Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 5. 2023,
6.32

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

120

Natisni članek

napad Belgorod Rusija Ukrajina

Torek, 23. 5. 2023, 6.32

6 mesecev, 2 tedna

454. DAN VOJNE V UKRAJINI

V Rusiji prve žrtve med civilisti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

120

Ruske oblasti so danes sporočile, da so porazile borce domnevne sabotažne skupine, ki naj bi v regijo Belgorod prišli iz Ukrajine. Pri tem naj bi ubile več kot 70 borcev, ki so jih označile za ukrajinske teroriste. Po navedbah guvernerja regije je v spopadih umrl ruski civilist, še ena oseba pa je umrla med evakuacijo.

 Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 

20.44 V spopadih v ruski regiji Belgorod tudi civilna žrtev
16.40 Članice EU Ukrajini dobavile 220.000 topniških izstrelkov
13.57 Rusija: Oboroženega napada je konec
12.19 Zelenski obiskal ukrajinske čete na fronti v Donecku
11.23 Ruske oblasti: Uvedli smo preiskavo zaradi terorističnega dejanja
10.55 Zastava "Svobodna Rusija" nad Moskvo
8.44 Ruska regija Belgorod domnevno tarča napada z droni
7.21 Kremelj: Izganjamo saboterje iz Belgoroda
6.34 Nove podrobnosti o napadu v Rusiji 

20.44 V spopadih v ruski regiji Belgorod tudi civilna žrtev

"Na našo veliko žalost imamo žrtve. Miroljubni civilist, prebivalec naselja Kozinka, je umrl v rokah ukrajinskih sil. Iskreno sožalje vsem sorodnikom in bližnjim," je na Telegramu zapisal guverner regije Belgorod Vjačeslav Gladkov, ki je pred tem poročal tudi o smrti ženske, ki je umrla med evakuacijo.

Spopadi v regiji so izbruhnili v ponedeljek, ko je v Belgorod iz Ukrajine vstopila skupina saboterjev. Ruske sile naj bi napade skupine že odbile in jo potisnile nazaj v Ukrajino. Pri tem pa naj bi ubile več kot 70 borcev, ki so jih tudi označile za ukrajinske teroriste.

Lokalne oblasti so danes v regiji odpravile t.i. protiteroristični režim, ki so ga uvedle v ponedeljek in ki je varnostnim silam dal obsežna pooblastila, kot so preverjanje identitet ljudi, nadzor nad komunikacijami pa tudi morebitno evakuacijo prebivalcev iz prizadetih območij.

Gladkov je evakuiranim prebivalcem regije sporočil, naj se še ne vračajo v napadene kraje. Koliko ljudi so ruske oblasti evakuirale, sicer ni znano, samo v okrožju Grajvoron pa naj bi postavili začasna zavetišča za približno 9300 razseljenih ljudi.

Ukrajinske oblasti so tudi danes zanikale vpletenost v spopade in poudarile, da za njimi verjetno stojita skupini Legija Svoboda Rusije in Ruski prostovoljski korpus. "To so ruski patrioti, ki želijo spremeniti politični režim v državi," je pojasnila namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar.

Legija Svoboda Rusije, protikremeljska milica s sedežem v Ukrajini, je medtem v ponedeljek sporočila, da je "popolnoma osvobodila" obmejno mesto Kozinka. Danes zjutraj pa je na Telegramu zapisala, da nadaljuje "osvobajanje" regije Belgorod.

Obe paravojaški skupini pa sta za ukrajinsko televizijo Suspilne povedali, da si želita ustvariti "demilitarizirano območje na meji z Rusko federacijo, s katerega se ne bo moglo obstreljevati Ukrajine", poroča britanski BBC.

16.40 Borrell: Članice EU v okviru skupnega načrta Ukrajini dobavile 220.000 topniških izstrelkov

Članice EU so v okviru načrta za dobavo streliva Ukrajini, o katerem so se dogovorile marca, dobavile 220.000 topniških izstrelkov in 1.300 raket, je po današnjem zasedanju obrambnih ministrov EU povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Izrazil je upanje, da bodo dosegli cilj, da v enem letu dobavijo milijon izstrelkov.

"V okviru prvega stebra so države članice iz lastnih zalog Ukrajini dobavile 220.000 topniških izstrelkov različnih kalibrov in 1.300 raket," je povedal Borrell. Izrazil je prepričanje, da bo porabljena celotna milijarda evrov iz evropskega mirovnega instrumenta (EPF), ki je namenjena sofinanciranju teh dobav.

Dobave iz lastnih zalog so del načrta za nadaljnje dobave streliva Ukrajini, v okviru katerega so se članice EU pred dvema mesecema dogovorile, da bodo v 12 mesecih Ukrajini dobavile milijon topniških izstrelkov.

Drugi steber, ki mu bo prav tako namenjena milijarda evrov iz EPF, medtem obsega skupno naročanje topniških izstrelkov kalibra 155 milimetrov. Projektu skupnega naročanja v okviru Evropske obrambne agencije se je doslej pridružilo 24 članic EU, nedavno tudi Slovenija, in Norveška.

