Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 5. 2023,
7.26

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

20

Natisni članek

Volodimir Zelenski Vladimir Putin Vojna v Ukrajini

Sreda, 24. 5. 2023, 7.26

6 mesecev, 2 tedna

455. DAN VOJNE V UKRAJINI

Moskva: Preprečili smo ukrajinski napad na rusko vojaško ladjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

20

ruska mornarica, ladje | Na ruskem obrambnem ministrstvu so pojasnili, da je bila naloga napadenega ruskega plovila varovanje plinovoda v turških vodah. | Foto Reuters

Na ruskem obrambnem ministrstvu so pojasnili, da je bila naloga napadenega ruskega plovila varovanje plinovoda v turških vodah.

Foto: Reuters

Ruske sile so danes preprečile napad domnevnih ukrajinskih plovil na rusko vojaško ladjo v turških vodah, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Gre za zadnjega v vrsti napadov, ki so v preteklih tednih sicer osredotočeni zlasti na regijo Belgorod. V luči tega je ruski obrambni minister zagrozil z ostrim odzivom Moskve na napade na ruskih tleh.

Pregled pomembnih dogodkov dneva: 

18.35 Moskva trdi, da je preprečila ukrajinski napad na rusko vojaško ladjo
17.20 V Rusiji bodo peterici tujcev sodili zaradi sodelovanja v vojni v Ukrajini
15.35 Prigožin posvaril pred morebitnim porazom Rusije v Ukrajini
11.57 Belgorod po navedbah ruskih oblasti ponoči tarča napada z droni
7.26 Vodja ukrajinskih obveščevalcev: Ne moremo več izgubljati časa

18.35 Moskva trdi, da je preprečila ukrajinski napad na rusko vojaško ladjo

"Ukrajinske sile so danes s tremi plovili brez posadke neuspešno poskušale napasti ladjo črnomorske flote Ivan Kurs," je sporočilo rusko obrambno ministrstvo in dodalo, da so uničili vsa tri domnevna ukrajinska plovila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem je ministrstvo pojasnilo, da je bila naloga napadenega ruskega plovila varovanje plinovoda v turških vodah. Do napada pa naj bi prišlo približno 140 kilometrov severovzhodno od Bosporja.

Rusija in njene sile so bile od začetka invazije na Ukrajino že večkrat tarča napadov, vdori brezpilotnih letalnikov in sabotaže pa so se v zadnjih tednih osredotočali predvsem na obmejno regijo Belgorod.

Tudi danes so lokalne oblasti poročale, da je bila regija ponoči znova tarča napadov z brezpilotnimi letalniki. V ponedeljek pa je v Belgorod iz Ukrajine vstopila skupina saboterjev. Ruske sile naj bi napade skupine že odbile in jo potisnile nazaj v Ukrajino. Pri tem pa naj bi ubile več kot 70 borcev, ki so jih označile za ukrajinske teroriste.

Ukrajinske oblasti sicer zanikajo vpletenost v spopade in poudarjajo, da za njimi verjetno stojita dve protikremeljski skupini, Legija Svoboda Rusije in Ruski prostovoljski korpus.

V luči tega je ruski obrambni minister Sergej Šojgu danes opozoril, da se bo Moskva ostro odzvala na vsakršne napade na ruskih tleh. Prav tako je naznanil, da bodo oblasti ranjenim vojakom in družinam umrlih namenile do približno 60.000 evrov pomoči.

17.20 V Rusiji bodo peterici tujcev sodili zaradi sodelovanja v vojni v Ukrajini

V mestu Rostov na Donu na jugu Rusije se bo prihodnji teden začel sodni proces proti petim tujcem - trem Britancem, Hrvatu in Švedu, so danes sporočile ruske oblasti. Obtožbe na njihov račun se nanašajo na sodelovanje z ukrajinskim bataljonom Azov v Mariupolju v boju proti ruski vojski, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruska tiskovna agencija RIA Novosti je poročala, da so tujci obtoženi, ker so se borili skupaj z ukrajinskimi silami med ruskim obleganjem pristaniškega mesta Mariupolj na jugu Ukrajine. Na ukrajinski strani se je boril tudi bataljon Azov, ki ga je Rusija označila za teroristično organizacijo.

Peterica je obtožena več kaznivih dejanj, med drugim sodelovanja v usposabljanju za izvajanje "terorističnih dejavnosti".

