Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 6. 2023,
6.49

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,98

Natisni članek

vojna Rusija Ukrajina Volodimir Zelenski

Četrtek, 8. 6. 2023, 6.49

10 mesecev, 1 teden

470. dan vojne v Ukrajini

Medvedjev Evropi grozi s hiperzvočnimi napadi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,98

Nekdanji ruski predsednik in tesen zaveznik Vladimirja Putina Dmitrij Medvedjev je na aplikaciji Telegram Evropi zagrozil s hiperzvočnimi napadi, potem ko je nekdanji generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen v intervjuju za Guardian dejal, da bi lahko članice Nata napotile vojake v Ukrajino.

Poudarki dneva:

20.53 Po uničenju jezu v Ukrajini opozorila na vpliv na javno zdravje in pozivi k humanitarni pomoči

20.24 Rusija naj bi odbila ukrajinsko ofenzivo v Zaporožju
17.59 Rusija po poročanju medijev o ukrajinskem načrtu za napad na Severni tok zahteva preiskavo
13.05 Ukrajinske enote poskušajo prebiti ruske linije v Zaporožju
12.14 Rusija na haaškem sodišču Kijev obtožila uničenja jezu
11.40 Agencija EU poziva k dolgoročnejšim rešitvam za begunce iz Ukrajine
10.52 Rusi trdijo: Lugansk so zasuli z izstrelki    
8.40 V Ukrajini opozorila na nevarnost min po uničenju jezu
7.26 Zelenski šokiran nad odzivom ZN in Rdečega križa
6.50 "Uničenje jezu koristi naši vojski"

20.53 Po uničenju jezu v Ukrajini opozorila na vpliv na javno zdravje in pozivi k humanitarni pomoči

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes opozorila na nevarnost velikega vpliva uničenja jezu v ukrajinski regiji Herson na javno zdravje. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg pa je zaradi dramatičnih posledic uničenja jezu za tisoče prebivalcev in za okolje članice zavezništva pozval k čimprejšnji humanitarni pomoči Ukrajini.

Stoltenberg je na sestanku veleposlanikov članic zveze Nato, ki jih je po video povezavi z razmerami na območju po uničenju jezu Nova Kahovka seznanil ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba, izpostavil tudi, da so članice Nata izrazile solidarnost s Kijevom.

Na prizadeta območja v regiji Herson na jugu Ukrajine so mnoge že dostavile ključno pomoč, kot so filtri za čiščenje vode, črpalke, generatorji in oprema za zatočišča, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus pa je danes na novinarski konferenci v Ženevi opozoril na posledice uničenja jezu na oskrbo z vodo in sanitarne sisteme ter storitve javnega zdravstva. Zato je po njegovih besedah WHO pohitel s podporo ukrajinskim oblastem in zdravstvenim delavcem pri preventivnih ukrepih proti boleznim, ki se prenašajo z vodo, in pri izboljšanju nadzora nad boleznimi.

Teresa Zakaria, pristojna za odzivanje na izredne razmere pri WHO, pa je povedala, da so v okolju v Ukrajini našli vzorce bakterije kolere, da pa od začetka ruske invazije na državo februarja lani še niso poročali o primerih okužbe med ljudmi. Opozorila je, da bi se to lahko zgodilo kadarkoli in da zato z ukrajinskim ministrstvom za zdravje sodelujejo pri vzpostavljanju mehanizma za uvoz cepiv, ko bodo potrebna, poroča AFP.

Kolera, ki se prenaša z okuženo vodo in hrano, je še posebej nevarna za majhne otroke, saj lahko zaradi nje umrejo že v nekaj urah, če jih ne zdravijo.

20.24 Rusija naj bi odbila ukrajinsko ofenzivo v Zaporožju

Ruske oblasti so sporočile, da je ruska vojska v noči na danes po dve uri trajajoči bitki odbila ofenzivo ukrajinskih sil v regiji Zaporožje na jugovzhodu Ukrajine, v kateri naj bi sodelovalo 1500 vojakov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Rusija je ta teden že večkrat trdila, da je odbila napade ukrajinskih sil.

"Po 1. uri zjutraj so na območju Zaporožja skušali prebiti našo obrambo," je dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu. Dodal je, da "so sovražnika zaustavili, zato se je po hudih izgubah umaknil". Ukrajinske sile so po njegovih besedah v ofenzivi uporabile 150 oklepnih vozil.

