Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 5. 2023,
8.21

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,93

Natisni članek

Vladimir Putin Volodimir Zelenski Ukrajina Rusija Vojna v Ukrajini

Nedelja, 28. 5. 2023, 8.21

6 mesecev, 1 teden

459. DAN VOJNE V UKRAJINI

Nemirna noč: Rusi izvedli največji napad dronov na Kijev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,93
droni rusija ukrajina kijev | Foto Reuters

Foto: Reuters

Rusija je ponoči na ukrajinsko prestolnico Kijev izvedla nov obsežen napad z brezpilotnimi letalniki, v katerem sta bila ubita najmanj dva človeka, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočile ukrajinske oblasti. Šlo je za najbolj obsežen tovrstni napad od začetka vojne v Ukrajini. Medtem je ruski zunanji minister Sergej Lavrov dejal, da se zahodne države z oblikovanjem načrtov o dobavi bojnih letal F-16 ameriške izdelave Ukrajini "igrajo z ognjem".

Pregled pomembnejših dogodkov dneva

13.06 Lavrov glede dobav letal F-16 Ukrajini: Zahod se igra z ognjem
8.20 Nemirna noč: Rusi izvedli največji napad dronov na Kijev

13.06 Lavrov glede dobav letal F-16 Ukrajini: Zahod se igra z ognjem

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes posvaril, da se zahodne države z oblikovanjem načrtov o dobavi bojnih letal F-16 ameriške izdelave Ukrajini "igrajo z ognjem". To je označil za "nesprejemljivo stopnjevanje" konflikta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Brez dvoma gre za igranje z ognjem," je dejal zunanji minister Sergej Lavrov v intervjuju za rusko državno televizijo. Izsek intervjuja je na družbenih omrežjih danes objavil novinar Pavel Zarubin, ki je ministra intervjuval.

"Vsekakor je to nesprejemljiva eskalacija. Upam, da na Zahodu obstajajo ljudje, ki to razumejo," je dejal vodja ruske diplomacije.

Lavrov je v pogovoru tudi obsodil poskus "Washingtona, Londona in njunih satelitov v EU", da "oslabijo Rusijo". Po njegovih besedah želi Zahod z dobavo sodobne oborožitve Kijevu Moskvi zadati strateški poraz in razkosati Rusijo, poroča AFP.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski že dlje časa prosi zaveznike za sodobna vojaška letala, vključno z ameriškimi lovci F-16, kar pa so zahodne zaveznice iz strahu pred stopnjevanjem konflikta do zdaj zavračale.

Ameriški predsednik Joe Biden je pred dnevi po koncu vrha skupine G7 v Hirošimi na Japonskem sporočil, da so ZDA odobrile Ukrajini dostop do lovcev F-16. ZDA bodo zahodnim zaveznicam dovolile, da usposabljajo ukrajinske pilote na letalih F-16, pri čemer se bo urjenju pridružil tudi Washington, prav tako bi lahko dovolile dobavo teh letal Ukrajini.

Rusija je ob tem opozorila, da je dobava bojnih letal F-16 Ukrajini povezana z ogromnim tveganjem.

Časovnica dobave letal F-16 in njihovo število še nista določena, ukrajinske pilote pa je treba najprej nekaj mesecev usposabljati, da se naučijo ravnati z njimi, še poroča AFP.

8.20 Nemirna noč: Rusi izvedli največji napad dronov na Kijev

Rusija je ponoči izvedla najobsežnejši napad z brezpilotnimi letalniki na Kijev od začetka invazije na Ukrajino, so sporočile vojaške oblasti v Kijevu. Štirideset od 54 izstreljenih dronov je bilo usmerjenih v ukrajinsko prestolnico, pri čemer sta bila ubita dva človeka, trije ljudje pa so ranjeni.

"Skupaj je bilo izstreljenih rekordno število brezpilotnih letalnikov - 54," so ukrajinske zračne sile danes zapisale v sporočilu na Telegramu. Napad je potekal v več valovih, alarm za zračni napad pa je po navedbah ukrajinske vojske trajal več kot pet ur.

"V okrožju Solomjanski je zaradi padajočih ostankov brezpilotnega letalnika umrl 41-letni moški, 35-letno žensko pa so odpeljali v bolnišnico," je pred tem na Telegramu zapisal župan ukrajinske prestolnice Vitalij Kličko, ki je prebivalce pozval, naj ostanejo v zakloniščih, ker gre za obsežen napad. Ob tem je v skladiščni coni izbruhnil požar, v katerem je umrl še en človek.

Napadi na Kijev so se zgodili v noči pred praznovanjem obletnice ustanovitve mesta, ki jo praznujejo zadnji konec tedna v maju. Ukrajinska prestolnica je bila ta mesec redno tarča napadov. Vodja kijevske civilne in vojaške uprave Sergij Popko je v petek naštel "13 nočnih napadov" od začetka meseca.

Rusija je v zadnjem mesecu izvedla več obsežnih zračnih napadov na cilje po vsej Ukrajini, kar je po mnenju Kijeva posledica zaskrbljenosti Moskve pred napovedano ukrajinsko protiofenzivo. Ukrajinske sile naj bi bile sicer že pripravljene na začetek protiofenzive, kot je v soboto sporočil sekretar ukrajinskega nacionalnega varnostnega in obrambnega sveta Oleksij Danilov.

vojaki ukrajina vojska
Novice Ukrajina napoveduje: Pripravljeni smo, že jutri bi lahko začeli
Sergej Lavrov,  ruski zunanji minister
Novice Lavrov: Obstajajo "resne ovire" za nadaljevanje mirovnih pogovorov
Ladja
Novice Je to dokaz, da so Rusi lagali? Se je ponovila Moskva? #video
Ne spreglejte