Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 6. 2023,
6.28

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,06

Natisni članek

vojska vojna Rusija Ukrajina

Ponedeljek, 5. 6. 2023, 6.28

10 mesecev, 2 tedna

467. dan vojne v Ukrajini

Ukrajina: Naše sile na fronti izvajajo ofenzivne akcije #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,06

Ukrajinske sile ponekod na frontni črti izvajajo "ofenzivne akcije", so danes sporočili iz Kijeva. Dodali so, da je ukrajinska vojska dosegla določen napredek v Bahmutu v regiji Doneck na vzhodu države, kjer že mesece potekajo srditi spopadi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poudarki dneva:

20.51 Bruselj podaljšal omejitev uvoza ukrajinskega žita v pet vzhodnih članic EU

17.43 Ukrajinske sile ponekod na fronti izvajajo ofenzivne akcije
9.30 Prigožin: Ukrajinci so morda spet zavzeli izgubljene položaje v Bahmutu
6.25 Rusi odbili ukrajinsko ofenzivo 
6.00 Zelenski: Od začetka vojne v Ukrajini ubitih najmanj 485 otrok

20.51 Bruselj podaljšal omejitev uvoza ukrajinskega žita v pet vzhodnih članic EU

Evropska komisija je danes podaljšala začasne ukrepe, s katerimi je omejila uvoz določenih vrst ukrajinskega žita na Poljsko, Madžarsko, Slovaško, Bolgarijo in Romunijo, ki se zaradi prevelikih količin žita iz Ukrajine soočajo s težavami. Do sredine septembra bo tako mogoč zgolj tranzit žita čez te države.

Komisija je danes do 15. septembra podaljšala ukrepe, ki jih je uvedla v začetku maja. Od tedaj je dovoljen uvoz pšenice, koruze, oljne ogrščice in sončničnih semen v vse članice EU, razen Poljsko, Madžarsko, Slovaško, Bolgarijo in Romunijo. V teh pet članic je mogoče žito uvoziti, samo če je namenjeno tranzitu v druge članice unije ali tretje države.

Podaljšanje je potrebno, ker logistična ozka grla v teh članicah ostajajo, poleg tega pa se pred sezono žetve soočajo s pomanjkanjem skladiščnih zmogljivosti, so pojasnili v Bruslju.

Postopna odprava omejitve uvoza bo omogočila izboljšanje delovanja solidarnostnih pasov, ki so namenjeni olajšanju trgovine med EU in Ukrajino, so dodali. Nad tem bo bdela skupna platforma, v kateri sodelujejo Evropska komisija, Poljska, Madžarska, Slovaška, Bolgarija, Romunija in Ukrajina. Prvo srečanje na tehnični ravni je potekalo v petek.

Na komisiji so poudarili še, da bodo v primeru, če bo ena ali več od teh petih članic ovirala tranzit žita, ponovno ocenili, ali obstajajo pogoji za izvajanje ukrepov.

V Bruslju so spomnili, da so jih sprejeli zaradi logističnih ozkih grl, ki so nastala v ukrajinskih sosedah, in ob pogoju, da bo peterica držav odpravila enostranske ukrepe glede žita iz Ukrajine. Madžarska tega še vedno ni storila.

Ker vse države še niso odpravile enostranskih ukrepov, v okviru katerih so omejile uvoz žita iz Ukrajine, komisija še vedno ni uradno predlagala dodatne finančne podpore za kmete v teh državah. Dodatna podpora v višini 100 milijonov evrov je bila sicer del širšega paketa ukrepov.

Bruselj je uvoz omejil, potem ko so se ukrajinske sosede zaradi prevelikih količin uvoza ukrajinskega žita, za katero je EU junija lani odpravila carine, znašle v težavah. Prišlo je do kopičenja zalog, zaradi česar je na trgu pristalo veliko žita po tako nizkih cenah, da izkrivljajo tržne razmere.