Visoki zunanjepolitični predstavnik unije je danes sporočil, da je osem držav izrazilo namero, da bodo skupaj naročile strelivo v okviru agencije.

Ob tem je izrazil upanje, da bo tako članicam EU uspelo dobaviti milijon topniških izstrelkov Ukrajini v enem letu, kot so se dogovorile sredi marca.

13.57 Rusija: Oboroženega napada je konec

Oborožene skupine, ki so napadale znotraj Rusije, so bile pregnane čez mejo v Ukrajino, pravi rusko obrambno ministrstvo.

Napadi, za katere so odgovorne ruske opozicijske skupine, ki v vojni podpirajo Ukrajino, so včeraj povzročili evakuacije v regiji Belgorod. Ministrstvo je v izjavi sporočilo tudi, da je bilo ubitih več kot 70 napadalcev. Po navedbah Rusije je bilo ranjenih tudi več civilistov.

Odgovornost sta prevzela Legija Svoboda Rusije in Ruski prostovoljni korpus, Rusija pa je krivdo pripisala Kijevu.

12.19 Zelenski obiskal ukrajinske čete na fronti v Donecku

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes obiskal ukrajinske čete na fronti v vzhodni regiji Doneck, kamor so ruske sile usmerile svoja prizadevanja za zavzetje ozemlja. Spopadi v okolici Bahmuta, za katerega ruska stran trdi, da ga je zavzela, se medtem nadaljujejo, a so se po navedbah Kijeva umirili.

Predsednik Zelenski "je obiskal frontne položaje ukrajinskih oboroženih sil na obrambni črti Vugledar-Marjinka v regiji Doneck", je sporočilo ukrajinsko predsedstvo in ob tem objavilo fotografije Zelenskega z vojaki. Kot so ob tem še navedli, jim je predsednik podelil tudi odlikovanja.

"Vsak dan na bojišču ukrajinski marinci dokazujejo, da so močna sila, ki uničuje sovražnika, osvobaja ukrajinsko zemljo in opravlja najtežje naloge v najtežjih razmerah," je dejal Zelenski. Ob tem je napovedal, da bodo oblikovane nove brigade, ki bodo opremljene s sodobno opremo in orožjem, še piše v izjavi predsedstva, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Na območju Vugledarja in Marjinke že mesece potekajo boji z rusko vojsko. Ukrajinske enote so med rusko zimsko ofenzivo zadrževale ruske sile okoli Vugledarja, kar je ruski strani onemogočilo večje napredovanje v Donecku.

Zelenski je ukrajinske čete obiskal po vrnitvi iz tujine, kjer se je prejšnji petek udeležil vrha Arabske lige v Džedi, nato pa v nedeljo v Hirošimi še srečanja voditeljev skupine G7, ki so potrdili nadaljnjo podporo Ukrajini v boju proti ruski agresiji.

Ukrajinski predsednik se je na vrhu G7 na Japonskem mudil ravno v času, ko je ruska stran zatrdila, da so njene sile v celoti zavzele mesto Bahmut na vzhodu Ukrajine, kar pa je Kijev kasneje zanikal. Ukrajina po navedbah Kijeva še vedno nadzira enega od predelov Bahmuta. Za nadzor tega mesta ukrajinska in ruska stran bijeta boje že skoraj 15 mesecev.

Po navedbah ukrajinskega obrambnega ministrstva so se spopadi v Bahmutu in okoli mesta umirili. "V mestu so boji oslabeli. Sovražnik še naprej prečesava okrožja, ki jih nadzoruje, in išče ukrajinske vojake. Naše enote nadzorujejo jugozahodno obrobje mesta," je na Telegramu danes sporočila namestnica obrambnega ministra Hanna Maljar.

Dodala je, da se boji nadaljujejo v predmestjih, kjer so ruske sile deloma prešle v obrambo. Ukrajinske sile naj bi dosegle tudi "manjše pridobitve" severno in južno od Bahmuta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je konec preteklega tedna skupaj z ruskimi oblastmi naznanil zavzetje od spopadov povsem uničenega Bahmuta. Takrat je napovedal, da bo do 1. junija položaje Wagnerja v Bahmutu predal ruski vojski.

11.23 Ruske oblasti: Uvedli smo preiskavo zaradi terorističnega dejanja

Ruske oblasti so v zvezi z oboroženim napadom v Belgorodu danes sporočile, da so uvedle preiskavo zaradi terorističnega dejanja. "Sprejemamo ukrepe za ugotovitev identitete napadalcev in vseh okoliščin incidenta," je v izjavi zapisal pristojni preiskovalni odbor, ki preiskuje večje primere v Rusiji.

Kot so navedli preiskovalci, so začeli preiskavo številnih kaznivih dejanj, vključno s terorističnim napadom, poskusom umora, uničenjem ali poškodovanjem lastnine ter nezakonitim prometom z orožjem in eksplozivom, še navaja AFP.

