Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 5. 2023,
6.56

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Jevgenij Prigožin Rusija Ukrajina

Sreda, 31. 5. 2023, 6.56

6 mesecev, 2 tedna

462. DAN VOJNE V UKRAJINI

Rusi: Uničili smo zadnjo ukrajinsko vojaško ladjo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Rusija je danes zatrdila, da je uničila zadnjo večjo vojaško ladjo ukrajinskih oboroženih sil, ki naj bi bila zasidrana v pristaniškem mestu Odesa na jugu Ukrajine. Ladjo naj bi v ponedeljek z "zelo natančnim napadom" uničile ruske zračne sile. Ukrajinske pomorske sile teh navedb še niso komentirale, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Pregled pomembnejših dogodkov dneva: 

18.07 Navalni na sodišču v Moskvi
15.51 Rusija naj bi uničila zadnjo ukrajinsko vojaško ladjo
15.50 Na jugu Rusije evakuacije otrok zaradi skrbi glede zračnih napadov

14.44 Kremelj: Brezpogojno podpiramo Srbijo in Srbe
14.30 Dron povzročil požar v dveh ruskih naftnih rafinerijah
13.05 Medvedjev: Velika Britanija je večni sovražnik Moskve
11.26 Napad na Moskvo pomeni prelomnico v vojni z Ukrajino
8.58 ISW: Putin poskuša zmanjšati pomen napada brezpilotnih letal na Moskvo
7.39 Čečenski vodja: Prerazporedili bomo sile v vzhodni Ukrajini
6.59 Prigožin raztrgal rusko elito po napadu z dronom na Moskvo

18.07 Navalni na sodišču v Moskvi

Vodja ruske opozicije Aleksej Navalni se je na sodišču v Moskvi pojavil prek videopovezave iz kazenske kolonije. Šestinštiridesetletni kritik Kremlja je prejšnji mesec dejal, da so proti njemu odprli primer zaradi obtožb terorizma. V tem primeru mu grozi 30 let zapora.

Sodni zapisi pravijo, da se obtožbe zoper njega nanašajo na šest različnih členov ruskega kazenskega zakonika: rehabilitacija nacizma, ustvarjanje ekstremistične organizacije, javno spodbujanje ekstremistične dejavnosti, napeljevanje državljanov h kršitvi zakona, financiranje ekstremističnih dejavnosti in vpletanje mladoletnikov v dejanja, ki ogrožajo življenja mladoletnikov.

Leta 2021 se je Navalni iz Nemčije prostovoljno vrnil v Rusijo, kjer so ga zdravili zaradi, kot so pokazali laboratorijski testi, poskusa zastrupitve z živčnim strupom iz sovjetskih časov.

15.51 Rusija naj bi uničila zadnjo ukrajinsko vojaško ladjo

Rusija je danes zatrdila, da je uničila zadnjo večjo vojaško ladjo ukrajinskih oboroženih sil, ki naj bi bila zasidrana v pristaniškem mestu Odesa na jugu Ukrajine. Ladjo naj bi v ponedeljek z zelo natančnim napadom uničile ruske zračne sile. Ukrajinske pomorske sile teh navedb še niso komentirale, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"29. maja je rusko letalstvo z zelo natančnim napadom na privez ladij v pristanišču Odesa uničilo zadnjo vojaško ladjo ukrajinske mornarice Jurij Olefirenko," je v dnevnem poročilu navedla ruska vojska. V Kijevu teh navedb še niso komentirali.

Ladja Jurij Olefirenko je sicer srednje velika desantna ladja, kar pomeni, da je med drugim namenjena izkrcanju vojakov in vozil na kopnem. Sprva se je imenovala Kirovograd, leta 2016 pa so jo preimenovali v čast ukrajinskemu vojaku, ki bil leta 2015 ubit v bližini Mariupolja. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je junija lani odlikoval posadko te ladje.

15.50 Na jugu Rusije evakuacije otrok zaradi skrbi glede zračnih napadov

Rusija je sporočila, da bo zaradi okrepljenega obstreljevanja evakuirala več sto otrok iz vasi v obmejni regiji Belgorod, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Razmere so precej skrb vzbujajoče," je glede vse bolj pogostega obstreljevanja v regiji na jugu Rusije dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Danes začenjamo evakuacijo otrok iz okrožij Šebekino in Grajvoron," je na Telegramu sporočil guverner regije Vjačeslav Gladkov. Dodal je, da bodo prvih 300 otrok odpeljali proti notranjosti Rusije v mesto Voronež, ki je od ukrajinske meje oddaljeno približno 250 kilometrov.