Podlaga za današnje podaljšanje je sicer obnovitev uredbe, v skladu s katero je EU junija lani odpravila carine na ukrajinsko žito. Uredbo so z današnjim dnem podaljšali za eno leto. To po navedbah komisije kaže na neomajno podporo EU Ukrajini pri soočanju s posledicami ruske agresije.

17.43 Ukrajinske sile ponekod na fronti izvajajo ofenzivne akcije

Ukrajinske sile ponekod na frontni črti izvajajo "ofenzivne akcije", so danes sporočili iz Kijeva. Dodali so, da je ukrajinska vojska dosegla določen napredek v Bahmutu v regiji Doneck na vzhodu države, kjer že mesece potekajo srditi spopadi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Obrambna operacija vključuje protiofenzivne ukrepe. Zato v nekaterih sektorjih izvajamo ofenzivne akcije," je sporočila namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Gana Maljar in dodala, da "sektor Bahmut ostaja žarišče sovražnosti".

Ob tem je sporočila tudi, da so ukrajinske sile v Bahmutu dosegle določen napredek oziroma nekatere "uspehe". "Na jugu je sovražnik v obrambi," je dodala.

Da je ukrajinska vojska prevzela nadzor nad delom naselja Berhivka severno od Bahmuta, je pred tem danes sporočil vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin in rusko vojsko obtožil, da zapušča položaje v mestu. Njen umik je označil za sramoten.

Rusko obrambno ministrstvo je davi sporočilo, da so ruske sile preprečile obsežno ukrajinsko ofenzivo v regiji Doneck, pri čemer naj bi bilo ubitih 250 ukrajinskih vojakov. Tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva v Moskvi Igor Konašenkov je kasneje sporočil, da je ruska vojska v zadnjih 24 urah med odbijanje ukrajinskega napredovanja ubila več kot 900 ukrajinskih vojakov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Maljar je glede ruskih navedb o odbijanju napredovanja ukrajinskih sil dejala, da Rusija aktivno širi informacije o protiofenzivi, da bi s tem "preusmerila pozornost od porazov" v Bahmutu. Navedb o smrtnih žrtvah med ukrajinskimi silami v Kijevu niso potrdili.

9.30 Prigožin: Ukrajinci so morda spet zavzeli izgubljene položaje v Bahmutu

"Zdaj je del naselja Berhivka že izgubljen, ruski vojaki pa mirno bežijo. Sramota!" je izjavil Prigožin ter ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja in načelnika generalštaba ruske vojske Valerija Gerasimova pozval, naj obiščeta fronto in dvigneta moralo vojakov. 

Berhivka leži okoli sedem kilometrov severno od Bahmuta, kjer so v preteklih mesecih pod vodstvom Wagnerja potekali najdaljši in najbolj krvavi spopadi od začetka vojne v Ukrajini.

Skupina Wagner je sicer maja sporočila, da je zavzela Bahmut, svoje položaje v mestu pa naj bi že predala ruski vojski. Ukrajina medtem vztraja, da njene enote še vedno nadzirajo enega od predelov opustošenega mesta in da se boji nadaljujejo.

Prigožin je v nedeljo na Telegramu objavil tudi dokument o operacijah skupine Wagner v preteklem mesecu. V dokumentu je med drugim navedeno, da je maja prišlo do izmenjave ognja med ruskimi plačanci in člani rednih sil, ki naj bi bili pijani.

Odnosi med Wagnerjem in rednimi silami so se v preteklih mesecih zaostrili. Prigožin je namreč ruske sile večkrat obtožil, da zapuščajo svoje položaje, in pojasnil, da vojaki bežijo zaradi neumnosti poveljnikov ruske vojske, ki po njegovem mnenju izdajajo "zločinske ukaze".

Prav tako je vojaško poveljstvo v preteklosti obtožil, da poskuša zavajati ruskega predsednika Vladimirja Putina s potekom spopadov v Ukrajini in podvomil o sposobnosti Moskve, da brani državo.

