Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 5. 2023,
6.18

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

3

Natisni članek

gospodarstvo srečanje Hirošima sankcije Rusija

Petek, 19. 5. 2023, 6.18

11 mesecev

VRH DRŽAV SKUPINE G7

Sedem velikih v Hirošimi: so na vidiku nove sankcije? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

3

V Hirošimi na Japonskem bo od danes do nedelje potekal vrh skupine sedmih gospodarsko najrazvitejših držav (G7). V ospredju srečanja bodo vojna v Ukrajini, odnosi s Kitajsko in svetovni jedrski arzenal. Danes so pozvali Rusijo, naj "nemudoma, popolnoma in brezpogojno umakne svoje sile in vojaško opremo s celotnega mednarodno priznanega ozemlja Ukrajine" in napovedali dodatne sankcije Rusiji. Poenotiti želijo tudi stališče do naraščajočega vpliva Kitajske.

Voditelji v izjavi poudarjajo, da "pravičnega miru ni mogoče uresničiti brez popolnega in brezpogojnega umika ruskih sil in vojaške opreme, to pa mora biti vključeno v katerikoli poziv k miru".

Zatrjujejo še, da njihova podpora Ukrajini ne bo pojenjala, države pa da bi morale "stopiti skupaj proti ruski nezakoniti, neopravičljivi in neizzvani vojni agresije nad Ukrajino". Zagotovili so tako nadaljnjo finančno, humanitarno, vojaško in diplomatsko podporo Ukrajini, dokler bo ta potrebna.

Napovedali nove sankcije

Obenem pa so napovedali nove sankcije in ukrepe, ki bi zadali škodo Rusiji in tistim, ki podpirajo njeno vojno delovanje. Z njimi nameravajo Rusiji odvzeti "tehnologijo G7, industrijsko opremo in storitve, ki podpirajo njen vojni stroj".

Da bi zmanjšali prihodke, ki jih Rusija dobiva iz izvoza diamantov, bodo poleg tega "še naprej tesno sodelovali za omejevanje trgovine in uporabe diamantov, ki jih izkopljejo, obdelajo ali proizvedejo v Rusiji". 

Ruski izvoz diamantov je sicer vreden več milijard evrov, doslej pa zahodne države vanj še niso posegle. V zvezi s tem naj bi na vrhu tudi sprejeli izjavo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Obsodili grožnje z jedrskim orožjem

V izjavi, objavljeni v mestu, kjer je bila leta 1945 odvržena prva atomska bomba, uporabljena v vojni, so voditelji še posvarili Rusijo, da je že sama grožnja z jedrskim orožjem nesprejemljiva.

Vojna v Ukrajini je glavna tema srečanja voditeljev držav članic skupine sedmih gospodarsko najrazvitejših držav − Kanade, Francije, Nemčije, Velike Britanije, Italije, ZDA, Japonske − in EU, ki so se zbrali v Hirošimi. Tam se bodo do nedelje posvetili še nekaj drugim temam, med drugim odnosom s Kitajsko.

Po pričakovanjih bodo voditelji ob koncu vrha med drugim sprejeli izjavo o jedrskem razoroževanju. V luči tega je japonski premier Fumio Kišida za kraj srečanja izbral Hirošimo, simbol tega, kar jedrsko orožje lahko povzroči.

Obravnavali bodo številne teme

Voditelji držav skupine bodo sicer obravnavali številne teme, od energetike do umetne inteligence. Poudarek bo na preprečevanju Rusiji, da se izogne sankcijam, uvedenim po napadu na Ukrajino.

Vrha se bo glede na napoved japonske vlade v živo udeležil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

V kontekstu odnosov s Kitajsko naj bi voditelji izrazili enotnost glede vprašanja Tajvana in razpravljali o tem, kako zmanjšati odvisnost dobavnih verig od Kitajske, ne da bi pri tem dodatno zaostrili odnose s Pekingom.

Razširjena sestava vrha G7

Tokratni vrh G7 bo potekal v razširjeni sestavi, saj si Japonska prizadeva povečati vpliv bloka v državah v razvoju. Med udeleženci bodo tudi predstavniki Brazilije, Indije, Komorov, Cookovih otokov, Indonezije, Vietnama, Avstralije in Južne Koreje.

Fumio Kišida
Novice Sedem velikih v Hirošimi
Ne spreglejte