Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 5. 2023,
10.21

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,14

Natisni članek

Volodimir Zelenski Vladimir Putin Rusija Vojna v Ukrajini

Sobota, 27. 5. 2023, 10.21

6 mesecev, 2 tedna

458. DAN VOJNE V UKRAJINI

Ukrajina napoveduje: Pripravljeni smo, že jutri bi lahko začeli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,14
vojaki ukrajina vojska | Ukrajina protiofenzivo proti ruskim silam načrtuje že več mesecev. Na kocki je veliko, saj bo Kijev moral pokazati tako ukrajinskemu ljudstvu kot zahodnim zaveznikom, da se je zmožen prebiti čez ruske linije in znova zasesti del svojega ozemlja. | Foto Reuters

Ukrajina protiofenzivo proti ruskim silam načrtuje že več mesecev. Na kocki je veliko, saj bo Kijev moral pokazati tako ukrajinskemu ljudstvu kot zahodnim zaveznikom, da se je zmožen prebiti čez ruske linije in znova zasesti del svojega ozemlja.

Foto: Reuters

Ukrajina je pripravljena začeti dolgo pričakovano protiofenzivo, je za BBC povedal Oleksij Danilov, eden od najvišjih varnostnih predstavnikov države. Natančnega datuma ni želel navesti, vendar je dejal, da bi se lahko ofenziva za ponovni prevzem ozemlja od okupacijskih sil predsednika Vladimirja Putina začela "jutri, pojutrišnjem ali čez teden dni".

Pregled pomembnejših dogodkov dneva

15.00 Več sto nemških javnih uslužbencev bo moralo zapustiti Rusijo
12.28 Iz ruske regije Pskov poročajo o napadu z droni
10.12 Kijev zaprosil Berlin za dobavo manevrirnih raket taurus
10.05 ZDA in EU obsodile načrt Rusije
10.00 Ukrajina je pripravljena začeti dolgo pričakovano protiofenzivo

15.00 Več sto nemških javnih uslužbencev bo moralo zapustiti Rusijo

Več sto nemških javnih uslužbencev, vključno z diplomati ter zaposlenimi na področju kulture in izobraževanja, bo v prihodnjih dneh moralo zapustiti Rusijo, je danes potrdilo nemško zunanje ministrstvo. Njihov izgon sledi odločitvi Moskve, ki je aprila uvedla zgornjo mejo števila za nemške diplomate in predstavnike javnih organizacij v Rusiji.

"To je enostranska, neupravičena in nerazumljiva odločitev Rusije," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudarilo nemško zunanje ministrstvo in pojasnilo, da bo izgon javnih uslužbencev znatno omejil prisotnost Nemčije v Rusiji.

Rusko zunanje ministrstvo je aprila določilo zgornjo mejo števila nemških diplomatov in predstavnikov javnih organizacij, ki lahko ostanejo v Rusiji. Nemške oblasti so si odtlej prizadevale Moskvo prepričati, da odločitev spremeni, a so bile pri tem neuspešne.

Omejitev nemške prisotnosti v Rusiji bo tako pričela veljati v začetku junija, prizadela pa bo uradnike, diplomatsko in konzularno osebje, pa tudi zaposlene na področju kulture in izobraževanja, kot so učitelji na nemški šoli v Moskvi in precejšnje število zaposlenih na Goethejevem inštitutu.

Odnosi med Berlinom in Moskvo so se bistveno poslabšali z začetkom ruske invazije na Ukrajino. Državi sta v preteklosti zaradi hudih napetosti že večkrat izgnali diplomate druga druge.

Nazadnje sta to storili sredi aprila, ko je Nemčija izgnala več ruskih diplomatov, "da bi zmanjšala prisotnost ruskih obveščevalnih služb" v državi, Moskva pa je odgovorila z izgonom 20 uslužbencev nemškega veleposlaništva.

12.28 Iz ruske regije Pskov poročajo o napadu z droni

Regionalne oblasti v ruski regiji Pskov, ki leži blizu meje z Belorusijo, danes poročajo o napadu dveh dronov, v katerem je bila poškodovana upravna stavba naftovoda. Gre za zadnjega v nizu napadov, ki so se v zadnjem času zgodili na ruskem ozemlju in za katere Moskva krivi Ukrajino. Ta vpletenost zanika.

Regionalni guverner Mikhail Vedernikov je zjutraj poročal o eksploziji, ki je poškodovala upravno stavbo naftovoda blizu vasi Litvinovo, ta leži okrog deset kilometrov od meje z Belorusijo. Pozneje je sporočil, da je bilo poslopje poškodovano v napadu dveh brezpilotnikov. Poročil o žrtvah ni.

V zadnjih tednih se vrstijo poročila o napadih dronov v Rusiji, zlasti v regijah, ki mejijo na Ukrajino. Nazadnje sta v petek dva poškodovala poslopja v središču mesta Krasnodar na jugu Rusije.

Moskva za vse več napadov in sabotaž, katerih tarča je bil tudi Kremelj, krivi Kijev in njegove zahodne zaveznike. Ukrajina vsakršno vpletenost zanika.

10.12 Kijev zaprosil Berlin za dobavo manevrirnih raket taurus

Ukrajina je nemški vladi poslala uradno prošnjo za dobavo manevrirnih raket taurus, je danes potrdilo nemško obrambno ministrstvo. Rakete taurus lahko dosežejo cilje na razdalji do 500 kilometrov, kar bi Kijevu, ki se sicer trenutno pripravlja na protiofenzivo, omogočilo napad na rusko vojaško infrastrukturo daleč za fronto.

