Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 4. 2023,
8.20

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10

91

napad civilisti vojska orožje vojna Rusija Ukrajina

Natisni članek

Sobota, 29. 4. 2023, 8.20

9 mesecev, 2 tedna

430. dan vojne v Ukrajini

Prigožin: Vsak dan imamo na tisoče trupel, ki jih v krstah pošljemo domov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10

91

Vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je ruske oblasti pozval, naj njegovim enotam za boje za mesto Bahmut dobavijo več streliva, saj bo v nasprotnem primeru zaradi velikega števila žrtev in pomanjkanja zalog orožja del svojih enot prisiljen umakniti. Poljska pa je danes zasegla poslopje ruske srednje šole v Varšavi. Ruski veleposlanik na Poljskem Sergej Andrejev se je že odzval in opozoril, da je zaseg nezakonit. Zagrozil je, da bo Moskva sprejela povračilne ukrepe.

Poudarki dneva:

16.33 Prigožin od Moskve pričakuje več streliva

15.11 Kijev pozdravil dogovor Bruslja in petih članic EU
15.01 Poljska zasegla stavbo ruske srednje šole v Varšavi
11.03 Kmalu konec skupine Wagner?
9.50 Obsežen požar na Krimu 
8.15 Zelenski poziva k dobavi orožja za učinkovitejšo zračno obrambo Ukrajine

16.33 Prigožin od Moskve pričakuje več streliva

Vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je ruske oblasti pozval, naj njegovim enotam za boje za mesto Bahmut dobavijo več streliva, saj bo v nasprotnem primeru zaradi velikega števila žrtev in pomanjkanja zalog orožja del svojih enot prisiljen umakniti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V spopadih za mesto Bahmut so zaradi pomanjkanja streliva izgube petkrat večje od potrebnih, je opozoril. "Vsak dan imamo na tisoče trupel, ki jih pospravimo v krste in pošljemo domov," je dejal Prigožin v danes objavljenem intervjuju z ruskim vojaškim blogerjem Semjonom Pegovom.

Kot je dodal, je ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja pozval, naj Moskva njegovi skupini pošlje več streliva. "Če primanjkljaj streliva ne bo dopolnjen, se bomo, da ne bi potem bežali kot strahopetne podgane, prisiljeni umakniti ali umreti," je zatrdil.

Prigožin je prav tako dejal, da je po njegovem mnenju Ukrajina pripravljena na pričakovano protiofenzivo, in namignil, da bi se ta lahko začela do 15. maja.

Ukrajinsko mesto Bahmut, kjer je pred vojno živelo približno 70 tisoč ljudi, je po večmesečnih srditih bojih med ruskimi in ukrajinskimi silami ostalo praktično brez civilnega prebivalstva. Obe strani sta v boj za mesto vložili veliko moči, čeprav po mnenju analitikov nima velike strateške vrednosti.

Kijev že dlje opozarja, da je Bahmut ključnega pomena za zadrževanje ruskih sil na celotni vzhodni fronti, ukrajinska strategija pri obrambi Bahmuta pa naj bi bila zmanjšati zmožnost Rusije, da bi v prihodnjih mesecih napredovala ali začela morebitno novo ofenzivo, in pridobiti čas, da se ukrajinske sile pripravijo na protiofenzivo.

15.11 Kijev pozdravil dogovor Bruslja in petih članic EU

Ukrajinski finančni minister Sergej Marčenko je danes pozdravil dogovor, ki so ga v petek dosegle Evropska komisija in pet vzhodnoevropskih članic EU glede uvoza žita iz Ukrajine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Blokada ukrajinskega uvoza ne bi bila škodljiva le za Ukrajino, ampak bi povzročila tudi ogromno trpljenja na Bližnjem vzhodu in v Afriki, je na srečanju finančnih ministrov EU v Stockholmu opozoril Marčenko.

Poljska, Slovaška, Madžarska, Romunija in Bolgarija so se zaradi prevelikih količin uvoza ukrajinskega žita, za katero je EU junija lani odpravila carine, znašle v težavah. Prišlo je do kopičenja zalog, zaradi česar je na trgu pristalo veliko žita po tako nizkih cenah, da izkrivljajo tržne razmere. Zato so se odločile za enostranske ukrepe.

V skladu z dogovorom, doseženim v petek, bodo po napovedih podpredsednika komisije Valdisa Dombrovskisa omejili uvoz štirih vrst žita in zagotovili finančno pomoč državam. Te pa bodo odpravile prepoved uvoza žita iz Ukrajine.

Kot je napovedal Dombrovskis, bo komisija predlagala izredne zaščitne ukrepe za štiri najbolj občutljive kmetijske proizvode. To so pšenica, koruza, oljna ogrščica in sončnična semena. Ukrajinske sosede bodo v zameno odpravile enostranske ukrepe, ki so jih uvedle v povezavi z ukrajinskim žitom, je še dejal. Večinoma so začasno prepovedale njegov uvoz.

