SiolNET. Novice Svet
2,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dodik na obisku pri Putinu: Ne potrebujemo tistih, ki ...

2,44

termometer

Milorad Dodik | Milorad Dodik je dejal, da ne zaupa nemški vojski, dodal pa je še, da "ne potrebujemo tistih, ki bi prišli z vojsko in se ukvarjali s političnim preurejanjem Bosne in Hercegovine, Nemci pa to zares počnejo". | Foto: Reuters
Milorad Dodik je dejal, da ne zaupa nemški vojski, dodal pa je še, da "ne potrebujemo tistih, ki bi prišli z vojsko in se ukvarjali s političnim preurejanjem Bosne in Hercegovine, Nemci pa to zares počnejo". Foto: Reuters

Republika Srbska ne podpira širitve mandata misije Althea in bo Rusiji predlagala glasovanje za misijo samo v obstoječem mandatu, je po petkovem sestanku z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v Sankt Peterburgu sporočil srbski član predsedstva Bosne in Hercegovine Milorad Dodik.

Althea je operacija misije Evropske unije v BiH (Eufor), ki nadzoruje uresničevanje vojaškega dela daytonskega sporazuma. Zahodne države se bojijo, da bi Rusija lahko konec leta v Varnostnem svetu ZN glasovala proti podaljšanju misije, da bi lahko ogrozila stabilnost in mir v državi, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Njene sile se glede na odločitev iz marca sicer krepijo z dodatnimi 500 vojaki na skupno 1.100. Po desetletju premora je nedavno tudi Nemčija naznanila, da bo v okviru misije v BiH poslala svoje vojake. Vlada je odobrila napotitev do 50 pripadnikov nemške vojske, odločitev pa mora še potrditi nemški parlament.

Dodik ne zaupa nemški vojski

Dodik je takšni možnosti danes odkrito nasprotoval in pojasnil, da ne zaupa nemški vojski, dodal pa je še, da "ne potrebujemo tistih, ki bi prišli z vojsko in se ukvarjali s političnim preurejanjem Bosne in Hercegovine, Nemci pa to zares počnejo".

Tudi vlogo visokega mednarodnega predstavnika v BiH trenutno zaseda Nemec Christian Schmidt, ki mu Dodik ostro nasprotuje, češ da prispeva k institucionalni krizi v BiH. Pred dnevi je celo pozval k njegovi deportaciji.

Dodik je srečanje z ruskim predsednikom Putinom, ki je potekalo v petek ob robu Mednarodnega gospodarskega foruma v Sankt Peterburgu, sicer označil za "prijazno in razumevajoče".

"Ne vidi alternative" ruski nafti in plinu

Srbski voditelj iz BiH je pojasnil, da Rusija močno podpira daytonsko ureditev v BiH kot državi z dvema entitetama in tremi konstitutivnimi narodi ter da zelo ceni stališče srbske strani v BiH, ki nasprotuje uvedbi sankcij proti Rusiji.

"Nekateri v BiH, ki želijo uvesti sankcije, ne upoštevajo, da je Rusija porok za daytonski mirovni sporazum in da je v zvezi s tem popolnoma nesmiselno govoriti o uvedbi sankcij poroku vašega obstoja," je dejal Dodik.

Dodik je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug dejal še, da so se z rusko stranjo pogovarjali tudi o pomembnih infrastrukturnih vprašanjih, potrjena pa je bila odločitev o izgradnji plinovoda in dveh elektrarn v Republiki Srbski. Dodik se je ob tem še zahvalil Rusiji za ohranjanje nizke cene plina in dejal, da "ne vidi alternative" ruski nafti in plinu.

Milorad Dodik Vladimir Putin Novice Dodik: Zaradi vojne v Ukrajini smo prestavili odcepitev Vladimir Putin Novice Putinova balkanska transverzala Dodik Putin Novice Bo Dodik po navodilu Putina sprožil napad? Signali so skrb vzbujajoči! Milorad Dodik Novice Poostrili varovanje Dodika #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin