SiolNET. Novice Svet
7,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger
472. DAN VOJNE V UKRAJINI

Zelenski ima sporočilo za Putina, ki ga ta ne bo vesel

7,44

termometer

"Zanimivo je, kaj je Putin dejal o naši protiofenzivi. Pomembno je, da Rusija čuti, da jim ne preostane več veliko časa," se je danes na navedbe Vladimirja Putin o ukrajinski protiofeznivi odzval Zelenski.

Poudarki dneva:

17.59
Kanadski premier v Kijevu
17.47 Zelenski: Rusi čutijo, da jim ne preostane več veliko časa
15.45 Zelenski potrdil začetek protiofenzive ukrajinske vojske
13.29 Scholz napovedal pogovore s Putinom
10.04 V ruskem napadu na Odeso več mrtvih in ranjenih
8.41 Putin: Rusija bo julija namestila jedrsko orožje v Belorusiji
7.44 ZDA napovedale nov sveženj vojaške pomoči Ukrajini
7.30 V Parizu na ogled iz Ukrajine evakuirane bizantinske ikone

17.59 Kanadski premier v Kijevu

Kanadski premier Justin Trudeau je danes nepričakovano obiskal Kijev, kjer se je med drugim srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in napovedal nov sveženj vojaške pomoči Ukrajini v višini približno 346 milijonov evrov, poročajo tuje tiskovne agencije.

17.47 Zelenski: Rusi čutijo, da jim ne preostane več veliko časa

"Zanimivo je, kaj je Putin dejal o naši protiofenzivi. Pomembno je, da Rusija čuti, da jim ne preostane več veliko časa," se je danes na navedbe Vladimirja Putin o ukrajinski protiofeznivi odzval Zelenski.

Dodal je, da je vsak dan v stiku z vojaškimi poveljniki, vključno s poveljnikom oboroženih sil Valerijem Zalužnim, in "vsi so zdaj pozitivno naravnani - povejte to Putinu".

Ukrajinske sile so po poročanju AFP v zadnjih dneh zmanjšale obseg spopadov na frontni črti, pri čemer pa njena strategija ostaja nejasna.

Večji preboj naj bi ukrajinske sile dosegle pri mestu Bahmut. Kot je danes dejal tiskovni predstavnik vzhodnega poveljstva ukrajinske vojske Sergej Čerevat, je ukrajinski vojski uspelo napredovati 1.400 metrov okoli opustošenega mesta Bahmut.

15.45 Zelenski potrdil začetek protiofenzive ukrajinske vojske

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes potrdil, da se je v Ukrajini začela protiofenziva ukrajinske vojske. Kot je dejal, ukrajinska vojska izvaja "protiofenzivne akcije" na fronti, vendar pa ni želel razkriti nobenih podrobnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"V Ukrajini potekajo protiofenzivne in obrambne akcije, o katerih pa ne bom podrobno govoril," je na novinarski konferenci dejal Zelenski. "Zaupati morate naši vojski in jaz ji zaupam," je dodal.

Da je ukrajinska vojska začela dolgo pričakovano protiofenzivo, je v petek izjavil ruski predsednik Vladimir Putin, ki pa je poudaril, da Kijevu doslej "ni uspelo" doseči ciljev. O tem, da se je dolgo pričakovana ukrajinska ofenziva, ki so jo več mesecev napovedovali v Kijevu, že začela, so v zadnjih dneh ugibali tudi številni mediji.

13.29 Scholz napovedal pogovore s Putinom

Nemški kancler Olaf Scholz je danes dejal, da namerava ohraniti stike z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in se z njim "kmalu" spet pogovoriti. Pred tem je predstavil stališča Berlina do vojne in dejal, da je treba preprečiti zaostrovanje konflikta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Scholz je opozoril, da se je s Putinom pogovarjal kmalu po tem, ko je ruski voditelj pred 15 meseci dal ukaz za obsežno invazijo na Ukrajino. "Kmalu nameravam to ponoviti," je dejal na kongresu nemške protestantske cerkve v Nürnbergu.

Pogoj za pravičen mir je, da Rusija umakne svoje vojake, je nadaljeval Scholz. V občinstvu so se občasno zaslišali vzkliki "pogajanja". Scholz pa se je odzval: "Pogajanja so v redu. Vprašanje je, kdo se s kom pogaja in o čem."

Meje v Evropi se ne bi smele premikati s silo, je dejal nemški kancler. "Prav je bilo in je prav, da pri vseh svojih dejavnostih delujemo usklajeno. Vsak korak je treba pretehtati in ne smemo delovati sami. Temu načelu smo zavezani že od samega začetka," je še poudaril.

10.04 V ruskem napadu na Odeso več mrtvih in ranjenih

V ukrajinskem pristaniškem mestu Odesa so bili ponoči v ruskem napadu z brezpilotnimi letalniki ubiti trije ljudje, 26 je ranjenih, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes sporočila ukrajinska vojska.