15.01 Poljska zasegla stavbo ruske srednje šole v Varšavi

Poljska je danes zasegla poslopje ruske srednje šole v Varšavi, je sporočilo poljsko zunanje ministrstvo. Ruski veleposlanik na Poljskem Sergej Andrejev se je že odzval in opozoril, da je zaseg nezakonit. Zagrozil je, da bo Moskva sprejela povračilne ukrepe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Več o tem si lahko preberete spodaj:

ključavnica
Novice Poljska zasegla stavbo ruske srednje šole v Varšavi

11.03 Kmalu konec skupine Wagner?

Skupina ruskih plačancev Wagner bi lahko kmalu prenehala obstajati, je v sinoči objavljenem videoposnetku ruskemu blogerju povedal njen ustanovitelj Jevgenij Prigožin

Kdaj je posnetek nastal, ni jasno, niti kako resno misli Prigožin, ki je že v začetku tedna dejal, da se je šalil, ko je napovedal, da bo Wagner nehal obstreljevati Bahmut, da bi lahko ukrajinske sile mesto pokazale zahodnim novinarjem.

"Zdaj prihajamo do točke, ko se Wagner konča. Wagner bo v kratkem prenehal obstajati. Postali bomo zgodovina, ni razloga za skrb, te stvari se dogajajo," je dejal Prigožin ruskemu vojaškemu blogerju Semjonu Pegovu za Reuters.

Na prošnjo za komentar se Wagner še ni odzval.

9.50 Obsežen požar na Krimu 

V Sevastopolu je po navedbah guvernerja krimske regije Mihaila Razvožajeva zagorel rezervoar za gorivo. Požar naj bi nastal po napadu brezpilotnega letala, je še sporočil na spletu. V požaru ni bil nihče poškodovan, je po navedbah Reutersa še dejal Razvožajev.

Požar v skladišču goriva v krimskem pristaniškem mestu Sevastopol je po besedah Razvožajeva sprožil najvišjo, četrto stopnjo alarma, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Požar gasi osemnajst gasilskih enot, ki bi lahko zaradi velikosti požara za gašenje potrebovale več ur, je na Telegramu zapisal Razvožajev.

Razvožajev je prebivalce Krima pozval, naj ostanejo mirni. Dejal je, da imajo oblasti "razmere pod nadzorom" in da civilna infrastruktura ni ogrožena, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Požar ne vpliva na oskrbo Sevastopola z gorivom. Te zaloge niso bile uporabljene za dobavo na bencinske črpalke," je zapisal in tako namignil, da se skladišče goriva uporablja v vojaške namene, še piše dpa.

V začetku tega tedna je Rusija sporočila, da je odbila napad brezpilotnega letala na pristanišče. V Sevastopolu je baza ruske črnomorske flote, od lanske ofenzive Kremlja v Ukrajini pa je bil deležen vrste napadov z brezpilotnimi letali.

8.15 Zelenski poziva k dobavi orožja za učinkovitejšo zračno obrambo Ukrajine

"Zračna obramba, sodobne zračne sile, brez katerih učinkovita zračna obramba ni mogoča, artilerija, oklepna vozila. Vse, kar je potrebno za zagotavljanje varnosti naših mest, naših vasi, tako v zaledju kot na frontni črti," je Zelenski dejal v petkovem večernem videonagovoru.

Opozoril je, da je bilo v napadu v mestu Uman v petek zgodaj zjutraj ubitih najmanj 23 ljudi, med njimi štirje otroci. V regiji Dnipropetrovsk sta bili v ruskih napadih ubiti mati in njena triletna hči.

Po navedbah Zelenskega je ukrajinska protiletalska obramba preprečila veliko večje število civilnih žrtev, saj je prestregla 21 od 23 ruskih raket.

Ukrajinski vojaki
Novice Ukrajinski obrambni minister: Vojska je nared za ofenzivo

Minister za obrambo Oleksij Reznikov je v petek sporočil, da so priprave na že dolgo napovedano spomladansko ofenzivo Ukrajine tik pred sklepom.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je v četrtek v Bruslju dejal, da so zavezniki in partnerji Nata Ukrajini doslej zagotovili 1.550 oklepnih vozil in 230 tankov ter da te dobave predstavljajo več kot 98 odstotkov bojnih vozil, obljubljenih Ukrajini v okviru mednarodne kontaktne skupine pod vodstvom ZDA.

Wimbledon Kyrgios Đoković
Sportal Prepovedali ruske zastave, zbirali bodo denar za Ukrajino
Vladimir Putin
Novice Dvojniki Vladimirja Putina? #video
Ši Džinping
Novice Kitajsko sporočilo Zelenskemu: izhod iz vojne je samo en
Vladimir Putin
Novice V enem dnevu našli mrtva dva Putinova poslanca
Novice Nemški mediji: Ukrajinci so v nedeljo poskušali ubiti Putina
Ne spreglejte