Ukrajinske oblasti pa so sporočile, da so njihove sile pripravljene na dolgo pričakovano protiofenzivo proti ruski vojski, vendar ne bodo uradno sporočile, kdaj se bo začela. "Načrti imajo raje tišino. Ofenziva se ne bo začela na družbenih omrežjih," je dejala namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar.

O začetku ukrajinske protiofenzive proti ruskim silam se sicer ugiba že več mesecev, pred nekaj dnevi pa je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v pogovoru za Wall Street Journal dejal, da je Ukrajina pripravljena na osvoboditev svojih ozemelj izpod ruske okupacije.

17.59 Rusija po poročanju medijev o ukrajinskem načrtu za napad na Severni tok zahteva preiskavo

Rusija je danes zahtevala nujno mednarodno preiskavo lanskih eksplozij na plinovodih Severni tok 1 in 2 v Baltskem morju, potem ko je ameriški časnik Washington Post v torek poročal, da je ameriška vlada od evropske obveščevalne agencije še pred eksplozijami izvedela za tajen načrt ukrajinske vojske za napad na plinovoda. Kijev vpletenost zanika.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo v pogovoru za nemške medije zanikal vpletenost ukrajinske vlade v napad na plinovod. "Sem predsednik in kot tak izdajam ukaze. Nič takšnega nismo naredili v Ukrajini," je zagotovil Zelenski in poudaril, da tega ne bi nikoli storil ter zahteval dokaze o vpletenosti Ukrajine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

S tem se je odzval na torkov članek v časniku Washington Post, v katerem so na podlagi zaupnih dokumentov, ki jih je v skupini na aplikaciji Discord domnevno objavil pripadnik ameriške nacionalne garde Jack Teixeira, poročali, da je ameriška vlada tri mesece pred septembrskim napadom na plinovod od evropskih obveščevalcev izvedela, da je ukrajinska vojska načrtovala napad na plinovod z manjšo ekipo potapljačev.

Ta ekipa naj bi odgovarjala neposredno načelniku generalštaba vojske, tako da Zelenski zanj ne bi vedel. Operacijo so nato "odložili", vendar so bile z načrtom seznanjene tudi evropske države, tako da so po navedbah vira iz Ukrajine imele zahodne zaveznice že skoraj leto dni "podlago za sum o vpletenosti Kijeva v sabotažo" na plinovodu.

Da so obveščevalci iz evropske zaveznice tri mesece pred napadom na plinovod seznanili ZDA z načrti ukrajinske vojske za napad, so trije ameriški uradniki potrdili tudi ameriški televiziji CNN.

Eksplozije, ki so septembra lani odjeknile na plinovodih Severni tok 1 in 2 in povzročile uhajanje plina na štirih mestih, so bile sabotaža, je novembra po preiskavi potrdilo švedsko tožilstvo. Kot dokaz je navedlo, da so v bližini plinovodov, s katerimi je iz Rusije prihajal zemeljski plin v Nemčijo, preiskovalci našli sledove eksploziva.

Vzroki za eksplozije še vedno niso znani. Ukrajina je krivdo pripisala Rusiji, medtem ko je ruski predsednik Vladimir Putin dogodek označil za dejanje mednarodnega terorizma.

Po navedbah Washington Posta je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov danes zahteval "nujno in pregledno mednarodno preiskavo" dogodka. Dodal je, da ne vedo, koliko je v teh poročilih resnice, da pa je jasno, da gre za "zapleteno zadevo", ki bi jo bilo treba podrobno raziskati. Preiskavo eksplozij poleg Švedske sicer že vodita tudi Nemčija in Danska.

Tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby poročanja Washington Posta v torek ni želel komentirati, še poroča dpa.

16.51 Medvedjev grozi s hiperzvočnimi napadi

Nekdanji ruski predsednik in tesen zaveznik Vladimirja Putina Dmitrij Medvedjev je na aplikaciji Telegram Evropi zagrozil s hiperzvočnimi napadi, potem ko je nekdanji generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen v intervjuju za Guardian dejal, da bi lahko članice Nata napotile vojake v Ukrajino.

Medvedjev je začel kritizirati Rasmussena in ga označil za neinteligentno osebo, ki je popolnoma izgubila razum. "Je kdo od vas vprašal prebivalce teh držav, kdo od njih si želi vojne z Rusijo? Očitno podpirate idejo o hiperzvočnih napadih na Evropo, kajne," je zagrozil Medvedjev, ki trenutno opravlja funkcijo namestnika predsednika ruskega varnostnega sveta.

