Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
31. 3. 2023,
7.54

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,55

65

Natisni članek

Bosna in Hercegovina Republika Srbska Milorad Dodik Zoran Janković

Petek, 31. 3. 2023, 7.54

6 mesecev

Zoran Janković znova na obisku pri Miloradu Dodiku

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,55

65

Ljubljanski župan Zoran Janković je v Bosni in Hercegovini obiskal predsednika Republike Srbske Milorada Dodika, ki ga je podprl že pred lanskimi volitvami.

"Župan Zoran Janković je bil v torek popoldne (28. marca) in v sredo (29. marca) na službeni poti v Srbiji in Republiki Srbski. V torek popoldne se je srečal z gospodom Miroslavom Miškovićem, predsednikom uprave družbe Delta Holding, zvečer pa si je, na povabilo dolgoletnega prijatelja Željka Obradovića, ogledal košarkarsko tekmo med Partizanom in Barcelono. Z županom je zaradi ogleda tekme potoval tudi sin Jure. Naslednji dan se je župan srečal s predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem in ministrom za finance Sinišo Malijem, nato še s predsednikom Republike Srbske Miloradom Dodikom. Tema pogovora je bila možnost sodelovanja glede odkupa elektrike in možnost sežiga odpadkov iz RCERA. Župan se je na pot odpravil s službenim vozilom, MOL z Juretom Jankovićem ni imela nobenih stroškov," so sporočili z Mestne občine Ljubljana. 

Kot je v sredo na Twitterju objavil Dodik, sta z Jankovićem na delovnem kosilu govorila o možnostih večjega sodelovanja med podjetji iz Slovenije in Republike Srbske.

Blinken: Dodik gre po isti poti kot Putin

Ameriški zunanji minister Antony Blinken je sicer predsednika Republike Srbske in voditelja bosanskih Srbov Milorada Dodika v sredo na Twitterju primerjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Zapisal je, da Dodikovi napadi na osnovne pravice in svoboščine kažejo na to, da hodi po isti avtoritarni poti kot Putin.

Vlada Republike Srbske je namreč prejšnji četrtek sprejela odločitev o prekinitvi sodelovanja z veleposlaništvoma ZDA in Združenega kraljestva v Bosni in Hercegovini zaradi njunega "protidaytonskega delovanja". Na ameriškem veleposlaništvu so odločitev označili za še en korak po nevarni poti, ki jo je izbral predsednik te entitete Milorad Dodik.

"Vlada Republike Srbske meni, da se veleposlaništvi ZDA in Velike Britanije ne smeta vmešavati v notranje zadeve drugih držav, kar se nanaša tudi na BiH, v kateri so oni samo diplomatski predstavniki," piše v izjavi za javnost, objavljeni na spletni strani vlade s sedežem v Banjaluki.

Tako ZDA kot Velika Britanija so v preteklosti proti Dodiku uvedle sankcije zaradi podpiranja secesionističnih politik, s katerimi naj bi ogrožal uresničevanje daytonskega sporazuma, ki je leta 1995 končal vojno v BiH in vzpostavil zdajšnjo državno ureditev.

Dodik napovedal prepoved vstopa v šole pripadnikom skupnosti LGBTIQ+

V Republiki Srbski bodo v prihodnjih mesecih sprejeli zakon, s katerim bodo pripadnikom skupnosti LGBTIQ+ prepovedali vstop v izobraževalne ustanove, je poleg tega prejšnji teden napovedal predsednik te entitete Milorad Dodik. To je obljubil po tem, ko so aktivisti skupnosti napovedali kazensko ovadbo proti Dodiku zaradi spodbujanja k sovraštvu in nasilju, poroča STA.

"Republika Srbska bo v prihodnjih mesecih sprejela zakon, ki bo članom skupnosti LGBTIQ+ prepovedal vstop v vrtce, šole in univerze. Ne bodo mogli delati, vstopati v ustanove ali širiti propagande," je napovedal Dodik.

Milorad Dodik
Novice Dodik pripadnikom skupnosti LGBTIQ+ prepovedal vstop v šole
Milorad Dodik
Novice Dodik napovedal registracijo "tujih agentov" v Republiki Srbski
Husein Kavazović
Novice Poglavar islamske skupnosti v BiH: Bošnjaki morajo biti pripravljeni na spopad
Novice Janković pred volitvami podprl Putinovega balkanskega zaveznika

Ne spreglejte