Gladkov je dejal še, da se razmere slabšajo predvsem v vasi Šebekino, ki jo je okrog 3. ure ponoči po lokalnem času zadela raketa. Objavil je več fotografij posledic zračnega napada in dodal, da smrtnih žrtev ni bilo, štiri osebe pa so bile ranjene.

Rusija v zadnjem času doživlja vse več napadov na svoje ozemlje, predvsem ob meji z Ukrajino. Prejšnji teden je oborožena skupina vdrla v regijo Belgorod, v torek pa so poročali o napadu z brezpilotnimi letalniki na rusko prestolnico Moskvo.

V ukrajinskem napadu na center za razseljene osebe v regiji Belgorod je bila v torek ubita ena oseba, dve pa ranjeni, še poroča AFP. Do napadov na ruska ozemlja prihaja v času, ko Kijev trdi, da je Ukrajina pripravljena na dolgo pričakovano protiofenzivo proti ruskim silam.

14.44 Kremelj: Brezpogojno podpiramo Srbijo in Srbe

Rusija podpira Srbe na Kosovu in verjame, da je treba zaščititi njihove zakonite pravice in interese, je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Dejal je še, da Moskva z zaskrbljenostjo spremlja nemire na Kosovu.

V spopadu s srbskimi protestniki v občini Zvečan na severu Kosova je bilo v ponedeljek popoldne ranjenih več deset vojakov Kforja, sil mednarodne skupnosti pod vodstvom Nata. Srbski protestniki, med katerimi je tudi več deset poškodovanih, so nasprotovali prihodu albanskih županov v občine po volitvah, ki so jih Srbi bojkotirali.

"Brezpogojno podpiramo Srbijo in Srbe. Verjamemo, da je treba spoštovati vse zakonite pravice in interese kosovskih Srbov," je na dnevni novinarski konferenci dejal Peskov in dodal, da ne sme biti prostora za "provokativna dejanja".

14.30 Z droni napadli dve ruski naftni rafineriji 

Požar je najprej izbruhnil v rafineriji nafte Afipski, ki leži v bližini črnomorskega pristanišča Novorosijsk v Krasnodarski regiji. Po poročanju aplikacije Telegram ga je najverjetneje povzročil dron, je sporočil regionalni guverner Venjamin Kondratjev. Požar so hitro pogasili, žrtev pa ni bilo.

Malo kasneje pa je požar izbruhnil tudi v bližini rafinerije Ilski. Infrastruktura ni bila poškodovana, so sporočili iz operativnega štaba krasnodarskega ozemlja. 

13.05 Medvedjev: Velika Britanija je večni sovražnik Moskve

Namestnik predsednika ruskega varnostnega sveta Dmitrij Medvedjev je v sredo dejal, da je Velika Britanija "večni sovražnik" Moskve in da bi vse britanske uradnike, ki so omogočili vojno v Ukrajini, lahko obravnavali kot legitimne vojaške tarče.

"Združeno kraljestvo deluje kot zaveznik Ukrajine, saj ji zagotavlja vojaško pomoč v obliki opreme in strokovnjakov, torej de facto vodi nenapovedano vojno proti Rusiji," je na Twitterju zapisal Medvedjev, poroča Reuters. "Zato lahko kateregakoli britanskega javnega uradnika, ali vojaškega ali civilnega, ki omogoča vojno, štejemo za legitimno vojaško tarčo."

Medvedjev je med rusko invazijo na Ukrajino pogosto že grozil drugim državam.

11.26 Napad na Moskvo pomeni prelomnico v vojni z Ukrajino

Vojna je prišla v Moskvo in nihče ne ve zagotovo, kdo stoji za torkovim napadom z brezpilotniki. Vsekakor pa gre zaradi spremenjenih svetovnih razmerij za prelomnico, poročajo tuji mediji. Spremenilo se je razmerje sil, odnosi med ZDA, Kitajsko, Rusijo in drugimi, vsekakor pa je konec enopolarnega sveta, v katerem dominirajo Američani.

"Ukrajinska kriza je zadnjih deset let osrednja točka odnosov med Rusijo in ZDA. Imamo drugo vrsto hladne vojne v gospodarskem smislu - ameriško-kitajsko. Obstaja vrsta držav, ki so nezadovoljne s takšno ureditvijo, zato se nagibajo k antiamerikanizmu. Kitajska ni obsodila ruske agresije, a tudi ni brezpogojno na njeni strani. Rusija je prekršila sveto v kitajskem razumevanju politike, to je ozemeljsko celovitost," je za index.hr dejal politolog Mirko Bilandžić z zagrebške univerze. 

