Kahovka, zaradi katerega je območje poplavila voda iz akumulacijskega jezera, še vedno pogrešajo 29 ljudi, je danes sporočilo ukrajinsko notranje ministrstvo. Iskalne in reševalne operacije nadaljujejo. Uničenje jezu bo poleg zdravja in varnosti verjetno ogrozilo tudi glavni vir pitne vode za Krim, opozarja London.

Po navedbah ukrajinskega notranjega ministrstva je ob bregu reke Dneper, ki je pod nadzorom ukrajinskih sil, še vedno pod vodo 32 mest in vasi ter skupno 3.784 hiš. V reševalnih in čistilnih akcijah trenutno sodeluje približno 1.400 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Evakuacije potekajo tudi na drugi strani reke, ki je pod nadzorom ruskih sil. Tam naj bi po navedbah ruskega guvernerja okupirane regije Herson Vladimirja Salda voda poplavila 22.273 domov v 17 naseljih. Od začetka poplav naj bi na ruski strani evakuirali več kot 5.800 ljudi.

Gladina vode na poplavljenem območju se medtem znižuje. V jutranjih urah je poprečna višina poplavnih voda v Hersonu znašala 4,18 metra oziroma več kot pol metra manj kot dan prej, so sporočile ukrajinske oblasti. Ukrajinski upravitelj jezu Ukrhidroenergo je dodal, da je višina vode na jezu 9,35 metra oziroma več kot sedem metrov manj kot v torek.

Krivdo za uničenje jezu Rusija in Ukrajina zvračata druga na drugo. Kijev trdi, da gre za teroristično dejanje Moskve in vojni zločin, medtem ko ruska stran govori o ukrajinski sabotaži. V poplavah je na obeh bregovih Dnepra umrlo 13 ljudi.

Poleg vpliva na javno zdravje in varnost v regiji bo uničenje jezu skoraj zagotovo ogrozilo tudi glavni vir pitne vode za ukrajinski polotok Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014, je danes opozorilo britansko obrambno ministrstvo. Krim namreč večino pitne vode dobiva prek severnokrimskega kanala, ki ga oskrbuje Kahovka. "Voda bo kmalu prenehala pritekati na Krim, vendar pa bodo ruske oblasti takojšnje potrebe najverjetneje zadovoljile z uporabo rezervoarjev, racionalizacijo vode in dostavo ustekleničene vode iz Rusije," je še dodalo britansko ministrstvo.

Po navedbah ukrajinskega notranjega ministrstva je ob bregu reke Dneper, ki je pod nadzorom ukrajinskih sil, še vedno pod vodo 32 mest in vasi ter skupno 3.784 hiš. | Foto: Reuters Po navedbah ukrajinskega notranjega ministrstva je ob bregu reke Dneper, ki je pod nadzorom ukrajinskih sil, še vedno pod vodo 32 mest in vasi ter skupno 3.784 hiš. Foto: Reuters

11.16 Ukrajina ponoči znova tarča ruskih zračnih napadov

Ukrajina je bila ponoči znova tarča ruskih zračnih napadov, pri čemer je zračna obramba v regijah Harkov in Sumi po navedbah ukrajinskih virov sestrelila šest ruskih dronov. Napadi so v mestu Odesa terjali tri smrtne žrtve in 26 ranjenih. Dolgo napovedovana ukrajinska protiofenziva pa se nadaljuje, nekaj uspehov naj bi dosegla v Zaporožju.

Skupno naj bi Moskva v soboto izstrelila osem raket in 35 dronov, ukrajinske sile pa sestrelile dve raketi in 20 dronov.

O zračnih napadih so poročali tudi iz ruske regije Kaluga, kjer sta bila po navedbah lokalnih oblasti sestreljena dva ukrajinska drona.

Guverner ruske regije Belgorod Vjačeslav Gladkov je danes sporočil, da je v regiji iztiril tovorni vlak s 15 praznimi vagoni, navaja nemška tiskovna agencija dpa. V nesreči ni bilo ranjenih, železniški promet pa je bil začasno prekinjen. Razlogi za nesrečo niso znani. Obmejna regija Belgorod je bila sicer od začetka invazije na Ukrajino že večkrat tarča sabotaž na železnicah, pa tudi napadov, ki so terjali mrtve in ranjene. V zadnjem času so se zračni napadi okrepili, prišlo pa je tudi do več vdorov domnevnih skupin proukrajinskih borcev.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem v soboto potrdil, da se je v Ukrajini začela dolgo pričakovana protiofenziva. Po navedbah strokovnjakov ameriškega Inštituta za preučevanje vojne (ISW) je Kijev v zadnjih dneh sprožil napade na najmanj štirih predelih v regijah Doneck in Zaporožje. Manjše uspehe naj bi ukrajinske sile zabeležile v Zaporožju, vseeno pa naj bi bili prvi napadi v okviru protiofenzive namenjeni predvsem odkrivanju šibkih točk v ruski obrambi in razkrivanju možnih obrambnih taktik Moskve. V naslednjem valu napadov bi Kijev lahko v boj poslal večje število izurjenih vojakov, opremljenih z zahodnim orožjem, navaja ISW.

Ruska vojska je sicer v soboto zatrdila, da je odbila vse ukrajinske napade v Zaporožju in južnem Donecku ter ukrajinskim enotam prizadejala velike izgube. "Skupne izgube ukrajinskih sil na omenjenih območjih so v enem dnevu znašale do 300 vojakov, devet tankov vključno s štirimi leopardi ter 11 bojnih vozil pehote," je pojasnil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

7.37 V Rusiji sta se zrušila drona

Danes zjutraj sta v ruski regiji Kaluga strmoglavila dva drona, je prek aplikacije Telegram sporočil regionalni guverner Vladislav Šapsa. "Po prvih informacijah žrtev ni," je zapisal.

En dron je strmoglavil v bližini vasi Strelkovka, drugi pa v gozdu v okrožju Medinski.

Novice Zelenski ima sporočilo za Putina, ki ga ta ne bo vesel
Vladimir Putin
Novice Putin: Ukrajinska protiofenziva se je začela
Dimitrij Medvedjev
Novice Medvedjev Evropi grozi s hiperzvočnimi napadi
Ne spreglejte