Vseh pet moških so po navedbah Moskve zajeli lani med bitko za Mariupolj, kasneje pa so jih izpustili v okviru izmenjave zapornikov. Sojenje naj bi tako potekalo v njihovi odsotnosti.

Sojenje proti Švedu Matthiasu Gustavssonu, Britancem Dylanu Haelyju, Andrewu Hillu in Johnu Hardingu ter Hrvatu Vjekoslavu Prebegu je sicer lani potekalo tudi v samooklicani proruski Ljudski republiki Doneck.

Obtožnica tožilstva jih je takrat bremenila kaznivih dejanj urjenja za teroristične dejavnosti in sodelovanja v oboroženem spopadu v vlogi plačanca. Vsi obtoženi so krivdo zavrnili.

Prebeg je izjavil, da so bile njegove dolžnosti na bojišču omejene na spremljanje položajev nasprotnika in ni sodeloval v oboroženih spopadih proti ruskim silam. Gustavsson je dejal, da je podpisal pogodbo, ne da bi jo prej preučil, in dodal, da ni deloval na prvi bojni liniji, ampak je samo varoval vhod v tovarno Iljič v Mariupolju. Healy in Hill sta povedala, da sta v Ukrajino prišla kot prostovoljca, Harding pa je odklonil pričanje.

15.35 Prigožin posvaril pred morebitnim porazom Rusije v Ukrajini

"Pripraviti se moramo na izjemno težko vojno. Da Rusija ne bi izgubila, je treba razglasiti vojno stanje in preusmeriti gospodarstvo v proizvodnjo streliva. Začeti pa moramo tudi nove mobilizacije," je Prigožin povedal v pogovoru z nekdanjim ruskim varuhom človekovih pravic Konstantinom Dolgovom.

Pohvalil je ukrajinsko vojsko in jo označil za eno najboljših na svetu. "Imajo visoko raven organiziranosti, visoko raven usposabljanja, visoko raven obveščevalnih podatkov, raznoliko orožje in uspešno delujejo z vsemi sistemi, tako sovjetskimi kot Natovimi," je dodal.

Nasprotno je dejal za ruske vojake in spomnil, da so ti med invazijo zapustili svoje položaje tako v okolici Kijeva kot v Hersonu. Moskvi slabo kaže tudi pri doseganju cilja demilitarizacije Ukrajine, je poudaril. Kijev ima namreč danes bistveno več orožja in borcev kot pred začetkom invazije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prigožin je ruskemu obrambnemu ministrstvu ponovno očital, da njegovim enotam ne zagotavlja potrebne količine streliva in okrepitev. Prepričan je, da bi Wagner lahko v kratkem času zavzel celoten Donbas, če bi od ruskih sil prejeli 200 tisoč vojakov.

"Wagner ima 6.000 poveljnikov, ki bi skupno lahko poveljevali 600 tisoč vojakom. Vendar pa se nekateri v vojaškem vodstvu bojijo, da bi se Wagnerjeve sile lahko zoperstavile oblastem in celo napadle Moskvo," je dejal.

Ocenil je, da je bilo od začetka invazije ubitih približno od 10 tisoč do 50 tisoč zapornikov, ki jih je rekrutiral Wagner. "Njihove smrti so prizadele več deset tisoč sorodnikov," je dejal in kritiziral rusko elito, katere otroci živijo udobno, medtem ko moški iz revnih regij umirajo v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poročila, da je Wagner začel rekrutiranje iz ruskih zaporov, so se prvič pojavila sredi lanskega leta. V zameno za bojevanje v Ukrajini naj bi zapornikom Prigožin med drugim obljubljal amnestijo ob vrnitvi v Rusijo.

11.57 Belgorod po navedbah ruskih oblasti ponoči tarča napada z droni

Ruska regija Belgorod ob meji z Ukrajino je bila ponoči znova tarča napadov z brezpilotnimi letalniki, so sporočile tamkajšnje oblasti. Po besedah guvernerja Belgoroda Vjačeslava Gladkova je regijo napadlo veliko dronov, pri tem pa je nastala gmotna škoda. O ranjenih ne poročajo.

"Noč ni bila povsem mirna. Bilo je veliko napadov z brezpilotnimi letalniki," je na družbenih medijih objavil Gladkov in dodal, da žrtev ni bilo.

