Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 5. 2023,
15.00

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

Natisni članek

srečanje Sergej Lavrov Vladimir Putin Republika Srbska Moskva Milorad Dodik

Sreda, 24. 5. 2023, 15.00

11 mesecev, 1 teden

Dodik: Bosna in Hercegovina je kolonija #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03
Milorad Dodik, Vladimir Putin | Dodik je prepričan, da evropska varnostna arhitektura nikoli ne bo delovala avtonomno, saj se v okviru Nata na Evropo gleda zgolj kot čezatlantsko trdnjavo ZDA. Ob tem je tudi opozoril, da je EU postala vazal ZDA, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. | Foto Reuters

Dodik je prepričan, da evropska varnostna arhitektura nikoli ne bo delovala avtonomno, saj se v okviru Nata na Evropo gleda zgolj kot čezatlantsko trdnjavo ZDA. Ob tem je tudi opozoril, da je EU postala vazal ZDA, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Foto: Reuters

Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik se je danes v Moskvi udeležil varnostnega foruma in opozoril, da je BiH postala kolonija, kjer se ne spoštuje zgodovine in mednarodnega prava. Ponovno je stopil v bran ruski invaziji na Ukrajino, EU pa je označil za vazala ZDA. Ob robu foruma se je sestal tudi z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom.

Dodik je na forumu opozoril, da je bilo srbsko ljudstvo prva žrtev hegemonizma Zahoda. Obsodil je širjenje zveze Nato proti vzhodu in ponovno stopil v bran Moskvi ter upravičeval njeno invazijo na Ukrajino. "Nov izziv danes je prebujanje ideologije nacizma in fašizma, zlasti v Ukrajini, ki sta sprejeta kot orožje v boju proti Rusiji," je dodal.

Milorad Dodik, Vladimir Putin | Foto: Reuters Foto: Reuters Na varnostnem forumu v Moskvi so sodelovali predstavniki več kot 80 držav, večinoma iz Azije. Ob robu foruma se je Dodik srečal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, že v torek pa se je sestal s predsednikom Vladimirjem Putinom.

Putin se je zahvalil za "zadržanost"

Putin se je takrat Dodiku zahvalil za nevtralno stališče Banjaluke glede vojne v Ukrajini. "Hvaležni smo vam za vaše nevtralno stališče do dogodkov v Ukrajini. Le takšno stališče lahko pripelje do pozitivne odločitve. V vsakem primeru pa smo hvaležni za vašo zadržanost," je dejal.

Dodik pa je izpostavil, da si Banjaluka želi sodelovanja z Rusijo na gospodarskem področju in da "ne sledi politiki, ki ima za cilj prevaliti krivdo samo na eno stran konflikta v Ukrajini".

Milorad Dodik | Foto: Reuters Milorad Dodik Foto: Reuters

Na njegov obisk Moskve se je danes odzvala Evropska komisija, ki je ponovila, da je ohranjanje tesnih vezi z Rusijo nezdružljivo z evropsko integracijo. Ob tem je poudarila, da si želi, da bi bile vse kandidatke za članstvo v Uniji zanesljive partnerke, ki cenijo skupna načela, vrednote, varnost in blaginjo, poroča portal N1 Srbija.

"Ne pozabimo, da je Putin tisti, ki ukazuje in nadzoruje množične kršitve Ustanovne listine ZN in človekovih pravic v Ukrajini, Rusija pa izvaja grozodejstva z nediskriminatornim uničevanjem kritične civilne infrastrukture, ropanjem ukrajinskega premoženja in ugrabljanjem otrok," je še dodala komisija.

Novice Dodik na srečanju s Putinom: Rusija je bila prisiljena v operacijo v Ukrajini
Milorad Dodik
Sportal Dodik žalil družino Đoković, nato obtožil srbsko RTS
Vladimir Putin
Novice V Banjaluki odprli lokal, poimenovan po Putinu
Novice Zoran Janković znova na obisku pri Miloradu Dodiku
Vladimir Putin
Novice Znano je, koliko Rusov je Putin vpoklical med spomladansko naborno kampanjo
Milorad Dodik
Novice Dodik pripadnikom skupnosti LGBTIQ+ prepovedal vstop v šole
Ne spreglejte