Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
9. 9. 2022,
14.09

Osveženo pred

3 mesece, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,67

73

Natisni članek

Republika Srbska Bosna in Hercegovina Zoran Janković Milorad Dodik

Petek, 9. 9. 2022, 14.09

3 mesece, 4 tedne

Janković pred volitvami podprl Putinovega balkanskega zaveznika

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,67

73

Ljubljanski župan Zoran Janković se je v nedeljo sestal s srbskim članom predsedstva Bosne in Hercegovine Miloradom Dodikom. "Če imate prijatelja, kot je Zoran Janković, potem veste, da v politični boj vstopate z najmočnejšo mogočo podporo," je ob Jankovićevem obisku dejal Dodik, ki ga kot predsednika stranke SNSD 2. oktobra čakajo volitve, na katerih se bo potegoval za položaj predsednika Republike Srbske.

"Verjamem, da bo zmagal in da bomo nadaljevali sodelovanje. Prijateljstvo se pokaže, ko je težko. Položaj v Evropi ni lahek," je po poročanju portala prijedor24h.net povedal Janković.

Na volitvah bodo izbirali kandidate na različnih ravneh oblasti

V Bosni in Hercegovini se je 2. septembra začela kampanja pred splošnimi volitvami 2. oktobra. Predsednik državne volilne komisije Suad Arnautović je pozval politike k upoštevanju volilnega zakona BiH in posebej izpostavil prepoved sovražnega govora. Na volitvah bodo izbirali kandidate na različnih ravneh oblasti v BiH. Volilna kampanja bo potekala do 1. oktobra zjutraj, ko se bo začel predvolilni molk, poroča STA.

Vladimir Putin in Aleksandar Vučić
Novice Bo Putin pustil Srbijo na cedilu?

Na volitvah 2. oktobra bodo državljani BiH lahko glasovali za člane predsedstva BiH, parlamenta BiH, parlamenta obeh entitet, Federacije BiH in Republike Srbske, ter člane skupščin v kantonih.

Kandidati za člane predsedstva BiH iz vrst Bošnjakov so Denis Bećirović, Mirsad Hadžikadić in aktualni član predsedstva Bakir Izetbegović. Kandidata iz vrst Hrvatov sta Borjana Krišto in Željko Komšić, ki Hrvate v predsedstvu zastopa zdaj. Za srbskega člana predsedstva se potegujejo Željka Cvijanović, Nenad Nešić, Mirko Šarović, Borislav Bijelić in Vojin Mijatović.

Milorad Dodik, ki je srbski član predsedstva BiH, bo kandidiral za predsednika Republike Srbske, za članico predsedstva BiH pa je podprl Cvijanovićevo, aktualno predsednico Republike Srbske.

Dodik je sicer znan podpornik ruskega predsednika Vladimirja Putina, s katerim se je med drugim sestal junija letos, torej po začetku ruskega napada na Ukrajino. "Zaradi vojne v Ukrajini in njenih negativnih posledic so se vodje bosanskih Srbov odločili, da prestavijo načrte za odcepitev od BiH," je pred meseci dejal Dodik.

"Dodik je človek brez hrbtenice. On se enkrat obrača tako, drugič drugače. Če pomislimo samo na to, da je v preteklosti priznal genocid v Srebrenici, zdaj pa pravi, da ga ni bilo. Poleg tega je govoril, da je treba vojna zločinca Radovana Karadžića in Radka Mladića izročiti sodišču v Haagu, zdaj ju ima pa za velika junaka. On je stalno menjal svoj položaj kot nekakšen kameleon. Enako bi lahko storil tudi tokrat, vendar je bil še pred nekaj dnevi na telefonu z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. Ti stiki torej še obstajajo," je v pogovoru za Siol.net marca letos o Dodiku povedal nekdanji visoki predstavnik mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini (BiH) Valentin Inzko 

Milorad Dodik
Novice Dodik na obisku pri Putinu: Ne potrebujemo tistih, ki ...
Milorad Dodik Vladimir Putin
Novice Dodik: Zaradi vojne v Ukrajini smo prestavili odcepitev
Vladimir Putin
Novice Putinova balkanska transverzala
Dodik Putin
Novice Bo Dodik po navodilu Putina sprožil napad? Signali so skrb vzbujajoči!
 
Ne spreglejte