Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 5. 2023,
14.13

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

Natisni članek

Rusija ruski disidenti Nemčija zastrupitev

Nedelja, 21. 5. 2023, 14.13

10 mesecev, 3 tedne

Nemška policija preiskuje sum zastrupitve ruskih disidentov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57
Nemška policija | Fotografija je simbolična | Foto Guliverimage

Fotografija je simbolična

Foto: Guliverimage

Nemška policija je danes uvedla preiskavo o morebitni zastrupitvi ruskih disidentov v Berlinu, potem ko sta novinar in aktivistka po aprilskem srečanju disidentov v nemški prestolnici poročala o zdravstvenih težavah, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila nemška policija.

"Preiskava poteka," je za AFP danes povedal tiskovni predstavnik berlinske policije in potrdil poročanje nemškega časnika Die Welt.

Dva udeleženca sta imela po srečanju ruskih disidentov v Berlinu 29. in 30. aprila zdravstvene težave, je ta teden poročal ruski preiskovalni medij Agentstvo. Srečanje je organiziral nekdanji oligarh v izgnanstvu in kritik Kremlja Mihail Hodorkovski.

Eden od udeležencev, sicer novinar, ki je pred kratkim zapustil Rusijo, je med dogodkom doživel neopredeljene simptome in dejal, da so se morda začeli že prej. Moral je na zdravljenje v univerzitetno bolnišnico Charite v Berlinu, kjer so avgusta 2020 ob zastrupitvi zdravili tudi ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, poroča AFP.

Druga udeleženka, direktorica nevladne organizacije Free Russia Foundation v ZDA, Natalija Arno je simptome zaznala, ko je z berlinskega srečanja odpotovala v Prago. Ugotovila je tudi, da je bila njena hotelska soba odprta, je poročalo Agentstvo. Naslednji dan je odpotovala v ZDA, kjer živi zadnjih deset let. Tam je poiskala pomoč v bolnišnici ter pri pristojnih organih.

Znake, ki so vključevali ostre bolečine in odrevenelost, je Arnova ta teden opisala na Facebooku. Zapisala je, da so se prvi nenavadni simptomi pojavili, še preden je prispela v Prago, in dodala, da se počuti bolje, a bolezenski znaki še niso povsem izzveneli.

V zadnjih letih je bilo v tujini in Rusiji zastrupljenih več nasprotnikov Kremlja. Moskva zanika, da bi bile za zastrupitve odgovorne njene tajne službe. Evropski laboratoriji so medtem potrdili, da je bil Navalni zastrupljen s strupom novičok sovjetske izdelave.

Aleksej Navalni
Novice "Navalnega ubijajo s počasi delujočim strupom"
Novice Ruski zvezdnik, znan po kritiziranju Putina, padel v zaledenelo reko in umrl
Ne spreglejte