13.05 Ukrajinske enote poskušajo prebiti ruske linije v Zaporožju

Ukrajinske čete v prvi bojni liniji poskušajo prebiti ruske linije na jugu države, je za državno tiskovno agencijo RIA Novosti povedal uradnik, ki ga je imenoval Kremelj v delu regije Zaporožje, ki ga je zasedla Rusija.

Vladimir Rogov je dejal, da ukrajinske oborožene sile poskušajo napredovati, a do zdaj niso imele še nobenega uspeha, po navedbah CNN poroča RIA.

V nizu objav na Telegramu je Rogov v četrtek zjutraj dejal, da so Ukrajinci "več ur udarjali po položajih naših fantov s topništvom in lansirnim sistemom himars". Dejal je še, da je bil namen njihovega napada prisiliti ruske enote, da "pobegnejo" s svojih položajev.

Ukrajina je čez noč obstreljevala okupirano mesto Tokmak in pri tem uničila dve hiši, je Rogov še povedal v ločeni objavi. Tamkajšnje civiliste je pozval, naj odidejo v južno pristanišče Berdjansk, ki leži dlje v ozemlju, ki ga obvladuje Rusija.

12.14 Rusija na haaškem sodišču Kijev obtožila uničenja jezu

Rusija je danes na Meddržavnem sodišču v Haagu (ICJ) Ukrajino obtožila, da je z obsežnimi topniškimi napadi uničila jez hidroelektrarne Kahovka v južni Ukrajini, in ob tem zavrnila trditve Kijeva, da so za to odgovorne ruske sile. Ukrajinska stran je sicer že v torek v svojem nastopu pred sodiščem obtožila Rusijo, da je razstrelila jez.

"Režim v Kijevu ni le sprožil obsežnih topniških napadov na jez v noči na 6. junij, ampak je tudi namerno dvignil vodostaj akumulacijskega jezera Kahovka na kritično raven," je na sodišču v nizozemskem Haagu dejal ruski diplomat Aleksander Šulgin, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi delnega uničenja jezu v eksploziji v noči na torek je bilo do zdaj poplavljenih že 600 kvadratnih kilometrov ozemlja na obeh bregovih reke Dneper. S poplavljenega območja poteka evakuacija več deset tisoč ljudi, poročajo tudi o smrtnih žrtvah. Ukrajina in Rusija krivdo za poškodbo jezu valita druga na drugo.

Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ) | Foto: Reuters Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ) Foto: Reuters

Ukrajina je že v torek na sodišču Rusijo obtožila, da je v okviru svoje kampanje za izbris Ukrajine razstrelila jez v Novi Kahovki. Po besedah ukrajinskega diplomata Antona Korineviča gre pri tem za dejanja teroristične države.

Pred ICJ so se sicer v torek začela zaslišanja v postopku, ki ga je zaradi domnevne podpore proruskim separatistom na vzhodu Ukrajine in zatiranja neruskega prebivalstva na Krimu leta 2017 proti Moskvi sprožil Kijev. Rusija financiranje ali podpiranje separatistov zanika.

Predstavniki Ukrajine so v torek na sodišču povedali, da je ruska podpora separatistom v Donbasu in na Krimu od leta 2014 pomenila posmeh mednarodnemu pravu in da je bila to napoved invazije na Ukrajino, ki jo je Moskva začela februarja lani.

11.40 Agencija EU poziva k dolgoročnejšim rešitvam za begunce iz Ukrajine

Države EU bi morale poskrbeti za dolgoročnejše rešitve in integracijo beguncev iz Ukrajine, v danes objavljenem letnem poročilu o stanju človekovih pravic poziva Agencija EU za temeljne pravice (FRA). Posebno pozornost bi bilo pri tem treba nameniti ženskam in otrokom. Agencija v poročilu opozarja tudi na revščino med otroki.

Iz Ukrajine je od začetka vojne po podatkih ZN pobegnilo okoli 8,3 milijona ljudi. Od tega jih zahvaljujoč posebni ureditvi nekaj več kot pet milijonov na območju EU, Švice in Norveške uživa status posebne zaščite in jim ni treba zaprositi za azil.

V EU to ureja direktiva o začasni zaščiti, ki beguncem ponuja dostop do dela, nastanitve, socialne pomoči, izobraževanja in zdravstva, a agencija opozarja, da je treba narediti več za dolgotrajnejše rešitve.

