Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 6. 2023,
11.00

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,27

Natisni članek

Jevgenij Prigožin vojna Ukrajina

Sobota, 3. 6. 2023, 11.00

6 mesecev, 1 teden

465. DAN VOJNE V UKRAJINI

Rusija popušča? "Vračamo se k sporazumu START, če ZDA prekinejo sovražno držo."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,27
Sergej Rjabkov | Prigožin je na Telegramu povedal, da so njegovi vojaki našli ducat lokacij, kjer so uslužbenci ministrstva za obrambo postavili eksplozive, vključno s protitankovskimi minami, češ da so jim to ukazali nadrejeni. | Foto Guliverimage

Prigožin je na Telegramu povedal, da so njegovi vojaki našli ducat lokacij, kjer so uslužbenci ministrstva za obrambo postavili eksplozive, vključno s protitankovskimi minami, češ da so jim to ukazali nadrejeni.

Foto: Guliverimage

"Ne glede na kakršnekoli ukrepe ali protiukrepe ZDA je naša odločitev o prekinitvi pogodbe START neomajna," je dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov, poroča TASS. Vodja najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin pa je nedavno napadel ruski vojaški vrh in ob tem rusko vojsko obtožil, da je poskušala razstreliti njegove borce. Zelenski je medtem sporočil, da je Ukrajina pripravljena na protiofenzivo.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva:

21.00 Madžarska vlada je objavila zemljevid Ukrajine brez Krima. Ukrajinci so besni
19.48 Prigožin pripravljen braniti rusko ozemlje ob meji z Ukrajino
19.09 Bela hiša: Osredotočeni smo na neposredno pomoč, ne na vstop Ukrajine v Nato
19.03 Lukašenko: V primeru Ukrajine smo naredili samo eno napako
18.53 Ukrajina: 20 odstotkov zaklonišč je neprimernih za uporabo
17.12 Rusija: Vrnili se bomo v START, če ZDA spremenijo svoj sovražni odnos
14.51 IAEA opozarja, da je nuklearka v Zaporožju že tri mesece brez rezervnega napajanja
11.00 Zelenski: Pripravljeni smo na protiofenzivo
10.50 Šef Wagnerja trdi: Ruska vojska je poskušala razstreliti moje borce

21.00 Madžarska vlada je objavila zemljevid Ukrajine brez Krima. Ukrajinci so besni

Ukrajinsko zunanje ministrstvo je grajalo madžarsko vlado zaradi videa, objavljenega 30. maja, na katerem je prikazan zemljevid Ukrajine brez Krima. 30-sekundni posnetek poziva h koncu vojne v Ukrajini, hkrati pa prikazuje eksplozijo nad zemljevidom Ukrajine, na katerem manjka Krim, poroča Kyiv Independent.

Madžarska leta 2014 ni priznala ruske priključitve polotoka. "Identifikacija polotoka Krim kot ozemlja, ki ni del Ukrajine, je v nasprotju s ponavljajočim se stališčem Budimpešte o podpori suverenosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine znotraj njenih mednarodno priznanih meja," je sporočilo ukrajinsko zunanje ministrstvo.

Ministrstvo je pozvalo Budimpešto, naj preneha potrjevati ruska stališča in spoštuje mednarodne obveznosti Madžarske kot članice ZN, EU in Nata. Spomnimo, Madžarska že od začetka ruske invazije februarja lani zavrača dobavo kakršne koli vojaške opreme sosednji Ukrajini. Poleg tega so Madžari že večkrat kritizirali sankcije proti Rusiji.

19.48 Prigožin pripravljen braniti rusko ozemlje ob meji z Ukrajino

Vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je danes izrazil pripravljenost poslati svoje borce v rusko regijo Belgorod, ki meji na Ukrajino in je v zadnjem času pogosto tarča napadov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov je dejal, da je bila regija v petek tarča 500 napadov, vključno z artilerijskim in raketnim obstreljevanjem. Pri tem je po njegovih besedah umrlo pet ljudi. V napadih v zadnjih dneh je bilo najhuje prizadeto mesto Šebekino, od koder je pobegnilo več sto prebivalcev, skupno pa je vasi na jugozahodu Belgoroda zapustilo že na tisoče ljudi.