8.58 ISW: Putin poskuša zmanjšati pomen napada brezpilotnih letal na Moskvo

Ruski predsednik Vladimir Putin poskuša zmanjšati pomen napadov z brezpilotnimi letali na Moskvo, da bi se izognil razkritju omejenih možnosti, ki jih ima za maščevanje Ukrajini, je v zadnjem poročilu zapisal Inštitut za preučevanje vojne (ISW).

Putin je med drugim zatrdil, da so ruske sile pred dvema ali tremi dnevi napadle sedež ukrajinske vojaške obveščevalne službe. Namignil je, da je bil napad brezpilotnih letal na Moskvo odgovor Kijeva na te ruske napade, vendar pa rusko obrambno ministrstvo ni objavilo ničesar o domnevnem ruskem napadu na ukrajinsko vojaško obveščevalno službo, je dodal inštitut.

7.39 Čečenski vodja: Prerazporedili bomo sile v vzhodni Ukrajini

Čečenski vodja Ramzan Kadirov, zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je sporočil, da mu je bilo ukazano, naj prerazporedi svoje sile v samooklicano Doneško ljudsko republiko, ki jo priznava Moskva.

"Prijatelji, čečenske enote so prejele nov ukaz o prerazporeditvi svojih sil. Ozemlje Doneške ljudske republike je postalo območje odgovornosti," je zapisal Kadirov. "V skladu z ukazom morajo borci čečenskih enot začeti bojne aktivnosti in osvoboditi vrsto naselij." Po besedah ​​Kadirova se "bojne enote pripravljajo na jurišne dejavnosti ob aktivni podpori ministrstva za obrambo in generalštaba ruskih oboroženih sil."

Kadirov je dejal, da so druge enote njegovega bataljona Ahmat na "alternativnih odsekih stične črte med regijama Zaporožje in Herson" prejele "podoben ukaz za začetek ofenziv".

"Tam so potekali tudi taktično usposabljanje, razdelitev nalog med poveljniki in lovci ter preučevanje terena in lokacij sovražnih sil," je dodal čečenski voditelj. 

6.59 Prigožin raztrgal rusko elito po napadu z dronom na Moskvo

Šef ruskih najemniških sil Jevgenij Prigožin je izdal kletvic polno izjavo, v kateri je znova kritiziral rusko vojaško in politično elito po napadu z brezpilotnim letalom na Moskvo. V njem sta bila poškodovana dva človeka in nekaj lastnine, številni pa so bili besni, ker Kremelj ni bolje zaščitil glavnega mesta. V izjavi je Prigožin kritiziral neuspeh pri zaščiti Moskve.

"Vi na obrambnem ministrstvu niste storili ničesar za začetek ofenzive," je dejal Jevgenij Prigožin po napadu drona v Moskvi, poroča Al Jazeera.

Za napad z dronom je okrivil nedotakljive uradnike iz Rubljovke, zahodnega predmestja Moskve, v katerem živijo člani moskovske elite. Svoj bes je usmeril vanje ter jih ozmerjal z "izmečki" in "svinjami", ki so tiho sedeli, medtem ko je bila Moskva napadena.

V objavi na Telegramu po torkovem napadu je Aleksander Hinštejn, vidni član ruskega parlamenta iz vladajočega bloka Združena Rusija, dejal, da so bila tri od osmih brezpilotnih letal sestreljena nad tremi predeli Rubljovke, od katerih je en le deset minut vožnje oddaljen od rezidence ruskega predsednika Vladimirja Putina v Novo-Ogarjovu.

V elitnem ograjenem naselju Rubljovka, ki se je nekoč ponašalo z najvišjimi cenami nepremičnin na svetu, živi velik del ruske politične, poslovne in kulturne elite. Med njimi naj bi bila tudi nekdanji predsednik Dmitrij Medvedjev in premier Mihail Mišustin, skupaj s številnimi drugimi ruskimi oligarhi.

Novice Rusija izdala nalog za aretacijo dveh visokih ukrajinskih poveljnikov #video
Jevgenij Prigožin
Novice Prigožin razkril, kdaj pričakuje ukrajinski protinapad
Vladimir Putin
Novice Si je Putin res premislil in spremenil načrt za Ukrajino?
Jevgenij Prigožin
Novice Prigožin: Vsak dan imamo na tisoče trupel, ki jih v krstah pošljemo domov
Ne spreglejte