Po njegovih besedah je v napadih nastala gmotna škoda v samem mestu Belgorod in tudi drugih mestih v regiji. Poškodovani so bili avtomobili, hiše in upravne zgradbe. V okrožju Grajvoron je bil poškodovan plinovod, pri čemer je izbruhnil manjši požar. Ruska protiletalska obramba je večino dronov onesposobila, je še sporočil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

O novih napadih na Belgorod poročajo po tem, ko so ruske oblasti sporočile, da je v ponedeljek domnevna ukrajinska diverzantska skupina vdrla na ozemlje Belgoroda, pri tem pa so izbruhnili spopadi z ruskimi silami. V torek je obrambno ministrstvo v Moskvi sporočilo, da je bila skupina uničena, pri čemer naj bi ubili več kot 70 borcev skupine. Spopadi so zahtevali tudi žrtev med civilisti, več ljudi je bilo ranjenih.

Odgovornost za napade so prevzeli člani dveh protikremeljskih skupin, Legije Svoboda Rusije in Ruskega prostovoljnega korpusa, medtem ko je Kijev zanikal vpletenost Ukrajine.

Ameriški časnik New York Times je medtem poročal, da naj bi bila v napadu na Belgorod uporabljena najmanj tri ameriška oklepna vojaška vozila. Dve od teh vozil, znanih kot MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected), je očitno zaplenila ruska stran, je v torek zapisal časnik na podlagi analize fotografij in videoposnetkov, objavljenih med drugim na Telegramu.

Pri tem sicer ni jasno, kako so se proukrajinski napadalci dokopali do teh vozil in kako so končala v ruskih rokah, je še poročal časnik, ki navaja, da so ZDA ukrajinski vojski dale na voljo več sto teh vozil.

New York Times je navedel tudi izjavo tiskovnega predstavnika ameriškega zunanjega ministrstva Matthewa Millerja, ki je dejal, da so "trenutno skeptični glede resničnosti teh poročil". ZDA po njegovih besedah ne spodbujajo ali omogočajo napadov na ozemlju Rusije, kar so povsem jasno dali vedeti. "Toda kot smo tudi rekli, je na Ukrajini, da se odloči, kako bo vodila to vojno," je dodal.

Obmejna regija Belgorod je bila od začetka ruskega napada na Ukrajino že večkrat tarča napadov, ki so zahtevali mrtve in ranjene, vendar je bil zadnji spopad med borci domnevne sabotažne skupine in ruskimi silami največji od začetka agresije proti Ukrajini, še navaja AFP.

7.26 Vodja ukrajinskih obveščevalcev: Ne moremo več izgubljati časa

"Veliko civilistov ostaja pod rusko okupacijo in ne moremo več izgubljati časa. Osnovno količino orožja in druge opreme že imamo. Vse, kar lahko rečem, je, da se bo protiofenziva kmalu začela," je Kirilo Budanov dejal v intervjuju za japonsko radiotelevizijsko korporacijo.

Dodal je, da mora Ukrajina uporabiti vse sile in sredstva, da prežene Rusijo s svojega ozemlja, in da bo za nadaljevanje tega prizadevanja potrebna večja dobava orožja in streliva.

Po besedah ​​Budanova so prestregli 90 odstotkov ruskih napadov na ukrajinske čete in logistiko, ki naj bi ovirali priprave na protiofenzivo. Ukrajina je te napade lahko prestregla s svojimi izboljšanimi sistemi zračne obrambe, je pojasnil.

Po njegovih besedah ruskim silam vse bolj pada morala, ker "nihče ne razume", zakaj se borijo v Ukrajini. Prav zato pričakuje, da bo izid ukrajinske protiofenzive ključna prelomnica v vojni, ki bo odločila, ali bo Ukrajina ponovno pridobila velik del svojega ozemlja ali pa bodo njeni zavezniki pritisnili nanjo, da se z Rusijo sreča za pogajalsko mizo.

d
Novice V Rusiji prve žrtve med civilisti
Legija Svoboda Rusiji
Novice To so Rusi, ki hočejo z orožjem strmoglaviti Putina z oblasti
Novice Dodik na srečanju s Putinom: Rusija je bila prisiljena v operacijo v Ukrajini
Novice Na jugu Rusije izbruhnili spopadi
Vladimir Putin
Novice Putin ruskim silam čestital za zavzetje Bahmuta
Ne spreglejte