Prigožin se je zapletel v javni spor z rusko vojsko in obtožil vojaško vodstvo v Moskvi, da ni sposobno braniti Belgoroda. "Če obrambno ministrstvo v bližnji prihodnosti ne bo ustavilo dogajanja v regiji Belgorod, bomo seveda prišli branit rusko ozemlje," je sporočil na Telegramu.

"V Belgorodu umira civilno prebivalstvo," je poudaril Prigožin in dodal, da ne bo čakal na povabilo, naj tja pošlje svoje borce.

Prigožin je tudi sporočil, da so njegovi borci večinoma zapustili mesto Bahmut na vzhodu Ukrajine, ki ga je Wagner po njegovih besedah zavzel prejšnji mesec v najdaljši in najbolj krvavi bitki od začetka ruske invazije v Ukrajini februarja lani.

19.09 Bela hiša: Osredotočeni smo na neposredno pomoč, ne na vstop Ukrajine v Nato

Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre se je izognila vprašanju o podpori ZDA vstopu Ukrajine v Nato in opozorila, da Washington verjame v politiko odprtih vrat za zavezništvo, vendar je trenutno bolj osredotočen na zagotavljanje konkretne pomoči Ukrajini. V preteklih dneh so ZDA napovedale nov paket pomoči Ukrajini v višini 300 milijonov dolarjev.

"Vsaka odločitev zavezništva je odvisna od 31 zaveznic in držav kandidatk," je dejala Jean-Pierrova. Članice Nata ostajajo razdeljene glede članstva Ukrajine, potem ko je predsednik Volodimir Zelenski ponovil pozitivno stališče Ukrajine glede pridružitve čezatlantskemu zavezništvu. ZDA in Nemčija pa se želijo izogniti povečanju verjetnosti neposredne vojne z Rusijo.

Zelenski je poudaril, da se zanj "nima smisla" udeležiti prihajajočega vrha Nata v Vilni, razen če bi zavezništvo ponudilo povabilo za članstvo ali vsej "nekakšen signal" glede tega.

19.03 Lukašenko: V primeru Ukrajine smo naredili samo eno napako

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je dejal, da je "edina napaka", ki sta jo naredili Rusija in Belorusija, "da nista rešili (ukrajinskega) vprašanja leta 2014 ali 2015, ko Ukrajina ni imela vojske in je bila nepripravljena". Spomnimo, Rusija je leta 2014 vdrla in si priključila Krim, medtem ko so borci, ki jih podpira Kremelj, zasedli del ozemlja v vzhodni Ukrajini, piše index.hr.

Lukašenkove pripombe so bile podane na srečanju z vodji varnostnih agencij Skupnosti neodvisnih držav, ki jo sestavljajo nekdanje sovjetske države. Politico piše, da ti komentarji kažejo na to, da je Lukašenko popolnoma sprejel svojo preobrazbo v marioneto ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Lukašenkov odnos s Putinom je šel skozi različne faze. Potem ko je Kremelj Lukašenku pomagal rešiti problem množičnih uličnih protestov po predsedniških volitvah leta 2020, je beloruski predsednik Putinu obljubil popolno zvestobo.

Belorusija je februarja lani pomagala Moskvi začeti obsežno invazijo na Ukrajino in se pozneje strinjala, da bo na svoja tla sprejela rusko jedrsko orožje. Lukašenko trdi, da je vedel, da bodo Rusi izvedli invazijo. "Če se vojna ne bi začela lani, bi se začela jutri, a s slabšimi pogoji za Rusijo in Belorusijo," je dodal.

"Edina napaka, ki smo jo verjetno naredili, je, da tega vprašanja nismo rešili v letih 2014 in 2015, ko Ukrajina ni imela vojske. Želeli smo ga rešiti na miren način. Vendar so ta čas izkoristili za razvoj oboroženih sil, pripravljenih na boj," je zaključil beloruski avtokrat.