"V preteklih dneh smo od ukrajinske strani prejeli prošnjo za dobavo manervirnih raket," je dejala tiskovna predstavnica nemškega obrambnega ministrstva, pri čemer pa podrobnosti o odločitvi Berlina in vsebini prošnje Kijeva ni posredovala, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dobava vojaške opreme Ukrajini je v Berlinu večkrat sprožile burne notranje razprave. Poslanec opozicijskih krščanskih demokratov (CDU) Roderich Kiesewetter se je medtem že izrekel za dobavo raket. "Manevrirne rakete z dosegom do 500 kilometrov bi Ukrajini namreč omogočile napad na rusko vojaško infrastrukturo daleč za fronto," je pojasnil.

Nemška vlada je sicer v preteklih mesecih znatno okrepila dobavo orožja Kijevu, vendar je bila doslej zadržana glede dobave manevrirnih raket. Nemški obrambni minister Boris Pistorius pa je pretekli teden dejal, da Nemčija ne more igrati aktivne vloge niti pri dobavi ameriških bojnih letal F-16, saj teh nima na zalogi, prav tako pa nima pravih zmogljivosti za usposabljanje pilotov.

Prošnja za dobavo raket taurus Ukrajini sledi nedavni dobavi britanskih raket storm shadow, s čimer je Velika Britanija postala prva država, ki je Kijevu dobavila rakete dolgega dosega. Prošnja prav tako prihaja v luči priprav na pričakovano ukrajinsko protiofenzivo, s katero si Kijev želi pregnati ruske sile z zasedenih ozemelj na vzhodu in jugu države.

10.05 ZDA in EU obsodile načrt Rusije

ZDA in EU so medtem obsodile ruski načrt za namestitev jedrskega orožja v Belorusiji. Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da ima "izjemno negativen" odziv na poročila, da Rusija napreduje pri svojem načrtu za namestitev taktičnega jedrskega orožja v Belorusiji. Tudi Evropska unija je načrt obsodila. Visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borrell je dejal, da je to korak, ki vodi v nadaljnjo, izjemno nevarno eskalacijo razmer, poroča Reuters. 

V četrtek je namreč Rusija podpisala pakt z Belorusijo o skladiščenju taktičnega jedrskega orožja v objektu, ki naj bi bil dokončan v dobrem mesecu dni. Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je kasneje dejal, da se je prenos dela orožja že začel.

Borrell je ob tem opozoril, da je pakt med Rusijo in Belorusijo v nasprotju z več mednarodnimi sporazumi. "Beloruski režim je udeleženec ruske nezakonite vojne proti Ukrajini. Vsak poskus nadaljnjega stopnjevanja razmer bo naletel na močan in usklajen odziv," je povedal Borrell. 

10.00 Ukrajina je pripravljena začeti dolgo pričakovano protiofenzivo

Ukrajina je pripravljena začeti dolgo pričakovano protiofenzivo, je danes povedal sekretar ukrajinskega nacionalnega varnostnega in obrambnega sveta Oleksij Danilov. Datuma začetka protiofenzive ni navedel, je pa naznanil, da bi se spopadi za osvoboditev zasedenih ozemelj lahko pričeli "jutri, pojutrišnjem ali čez teden dni".

"Bilo bi čudno, če bi navedel datume začetka protiofenzive. Tega ni mogoče storiti. Moramo razumeti, da ne smemo zapraviti te zgodovinske priložnosti, ki nam jo je dal Bog, da bomo resnično postali neodvisna evropska država," je dejal v pogovoru za BBC in poudaril, da si ukrajinska vlada pri izvedbi protiofenzive ne more privoščiti napak.

Potrdil je, da so se nekatere enote ruske najemniške skupine Wagner že umaknile iz mesta Bahmut, prizorišča najbolj krvave bitke te vojne do zdaj. Ob tem pa je opozoril, da so se Wagnerjevci zgolj prerazporedili na tri druge lokacije in da njihov umik ne pomeni, da se bodo prenehali bojevati.

Zagovarjal je odločitev ukrajinske vojske za večmesečni boj v Bahmutu, v katerem je umrlo veliko število ruskih in ukrajinskih vojakov. "Bahmut je naša dežela, naše ozemlje, moramo ga braniti. Če bi začeli zapuščati vsako naselje, bi nas to lahko pripeljalo do naše zahodne meje, tako kot si to ruski predsednik Vladimir Putin želi že od prvih dni vojne," je pojasnil.

"V Bahmutu nadziramo le majhen del mesta in to tudi priznavamo. Vendar ne smete pozabiti, da je Bahmut odigral veliko vlogo v tej vojni," je še dodal.

ruska mornarica, ladje
Novice Moskva: Preprečili smo ukrajinski napad na rusko vojaško ladjo
Milorad Dodik, Vladimir Putin
Novice Dodik: Bosna in Hercegovina je kolonija #foto
Ladja
Novice Je to dokaz, da so Rusi lagali? Se je ponovila Moskva? #video
Sergej Lavrov,  ruski zunanji minister
Novice Lavrov: Obstajajo "resne ovire" za nadaljevanje mirovnih pogovorov

 

Ne spreglejte