10.55 Zastava "Svoboda Rusije" nad Moskvo

Legija Svoboda Rusije, skupina, ki je prevzela odgovornost za vdor na rusko ozemlje v Belgorodu, je objavila videoposnetek, na katerem je videti t. i. zastavo svobodne Rusije nad moskovsko univerzo. "Hvala tistim, ki nas podpirate in čakate! L' za Rusijo! Za svobodo!" so zapisali na Telegramu.

8.44 Ruska regija Belgorod domnevno tarča napada z droni

Več brezpilotnih letalnikov je v noči na danes napadlo rusko regijo Belgorod ob meji z Ukrajino, je sporočil guverner regije Vjačeslav Gladkov ter dodal, da mrtvih in ranjenih ni bilo. Ob tem je pojasnil, da varnostne sile v regiji nadaljujejo "protiteroristično operacijo", potem ko naj bi vanjo iz Ukrajine v ponedeljek vstopila skupina saboterjev.

Brezpilotni letalniki so zadeli hiše in vladno stavbo, vendar niso zahtevali ranjenih ali smrtnih žrtev, je na Telegramu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisal Gladkov.

Ob tem je pojasnil, da se v regiji nadaljuje "protiteroristična operacija" in da organi pregona nadaljujejo "čiščenje" ozemlja ob meji z Ukrajino, v okrožju Grajvoron. Po njegovih navedbah je med ponedeljkovo evakuacijo z območja umrla ena ženska, dva človeka pa sta bila ranjena, vendar ruskim varnostnim silam ni uspelo priti do njiju. Evakuiranim prebivalcem je sporočil, da je še prezgodaj, da bi se vrnili domov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

7.21 Kremelj: Izganjamo saboterje iz Belgoroda

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da je bil predsednik Vladimir Putin obveščen o napadu blizu Belgoroda. V Kremlju že poteka pogovor o izgonu "saboterjev", poroča državna tiskovna agencija RIA Novosti.

6.34 Nove podrobnosti o napadu v Rusiji 

Samooklicane ruske partizanske sile so sprožile čezmejni napad in trdile, da so prvič med vojno zavzele obmejno vas Kozinko. Spopade na meji so potrdili tako ruski kot ukrajinski uradniki. 

Legija Svoboda Rusije, ki se opisuje kot protikremeljska milica in želi Rusijo osvoboditi Vladimirja Putina, trdi, da je prestopila mejo in osvojila vas Kozinka ter svoje enote poslala v mesto Graivoron v ruski regiji Belgorod, piše The Guardian. Mesto so zavzela oklepna vozila, iz ruskega helikopterja Mi-8 so spuščali rakete.

"Mi smo isti Rusi kot vi. Izstopamo samo zato, ker nismo več želeli opravičevati dejanj kriminalcev na oblasti in smo postali orožje v obrambi svoje in vaše svobode. Toda danes je čas, da vsak prevzame odgovornost za svoje. Čas je, da naredimo konec diktaturi Kremlja," piše v izjavi Legije Svoboda Rusije na družbenih omrežjih. Oblasti so v ponedeljek zvečer razglasile "protiteroristični režim".

Ob napadu je na stotine avtomobilov zapustilo območje, poročajo o več ranjenih. Vjačeslav Gladkov, guverner ruske regije Belgorod, je za rusko državno tiskovno agencijo RIA Novosti povedal, da je "večina" prebivalcev obmejnih vasi v ruski regiji Belgorod, vključno z mestom Grajvoron, zbežala.

"Večina prebivalstva je zapustila območje. Tistim, ki nimajo sredstev, pomagamo s prevozom, tisti, ki imajo sredstva, gredo z lastnimi vozili," je dejal Gladkov. 

V močni eksploziji naj bi bila poškodovana tudi pisarna ruske zvezne varnostne službe, ruski uradniki pa so morali nujno evakuirati skladišče jedrskega streliva v Belgorodu. "Nujno smo morali evakuirati tudi objekt Belgorod-22 – skladišče jedrskega streliva. To ni daleč od Grajvorona," so sporočili in poudarili, da je na tem mestu shranjen del ruskega jedrskega streliva.

Janez Janša. Tanja Fajon.
Novice Janša ruši lastno kandidaturo za Varnostni svet Združenih narodov?
Nemška policija
Novice Nemška policija preiskuje sum zastrupitve ruskih disidentov
Vladimir Putin
Novice Putin ruskim silam čestital za zavzetje Bahmuta
Sergej Lavrov,  ruski zunanji minister
Novice Rusija in Kitajska sta se ostro odzvali na izjavo vrha G7
Ukrajina
Novice Nov nočni napad na Ukrajino: "Nad Kijev poslano veliko število dronov"
G7
Novice Sedem velikih v Hirošimi: so na vidiku nove sankcije? #video
Ne spreglejte