18.53 Ukrajina: 20 odstotkov zaklonišč je neprimernih za uporabo

Ukrajinski notranji minister je dejal, da se je po pregledu 4.800 zaklonišč pokazalo, da jih je približno 20 odstotkov "neprimernih za uporabo", 252 pa je bilo zaprtih. Predsednik Volodimir Zelenski je odredil popoln pregled, potem ko je v četrtek umrla ženska, ko je poskušala vstopiti v zaklenjeno zaklonišče.

Kyiv Independent poroča, da je župan ukrajinske prestolnice Vitalij Kličko odgovornost prenesel na Dmitra Ratnikova, vodjo okrožja Desnianski.

17.12 Rusija: Vrnili se bomo k sporazumu START, če ZDA spremenijo svoj sovražni odnos

Rusija se bo vrnila k sodelovanju v novem sporazumu START, če bo Washington opustil "sovražno držo" do Moskve, je po poročanju ruskih tiskovnih agencij dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov.

ZDA so ta teden napovedale, da bodo prenehale pošiljati nekatera obvestila Rusiji v skladu s pogodbo o nadzoru orožja, vključno z novimi informacijami o lokacijah ameriških raket in izstrelitvenih sistemov kot odgovor na kršitve sporazuma Moskve.

Po besedah ​​Rjabkova to za Moskvo ni presenečenje in odločitev Rusije o prekinitvi novega sporazuma START ostaja v veljavi kljub morebitnim protiukrepom.

"Ne glede na kakršnekoli ukrepe ali protiukrepe ZDA je naša odločitev o prekinitvi pogodbe sporazuma START neomajna," je dejal, poroča TASS. "In naš pogoj za vrnitev k popolnoma delujočemu sporazumu je, da ZDA opustijo svojo v osnovi sovražno držo do Rusije."

14.51 IAEA opozarja, da je nuklearka v Zaporožju že tri mesece brez rezervnega napajanja

Generalni direktor Mednarodne agencije za atomsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je opozoril, da je ukrajinska jedrska elektrarna Zaporožje že tri mesece brez zunanjega rezervnega napajanja, zaradi česar je izjemno ranljiva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je pojasnil, je elektrarna odvisna od edinega še delujočega 750-kilovoltnega električnega voda za zunanjo električno energijo, ki jo potrebuje za hlajenje reaktorja in druge bistvene funkcije. Pred rusko invazijo v Ukrajini je imela elektrarna na voljo štiri take zunanje električne vode.

"Splošne razmere na terenu ostajajo zelo negotove in potencialno nevarne," je dejal Grossi. Dodal je, da stanje oskrbe elektrarne z električno energijo ostaja skrb vzbujajoče, ter pozval k okrepitvi prizadevanj za zagotovitev stabilnejše in bolj predvidljive zunanje oskrbe z elektriko.

Načela IAEA določajo, da se Zaporožje ne sme uporabljati kot vojaško oporišče ali skladišče orožja, kot so tanki ali artilerija, ki bi se lahko razporedili z območja. Agencija tudi zahteva, da se zagotovi zunanje napajanje elektrarne z električno energijo in da se elektrarna zaščiti pred sabotažnimi dejanji.

Po navedbah IAEA bi se morala največja evropska jedrska elektrarna v primeru izpada 750-kilovoltnega daljnovoda, kakršen se je zgodil 22. maja, zanašati na zasilne dizelske generatorje kot zadnjo možnost.

Skupina strokovnjakov IAEA, ki deluje na terenu, je sporočila, da je slišala dve eksploziji v bližini elektrarne s šestimi reaktorji, ki jo od marca lani zasedajo ruske sile.

Grossi je tudi napovedal, da bo kmalu znova obiskal jedrsko elektrarno. Od začetka ruske invazije v Ukrajini februarja lani je bil v Zaporožju dvakrat, nazadnje konec marca.