Zlasti za ženske in otroke bi bilo treba priskrbeti ugodnejšo, varno in ustrezno namestitev. Na področju zaposlitev bi morale službe ustrezati veščinam in kvalifikacijam beguncev, ki zdaj pogosto opravljajo dela pod ravnjo svoje izobrazbe. Zagotavljati bi morali tudi zaščito pred izkoriščanjem.

Posebna podpora bi morala iti še ženskam, ki so bile v preteklosti žrtve spolnega nasilja in izkoriščanja, poziva FRA.

Otroke bi države morale vključiti v običajne šole, prav tako bi bilo treba omogočiti hiter dostop do otroškega varstva - ne le zaradi njihovega razvoja, pač pa tudi za boljše zaposlitvene možnosti mater. | Foto: Slovenska karitas Otroke bi države morale vključiti v običajne šole, prav tako bi bilo treba omogočiti hiter dostop do otroškega varstva - ne le zaradi njihovega razvoja, pač pa tudi za boljše zaposlitvene možnosti mater. Foto: Slovenska karitas

Pri tem kot eno glavnih ovir za vključitev otrok v izobraževalni sistem agencija navaja jezikovne ovire. Več držav članic je poskrbelo za intenzivne jezikovne tečaje in med njimi je tudi Slovenija, kjer pa naj bi bili tečaji prekratki, namenjeni le starim od šest do 16 let, potekali pa naj bi zunaj časa pouka.

Slovenijo poročilo med drugim omenja tudi pri vprašanju dostopa do socialne pomoči, kjer naj bi prihajalo do zamud pri izplačilih, predvsem zaradi pomanjkanja kadra.

Agencija se je v letnem poročilu osredotočila na begunce iz Ukrajine, posvetila pa se je še več drugim temam. Med drugim opozarja, da se je zaradi pandemije in vse višjih stroškov energije povečala revščina med otroki. Ta zdaj grozi skoraj enemu od štirih otrok, delež pa je višji kot pri odraslih. | Foto: Reuters Agencija se je v letnem poročilu osredotočila na begunce iz Ukrajine, posvetila pa se je še več drugim temam. Med drugim opozarja, da se je zaradi pandemije in vse višjih stroškov energije povečala revščina med otroki. Ta zdaj grozi skoraj enemu od štirih otrok, delež pa je višji kot pri odraslih. Foto: Reuters

Med članicami so glede tega velike razlike. V Sloveniji tako v tveganju revščine ali socialne izključenosti živi najmanj 11 odstotkov mlajših od 18 let, medtem ko v Romuniji ta delež znaša kar 41,5 odstotka.

10.52 Rusi trdijo: Lugansk so zasuli z izstrelki    

Ruska državna tiskovna agencija Tass je na kratko sporočila, da so "izstrelki preleteli Lugansk" in da je bilo v tem ukrajinskem mestu slišati več eksplozij.

Iz objav na družbenih omrežjih ni jasno, kdo je odgovoren za streljanje, niti teh informacij ni mogoče neodvisno preveriti. 

Okupirani Lugansk je največje mesto v pokrajini Donbas na vzhodu Ukrajine. Od leta 2014 je glavno mesto Luganske ljudske republike, ki so jo razglasili proruski separatisti in jo mednarodno priznava samo Rusija.

8.40 V Ukrajini opozorila na nevarnost min po uničenju jezu

Mednarodni odbor Rdečega križa je v zadnjih mesecih sodeloval v operaciji odstranjevanja min v Ukrajini, pri čemer so poskrbeli tudi za natančno označevanje minskih polj. Do zdaj so poznali lokacijo min, zdaj pa je ne več, je v sredo opozoril vodja pristojne enote pri organizaciji Erik Tollefsen.

Vedo zgolj, da jih je voda odnesla s sabo. "To je razlog za veliko zaskrbljenost, saj ne bodo vplivale le na prebivalstvo, ampak tudi na vse, ki prihajajo na pomoč," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal na dogodku ob predstavitvi novega drona, ki s pomočjo umetne inteligence odkriva mine in druge eksplozivne ostanke vojne.