Ostanki enega od sestreljenih brezpilotnih letalnikov so po navedbah južnega poveljstva ukrajinske vojske padli na večnadstropno stanovanjsko zgradbo in zanetili požar. V plamenih so umrli trije civilisti, še 26 ljudi je bilo ranjenih.

Rusija je na cilje v Ukrajini usmerila 35 brezpilotnih letal in osem raket, ukrajinska vojska pa je po navedbah letalskih sil sestrelila dvajset dronov iranske izdelave in prestregla dve balistični raketi.

Ruski napadi so bili usmerjeni tudi na cilje v regiji Poltava in v Harkov, poroča dpa.

8.41 Putin: Rusija bo julija namestila jedrsko orožje v Belorusiji

Ruski predsednik Vladimir Putin je v petek napovedal, da bo Rusija v začetku julija v Belorusiji namestila taktično jedrsko orožje. Priprave bodo končane 7. in 8. julija, nato pa se bo začelo nameščanje orožja, je dejal po srečanju z beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Vse poteka po načrtu," je dejal Putin, ki se je z Lukašenkom srečal v svoji poletni rezidenci v letovišču Soči ob Črnem morju.

To bi pomenilo, da se bo premestitev začela tik pred vrhom Nata v Litvi, ki meji na Belorusijo. Vrh Nata v litovski prestolnici Vilna bo potekal 11. in 12. julija.

Putin je že 25. marca napovedal, da bo rusko jedrsko orožje prenesel v zaveznico in nekdanjo sovjetsko državo Belorusijo. To potezo je utemeljil z navedbo, da ZDA že leta hranijo jedrsko orožje v Evropi, tudi v Nemčiji.

Če bo načrt Moskve uresničen, bo Belorusija prvič po letu 1990, ko se je po razpadu Sovjetske zveze odpovedala jedrskemu orožju, prejela jedrske rakete.

7.44 ZDA napovedale nov sveženj vojaške pomoči Ukrajini

ZDA so v petek napovedale 2,1 milijarde dolarjev dodatne vojaške pomoči Ukrajini, ki naj bi začela dolgo pričakovano protiofenzivo za povrnitev ozemlja, ki ga je zasedla Rusija. Sveženj zajema rakete za sisteme zračne obrambe patriot, topniške granate, brezpilotna letala in strelivo za lasersko vodene raketne sisteme.

Novo orožje ponazarja nadaljnjo zavezanost Ukrajini, da lahko v kratkem času okrepi svoje ključne zmogljivosti, pa tudi trajno sposobnost svojih oboroženih sil, da dolgoročno branijo svoje ozemlje in odvračajo rusko agresijo, je sporočil Pentagon.

S tem je vrednost vojaške pomoči, ki so jo ZDA zagotovile Ukrajini od začetka leta 2021, narasla na 40,4 milijarde dolarjev.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v petek izjavil, da se je ukrajinska protiofenziva začela, Ukrajina pa tega še ni potrdila.

Nekdanji vojaški poveljnik zveze Nato, upokojeni general David Petraeus, je za Washington Post ocenil, da bo ofenziva Ukrajine na začetku potekala počasi in ob velikih žrtvah, sčasoma pa naj bi Ukrajinci z zahodnim orožjem in taktikami presegli pričakovanja in izpolnili cilje, med katerimi je, da Rusiji odvzamejo kopenski dostop do Krima.

7.30 V Parizu na ogled iz Ukrajine evakuirane bizantinske ikone

V pariškem muzeju Louvre želijo javnosti pokazati del dragocenih bizantinskih ikon, ki so bile evakuirane iz Ukrajine. Od 14. junija do 6. novembra jih bodo razstavili pet od skupno 16, preostale bodo ostale v depojih. Ikone so sicer iz Muzeja Hanenkiv v ukrajinski prestolnici Kijev, ki velja za enega najpomembnejših muzejev v Ukrajini.

Umetniški zakladi so bili 10. maja v spremstvu vojske in s pomočjo Mednarodnega zavezništva za zaščito kulturne dediščine na konfliktnih območjih (ALIPH) prek Poljske in Nemčije prepeljani v Francijo, piše nemška tiskovna agencija dpa. Po navedbah muzeja Louvre gre za 16 najbolj simboličnih in krhkih del iz omenjenega ukrajinskega muzeja.

Kot še piše dpa, je oktobra 2022 raketa padla deset metrov vstran od muzeja. Zbirke so bile po ruskem napadu na Ukrajino februarja 2022 premeščene na varne skrite lokacije, razen monumentalnih slik, ki jih ni mogoče premakniti. Po besedah direktorice muzeja Louvre Laurence des Cars so tamkajšnji zakladi zdaj izpostavljeni še drugim grožnjam, kot so denimo temperaturna nihanja zaradi rednih izpadov električne energije.

Vladimir Putin Novice Putin: Ukrajinska protiofenziva se je začela Dimitrij Medvedjev Novice Medvedjev Evropi grozi s hiperzvočnimi napadi Ukrajina Novice Mesta so izginila v nekaj urah #video
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin