Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 6. 2023,
7.31

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Vladimir Putin Volodimir Zelenski Rusija Ukrajina Vojna v Ukrajini

Četrtek, 1. 6. 2023, 7.31

6 mesecev, 2 tedna

463. DAN VOJNE V UKRAJINI

Nov napad v Rusiji: "Odbili smo tri napade in ubili 30 ukrajinskih borcev"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Napad | Ponoči je bilo v obstreljevanju zadeto mesto Šebekino v ruski regiji Belgorod. | Foto Reuters

Ponoči je bilo v obstreljevanju zadeto mesto Šebekino v ruski regiji Belgorod.

Foto: Reuters

Ponoči je bilo v obstreljevanju zadeto mesto Šebekino v ruski regiji Belgorod. Kot je povedal tamkajšnji guverner, je bilo ranjenih osem ljudi. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so ruske sile odbile tri napade, ubile več kot 30 ukrajinskih borcev in uničile štiri oklepna vozila. Te trditve niso bile neodvisno preverjene. Ukrajinske sile naj bi medtem v regiji Herson z raketnim sistemom HIMARS uničile ruski sistem S-400. 

Pregled pomembnejših dogodkov dneva

17.04 Stoltenberg: Ukrajini je treba po koncu vojne zagotoviti varnostna jamstva
17.00 Ukrajina trdi, da so ruske sile v Bahmutu prenehale izvajati ofenzivne operacije
15.44 V Rusiji prva kazen za Whatsapp zaradi prepovedane vsebine
14.04 Nov napad v Belgorodu
13.59 Ukrajinci uničili S-400?
11.23 Nato opazuje nebo nad Moldavijo pred srečanjem voditeljev EU
11.11 Danes dopoldne znova preplah v Kijevu 
9.16 Ruski opozicijski politik na državni televiziji pozval k odstranitvi Putina
7.55 V novem ruskem napadu na Kijev trije mrtvi
7.30 ZDA Ukrajini odobrile še za 300 milijonov dolarjev vojaške podpore

17.04 Stoltenberg: Ukrajini je treba po koncu vojne zagotoviti varnostna jamstva

Ukrajini je treba po koncu ruske agresije zagotoviti varnostna jamstva, je po današnjem neformalnem zasedanju zunanjih ministrov zveze Nato povedal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Izrazil je prepričanje, da bodo zaveznice soglasje o tem našle do vrha Nata v Vilni sredi julija.

"Vsi se strinjamo, da je trenutno najpomembnejše zagotoviti, da Ukrajina prevlada kot suverena in neodvisna država," je po dvodnevnem zasedanju v Oslu povedal Stoltenberg.

Menil je, da orožje, ki so ga zahodne države zagotovile Ukrajini, zadošča za to, da bo lahko osvobodila še več ozemlja. Vendar pa je treba storiti še več. Zato je bilo v ospredju pogovorov zunanjih ministrov, kot bo tudi v pogovorih voditeljev na vrhu Nata v Vilni sredi julija, kako ohraniti in še okrepiti vojaško podporo Ukrajini.

Po Stoltenbergovih besedah se obenem vsi zavedajo, da morajo biti po koncu vojne vzpostavljeni okvirji, ki bodo zagotovili, da se vzorec ruske agresije ne bo nadaljeval. Zagotoviti je treba, da ne bo le nekakšnega premora in da Rusija Ukrajine ne bo znova napadla nekaj mesecev ali let pozneje.

"Ne vemo, kdaj se bo končala vojna. Vendar pa moramo zagotoviti, da bodo takrat vzpostavljeni okvirji za zagotavljanje varnosti Ukrajine v prihodnosti in da končamo ta krog ruske agresije, je poudaril.

17.00 Ukrajina trdi, da so ruske sile v Bahmutu prenehale izvajati ofenzivne operacije

Ukrajinsko vojaško poveljstvo je danes sporočilo, da so ruske sile prenehale izvajati ofenzivne operacije in zdaj branijo svoje položaje v mestu Bahmut na vzhodu države. Namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar ob tem opozarja, da zmanjšana intenzivnost spopadov ne bo trajala dolgo, saj se obe strani pripravljata na nove operacije.

Intenzivnost napadov ruskih vojakov v Bahmutu se je bistveno zmanjšala, okrepilo pa se je artilerijsko obstreljevanje mesta in okolice, sta danes potrdila poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksandr Sirski in tiskovni predstavnik vojaškega poveljstva vzhodne Ukrajine Sergij Čerevatij.

Sirski je medtem na Telegramu objavil tudi videoposnetek, ki naj bi prikazoval, kako ukrajinske sile s pomočjo brezpilotnih letalnikov napadajo ruske vojake v jarkih v okolici Bahmuta, poroča španska tiskovna agencija EFE.

O zmanjšani intenzivnosti ruskih napadov v Bahmutu je v sredo poročala tudi namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar. Dodala je, da tako ruske kot ukrajinske sile v mestu ne izvajajo ofenzivnih operacij, pri čemer naj bi se Kijev zdaj osredotočal na "druge naloge za povečanje svojih vojaških zmogljivosti".

Ob tem je opozorila, da zmanjšana intenzivnost spopadov ne bo trajala dolgo, saj se obe strani pripravljata na nove operacije.

Ukrajinsko mesto Bahmut, kjer je pred vojno živelo približno 70 tisoč ljudi, je po večmesečnih srditih bojih med ruskimi in ukrajinskimi silami ostalo skoraj brez civilnega prebivalstva. Obe strani sta v spopad vložili veliko moči, čeprav mesto po mnenju analitikov nima velike strateške vrednosti.

Ruska najemniška vojaška skupina Wagner in ruska vojska sta sredi maja sporočili, da je Bahmut padel, medtem ko Ukrajina trdi, da njene enote še vedno nadzirajo enega od predelov opustošenega mesta in da se boji nadaljujejo. Wagner je nato konec maja začel umikati svoje sile iz Bahmuta in tamkajšnje položaje predajati rednim ruskim enotam.

15.44 V Rusiji prva kazen za WhatsApp zaradi prepovedane vsebine

Rusko sodišče je danes kaznovalo storitev za izmenjavo sporočil WhatsApp, ki je v lasti ameriškega tehnološkega velikana Meta, ker na zahtevo oblasti ni izbrisal prepovedanih vsebin, kar je prva takšna kazen za to aplikacijo v Rusiji. Whatsappu je dosodilo plačilo tri milijone rubljev (skoraj 35 tisoč evrov), poročajo tuje tiskovne agencije.

Ruske oblasti so oktobra lani na seznam terorističnih in ekstremističnih organizacij dodale in s tem prepovedale podjetje Meta, ki ima v lasti družbeni omrežji Facebook in Instagram, vendar pa je bil WhatsApp, ki je v Rusiji zelo priljubljen, doslej dovoljen.

Po poročanju ruske tiskovne agencije Ria je danes izrečena globa posledica zavrnitve WhatsAppa, da bi odstranil informacije o zdravilu proti depresiji Lyrica, katerega prodaja in proizvodnja sta v Rusiji prepovedani.

WhatsApp je bil sicer pred tem že kaznovan z več milijoni rubljev, ker podatkov o svojih ruskih uporabnikih ni shranil na strežnikih v Rusiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruske oblasti so v preteklosti tudi že obsodile Google, ki ima v lasti videostoritev YouTube, kot tudi Meto, Twitter, TikTok in Telegram, ker niso odstranili vsebin, ki so bile ocenjene kot nezakonite.

Od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja lani so oblasti v Moskvi poskušale delno cenzurirati internet in blokirati glavna ameriška družbena omrežja, kot so Facebook, Instagram in Twitter, ki so brez navideznega zasebnega omrežja (VPN) v Rusiji nedostopna.

14.04 Nov napad v Belgorodu 

Ponoči je bilo v obstreljevanju zadeto mesto Šebekino v ruski regiji Belgorod. Kot je povedal tamkajšnji guverner, je bilo ranjenih osem ljudi.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je danes odbilo tri čezmejne napade v bližini mesta Šebekino, in Ukrajino obtožilo uporabe "terorističnih formacij" za izvajanje poskusov napadov na ruske civiliste.

"Ruski vojaki so odbili tri napade ukrajinskih terorističnih formacij. Kršitve državne meje niso dovoljene," so zapisali.

Ministrstvo je sporočilo, da je bilo ubitih več kot 30 ukrajinskih borcev, uničena pa so bila štiri oklepna vozila. Te trditve niso bile neodvisno preverjene.

13.59 Ukrajinci uničili S-400?

V regiji Herson je bil domnevno uničen ruski sistem S-400. Na družbenih omrežjih se je pojavilo več fotografij, informacij pa ni mogoče neodvisno preveriti. Po nekaterih podatkih je S-400 uničil raketni sistem HIMARS.

11.23 Nato opazuje nebo nad Moldavijo pred srečanjem voditeljev EU

Severnoatlantski pakt bo opazoval nebo nad Moldavijo, kjer se bo več kot 40 evropskih voditeljev zbralo na vrhu. Dogodek  poteka blizu ukrajinske meje, s čimer želijo izraziti podporo obema državama, medtem ko Kijev pripravlja protiofenzivo proti ruskim silam.

Zbor 27 držav članic EU in 20 drugih evropskih držav na gradu globoko v Moldaviji, deželi vina, le 20 kilometrov od ukrajinskega ozemlja, predstavlja varnostni in organizacijski izziv za državo z 2,5 milijona prebivalcev, ki leži med Ukrajino in članico Nata Romunijo.

Letala Natovega sistema za opozarjanje in nadzor v zraku (AWACS) bodo do petka nadzirala nebo nad prizoriščem vrha, so sporočili iz zavezništva.

V Moldaviji so od začetka ruske invazije pred 15 meseci že večkrat našli ostanke raket iz vojne v Ukrajini. "Natov sistem AWACS lahko zazna letala, izstrelke in brezpilotna letala na stotine kilometrov stran, kar je pomembna zmogljivost zgodnjega opozarjanja," je dejala tiskovna predstavnica Nata Oana Lungescu.

Medtem ko se Kijev pripravlja na protiofenzivo z uporabo pred kratkim pridobljenega zahodnega orožja, bo velik del vrha osredotočen na Ukrajino. Na vrh je bil povabljen tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Prisotnost teh voditeljev v naši državi je jasno sporočilo, da Moldavija ni sama, prav tako ne naša soseda Ukrajina, ki se že leto in tri mesece upira ruski barbarski invaziji," je novinarjem povedala predsednica Maia Sandu. 

Visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borrell je izrazil upanje, da bo srečanje skoraj 50 evropskih voditeljev v Moldaviji poslalo "močno sporočilo" Rusiji, da je Evropa enotna pri obrambi mednarodnega reda. 

"Pomembno je, da to sporočilo doseže Rusijo," je dejal Borell po prihodu na sestanek, na katerega Rusija in Belorusija nista bili povabljeni. Rusija tam ni zato, ker je organizatorji niso želeli povabiti, ampak zato, ker je ruski predsednik Vladimir Putin z neupravičeno vojno proti Ukrajini svojo državo izključil iz evropske skupnosti, je še dodal Borrell.

11.11 Danes dopoldne znova preplah v Kijevu 

V glavnem mestu Ukrajine so se danes dopoldne dvakrat oglasile sirene in opozorile na nevarnost zračnega napada. Ljudje so se na varno zatekli v podzemno železnico, raketnega napada pa k sreči ni bilo. Oleksij Gončarenko je na Twitterju objavil fotografije in dodal, da gre pri tem za stopnjevanje psihološkega pritiska Rusije.

 

9.16 Ruski opozicijski politik na državni televiziji pozval k odstranitvi Putina

Britansko obrambno ministrstvo poroča o zanimivem dogodku, ki se je pred dnevi zgodil v Rusiji. Opozicijski politik Boris Nadeždin je na ruski državni televiziji Vladimirja Putina odkrito pozval k porazu na volitvah in izboljšanju odnosov z Evropo.

"Ruski opozicijski politik Boris Nadeždin je 27. maja 2023 nastopil na ruskem kanalu NTV in pozval k izvolitvi novega predsednika leta 2024, da bi ponovno zgradili normalne odnose z Evropo," pišejo Britanci. 

Nadeždin je glasen kritik vojne že od začetka invazije, a gre za prvi javen poziv na ruski državni televiziji, da se Putin "odstrani", še poroča britansko obrambno ministrstvo.

7.55 V novem ruskem napadu na Kijev trije mrtvi

Napad na ukrajinsko prestolnico so ruske sile izvedle okoli 3. ure po lokalnem času. Na mesto so izstrelile manevrirne in balistične rakete, pri čemer so bili ubiti trije ljudje, 12 pa jih je bilo ranjenih. Med ubitimi je bil tudi otrok, prav tako med ranjenimi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"V okrožju Desnianski: trije ljudje so umrli, vključno z enim otrokom (rojenim leta 2012), deset ljudi je bilo ranjenih, vključno z enim otrokom," je na Telegramu zapisala vojaška uprava Kijeva in dodala, da sta bili dve osebi ranjeni tudi v okrožju Dniprovski. Sprva so sicer sporočili, da sta bila v napadu ubita dva otroka.