11.00 Zelenski: Pripravljeni smo na protiofenzivo

Da je Ukrajina pripravljena zagnati dolgo pričakovano protiofenzivo za vrnitev ozemlja, ki je trenutno pod rusko okupacijo, je v danes objavljenem intervjuju dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. "Mislim, da smo nanjo pripravljeni že danes," je ocenil v intervjuju za današnji Wall Street Journal, ki ga je ameriški časnik objavil tudi v obliki videoposnetka na svoji spletni strani.

Ukrajinski predsednik je obenem poudaril, da bi v Kijevu želeli še nekaj orožja za ofenzivo proti ruski invaziji, vendar na njegovo dobavo ne more čakati še nekaj mesecev, intervju povzema nemška tiskovna agencija dpa.

"Zelo verjamemo v uspeh, ne vem, koliko časa potrebujemo," je dejal Zelenski. Opozoril je, da lahko traja dolgo in da bo cena za uspeh visoka. O začetku ofenzive se je sicer ugibalo že več mesecev.

Zelenski je tudi znova pozval k dobavi dodatnih 50 ameriških sistemov zračne obrambe patriot. Ta teden se je na številnih srečanjih z zahodnimi voditelji zavzel tudi za koalicijo za zaščito ukrajinskega zračnega prostora.

"Patriot je danes edino orožje, ki lahko ustavi nekatere vrste raket, ki jih Rusija uporablja proti našemu civilnemu prebivalstvu, šolam, infrastrukturi in energetskim sistemom," je dejal za Wall Street Journal. "Petdeset baterij patriot - in večina ljudi ne umre," je poudaril. Po poročanju ameriške televizije CNN naj bi Ukrajina trenutno uporabljala dva sistema patriot.

Rusija je v zadnjih dneh na Ukrajino in zlasti na Kijev izstrelila več raket in nad njo poslala več brezpilotnih letal kot kadarkoli od začetka invazije februarja lani. Ukrajinska zračna obramba je večkrat sporočila, da je skoraj vse sestrelila zahvaljujoč zahodnim obrambnim sistemom.

10.50 Šef Wagnerja trdi: Ruska vojska je poskušala razstreliti moje borce

Vodja najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin se je nedavno spopadel z ruskim vojaškim vrhom in ob tem rusko vojsko obtožil, da je poskušala razstreliti njegove ljudi. Po mesecih krvavih bojev naj bi po njegovih besedah zavzeli ukrajinski Bahmut in od takrat predali svoje položaje rednim ruskim silam.

Prigožin je na Telegramu povedal, da so njegovi vojaki našli ducat lokacij, kjer so uslužbenci ministrstva za obrambo postavili eksplozive, vključno s protitankovskimi minami, češ da so jim to ukazali nadrejeni, poroča Sky News. Ob tem je dodal, da do sedaj ni eksplodiralo še nič ter da nihče ni bil poškodovan.

Predvidevajo, da so bile eksplozivne naprave namenjene Wagnerjevim enotam

Prigožin trdi, da kaj takega ni bilo namenjeno odvračanju sovražnika, glede na to, da so bile mine postavljene na območju za frontno črto. "Zato predvidevamo, da so bile eksplozivne naprave namenjene Wagnerjevim enotam, ki so napredovale proti cilju," je še dejal.

"Ni prišlo do eksplozij in nihče ni bil poškodovan. Predvidevamo, da je šlo za poskus javnega sramotenja," je dodal. Rusko obrambno ministrstvo zadnjih obtožb Prigožina še ni komentiralo.

Preberite še:

Volodimir Zelenski
Novice Zelenski: Ukrajina se ne bo mogla pridružiti Natu, dokler ...
Novice Rusija izdala nalog za aretacijo dveh visokih ukrajinskih poveljnikov #video
Novice Rusi: Uničili smo zadnjo ukrajinsko vojaško ladjo #video
Napad
Novice Nov napad v Rusiji: "Odbili smo tri napade in ubili 30 ukrajinskih borcev"
Ne spreglejte