Združeni narodi so že v torek posvarili pred tveganji, ki jih po razlitju vode iz jezu predstavljajo mine. Teh je po Ukrajini ogromno. Kot so v sredo glede tega opozorili pri Rdečem križu, poplavne vode ne bodo poškodovale ali onesposobile eksplozivnih naprav, kar pomeni, da bi lahko predstavljale grožnjo še več desetletij. | Foto: Reuters Združeni narodi so že v torek posvarili pred tveganji, ki jih po razlitju vode iz jezu predstavljajo mine. Teh je po Ukrajini ogromno. Kot so v sredo glede tega opozorili pri Rdečem križu, poplavne vode ne bodo poškodovale ali onesposobile eksplozivnih naprav, kar pomeni, da bi lahko predstavljale grožnjo še več desetletij. Foto: Reuters

Gre za še eno od številnih nevarnosti, ki po torkovem uničenju jezu in obsežnih poplavah grozijo okoliškemu območju. Vrstijo se svarila pred humanitarno katastrofo, med drugim zaradi pomanjkanja pitne vode, uničenja kmetijskih površin in jedrske varnosti, saj jedrska elektrarna v bližnjem Zaporožju iz akumulacijskega jezera v sklopu hidroelektrarne dobiva vodo za hlajenje.

Na nujnost ukrepanja je Zelenski v telefonskem pogovoru opozoril tudi francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki je napovedal, da bo Francija nemudoma poslala pomoč. O razmerah v Ukrajini po uničenju jezu bodo danes razpravljali tudi na posebnem odboru zveze Nato, je v sredo napovedal generalni sekretar Jens Stoltenberg.

Krivdo za uničenje jezu Rusija in Kijev zvračata drug na drugega. Ukrajina trdi, da gre za teroristično dejanje Moskve in vojni zločin, medtem ko ruska stran govori o ukrajinski sabotaži. | Foto: Reuters Krivdo za uničenje jezu Rusija in Kijev zvračata drug na drugega. Ukrajina trdi, da gre za teroristično dejanje Moskve in vojni zločin, medtem ko ruska stran govori o ukrajinski sabotaži. Foto: Reuters

7.26 Zelenski šokiran nad odzivom ZN in Rdečega križa

"Odgovora nismo prejeli. Šokiran sem," je dejal Zelenski za nemška časopisa Bild in Die Welt ter Politico o odzivu Združenih narodov in Rdečega križa po uničenju jezu v Kahovki, kjer je ogroženih več deset tisoč ljudi.

"Ruski okupatorji niti ne poskušajo pomagati tem ljudem, pustili so jih umreti," je v videoposnetku, objavljenem na Telegramu, dejal premier Denis Šmihal in pozval mednarodne humanitarne organizacije k nujni pomoči.

"Pozivamo vas, da prevzamete odgovornost za evakuacijo ljudi z ozemlja regije Herson pod rusko okupacijo. Rešiti moramo življenja ljudi, ki so jih okupatorji obsodili na smrt," je dodal ukrajinski premier.

6.50 "Uničenje jezu koristi naši vojski"

Vladimir Saldo, guverner okupiranega Hersona, ki ga je nastavila Rusija, je v pogovoru na ruski državni televiziji dejal, da uničenje jezu koristi ruski vojski ter je "poplava delovala na način, ki operativno in taktično deluje v prid ruskim silam".

Za nesrečo je okrivil Ukrajino. "Naše oborožene sile imajo zdaj pred seboj odprt prostor, kjer lahko vidijo, kdo poskuša prečkati reko Dneper in kako. Prečkanje reke bo za Ukrajince nemogoče," je še povedal med drugim.

Michael Kofman, strokovnjak za rusko vojsko, je bil do Saldove ocene skeptičen. "Dvomim, da bo uničenje jezu pomembno vplivalo na ukrajinske vojaške operacije," je dejal. 

Sergej Rjabkov
Novice Rusija popušča? "Vračamo se k sporazumu START, če ZDA prekinejo sovražno držo."
Belgorod
Novice Ruski saboterji zajeli dva talca, izpustitev pogojujejo s srečanjem z guvernerjem
Ukrajina napad
Novice Ukrajina: Naše sile na fronti izvajajo ofenzivne akcije #video
Jevgenij Prigožin
Novice Prigožin: Pridržali smo pijanega ruskega častnika, streljal je na naše vozilo
Ukrajina
Novice Voda narasla za 11 metrov, izteklo motorno olje, evakuirali 17 tisoč prebivalcev
Ukrajina
Novice Mesta so izginila v nekaj urah #video
Ne spreglejte