Ruske sile so v zadnjem času izvedle vrsto zračnih napadov na ukrajinsko prestolnico. V zadnjem napadu v torek je umrla ena oseba, štiri pa so bile ranjene. Po navedbah britanskega BBC je bil Kijev maja tarča 17 ruskih zračnih napadov.

Medtem sta bila v napadu na mesto Šebekino v zahodni ruski regiji Belgorod ob meji z Ukrajino, za katerega so tamkajšnje oblasti okrivile Kijev, ranjena najmanj dva človeka, je na Telegramu sporočil guverner regije Vjačeslav Gladkov. "Ta noč je za Šebekino spet napeta. Ukrajinska vojska je mesto obstreljevala eno uro," je dejal.

Regija Belgorod je v zadnjem času pogosto tarča zračnih napadov, odgovornost za katere Moskva pripisuje Kijevu. V luči tega je Gladkov v sredo sporočil, da so v okrožjih Šebekino in Grajvoron začeli evakuacijo otrok. Pred tem je bil v torek tarča napada tamkajšnji center za razseljene osebe, pri čemer je bil ubit en človek.

7.30 ZDA Ukrajini odobrile še za 300 milijonov dolarjev vojaške podpore

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v sredo naznanil nov sveženj vojaške podpore Ukrajini, vreden 300 milijonov dolarjev. Kot je poudaril, je Rusija zgolj maja izvedla 17 zračnih napadov na Kijev, zato bodo ZDA še naprej sodelovale z Ukrajino, da bi okrepile njeno zračno obrambo in ji pomagale zaščititi prebivalce pred rusko agresijo.

Blinken je pojasnil, da sveženj pomoči vključuje pomembne zmogljivosti zračne obrambe, dodatno strelivo za visoko mobilne artilerijske raketne sisteme in artilerijo, protitankovsko orožje, več deset milijonov nabojev za osebno orožje in drugo opremo.

"Rusija bi lahko svojo nepravično vojno končala že danes. Dokler tega ne bo storila, bodo ZDA z zavezniki in partnerji stale ob strani Ukrajini, dokler bo treba," je sporočil Blinken.

Tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost John Kirby je ob tem Ukrajino pozval, naj ne napada ciljev v Rusiji. "Zasebno smo bili z Ukrajinci zelo jasni, vsekakor smo bili jasni tudi javno: ne podpiramo napadov znotraj Rusije. Ne omogočamo in ne spodbujamo napadov v Rusiji," je novinarjem povedal Kirby.

Pentagon je sporočil, da bo z najnovejšimi pošiljkami skupna vrednost ameriške vojaške podpore Ukrajini od začetka ruskega napada februarja 2022 znašala 37,6 milijarde dolarjev.

ZDA so se za najnovejše pošiljke orožja Ukrajini odločile v času, ko Kijev pripravlja protiofenzivo, katere cilj je pregnati ruske sile z zasedenih ozemelj na vzhodu in jugu države. Podpora prihaja tudi po vrsti napadov na cilje v Rusiji, ki so bili izvedeni v sumljivih okoliščinah, vključno z napadi z brezpilotnimi letali na Moskvo, kakršnih do zdaj še ni bilo.

Kirby je dejal, da je Bela hiša kljub naraščajočim napetostim še vedno prepričana, da bo Ukrajina držala obljubo in ne bo uporabila ameriških bojnih letal F-16 proti ciljem zunaj meja Ukrajine. "To zagotovilo smo dobili na različnih ravneh," je dejal.

Ladja
Novice Je to dokaz, da so Rusi lagali? Se je ponovila Moskva? #video
Sergej Lavrov,  ruski zunanji minister
Novice Lavrov: Obstajajo "resne ovire" za nadaljevanje mirovnih pogovorov
vojaki ukrajina vojska
Novice Ukrajina napoveduje: Pripravljeni smo, že jutri bi lahko začeli
droni rusija ukrajina kijev
Novice Nemirna noč: Rusi izvedli največji napad dronov na Kijev
Varšava
Novice Ali ta evropska država drsi v diktaturo?
Ne spreglejte