6.25 Rusi odbili ukrajinsko ofenzivo 

Ruske oborožene sile so odbile ukrajinsko ofenzivo v smeri južnega Donecka, so sporočili z ruskega obrambnega ministrstva.

Ukrajina je začela ofenzivo s šestimi mehaniziranimi in dvema tankovskima bataljonoma, je rusko ministrstvo objavilo na Telegramu. "Četrtega junija zjutraj je sovražnik začel veliko ofenzivo na petih sektorjih fronte v smeri južnega Donecka," piše v sporočilu. "Sovražnikov cilj je bil prebiti naše obrambne linije. Niso ga dosegli."

Reuters ruskih navedb ni mogel takoj preveriti, Ukrajina pa jih ni takoj komentirala. 

Rusko ministrstvo je objavilo tudi videoposnetek, za katerega pravi, da prikazuje več ukrajinskih oklepnih vozil v ognju.  | Foto: Reuters Rusko ministrstvo je objavilo tudi videoposnetek, za katerega pravi, da prikazuje več ukrajinskih oklepnih vozil v ognju.  Foto: Reuters

Ruske sile so ubile 250 ukrajinskih vojakov in uničile 16 tankov, bojnih vozil in 21 oklepnikov, so še navedli pri ruskem ministrstvu. Glede na objavo na Telegramu je bil na enem od poveljniških mest na območju, ki so ga napadle ukrajinske sile, tudi načelnik ruskega vojaškega štaba Valerij Gerasimov, poveljnik ruske vojaške operacije v Ukrajini.

Trenutno ni jasno, ali domnevni napad predstavlja dolgo pričakovano ofenzivo, s katero želi Ukrajina vrniti ozemlje pod ruskim nadzorom. Kijev je v nedeljo pozval k "tišini" pred ofenzivo, še piše Reuters. V zadnjih tednih si je Ukrajina prizadevala oslabiti ruske položaje. Konec maja je visoki uradnik dejal, da so se predhodne operacije, kot sta uničenje dobavnih verig in uničenje skladišč, že začele.

6.00 Zelenski: Od začetka vojne v Ukrajini ubitih najmanj 485 otrok

Od začetka ruske agresije na Ukrajino je bilo po besedah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega ubitih najmanj 485 otrok. To so izključno žrtve, ki so uradno zabeležene, je dejal Zelenski v večernem nagovoru.

 V resnici je število znatno višje, Zelenski pa je spomnil tudi na več kot 19.500 ukrajinskih otrok, ki so jih odpeljali v Rusijo. | Foto: Reuters V resnici je število znatno višje, Zelenski pa je spomnil tudi na več kot 19.500 ukrajinskih otrok, ki so jih odpeljali v Rusijo. Foto: Reuters Po besedah ukrajinskega predsednika jim je doslej uspelo vrniti "male Ukrajince" le v 370 primerih, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Glede na poročila o deportaciji ukrajinskih otrok z območij v Ukrajini, ki jih je med agresijo zasedla Rusija, je Mednarodno kazensko sodišče sredi marca izdalo nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina in ruske komisarke za pravice otrok Marije Lvove-Belove, ker naj bi bila odgovorna za deportacije.

Belgorod
Novice Ruski saboterji zajeli dva talca, izpustitev pogojujejo s srečanjem z guvernerjem
Sergej Rjabkov
Novice Rusija popušča? "Vračamo se k sporazumu START, če ZDA prekinejo sovražno držo."
trg sv. Petra in bazilika sv. Petra, Vatikan
Trendi Gol moški z napisom na hrbtu v baziliki sv. Petra splezal na oltar
Volodimir Zelenski
Novice Zelenski: Ukrajina se ne bo mogla pridružiti Natu, dokler ...
Napad
Novice Nov napad v Rusiji: "Odbili smo tri napade in ubili 30 ukrajinskih borcev"
Novice Rusi: Uničili smo zadnjo ukrajinsko vojaško ladjo #video

 

Ne spreglejte