Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 6. 2023,
7.37

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

spopadi vojna ozemlje Rusija Ukrajina

Sreda, 7. 6. 2023, 7.37

10 mesecev, 3 tedne

469. DAN VOJNE V UKRAJINI

Mesta so izginila v nekaj urah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Včeraj zgodaj zjutraj se je zrušil jez hidroelektrarne Nova Kahovka na ozemlju Rusiji priključene regije Herson. Ukrajinske oblasti pravijo, da je jez razstrelila ruska vojska, Moskva pa trdi, da je šlo za sabotažo Kijeva. Po uničenju jezu je gladina vode v reki Dnjeper začela naraščati, več mest je že pod vodo. 

 
Fotogalerija
1 / 6
Poudarki dneva:

19.46 Mesta so izginila v nekaj urah
19.01 Kijev poroča o napredovanju ukrajinskih sil v okolici Bahmuta
17.06 Zrušenje jezu komentiral tudi Putin 
15.37 Erdogan Zelenskemu in Putinu predlagal mednarodno preiskavo uničenja jezu
13.52 EU po poškodbi jezu pošilja pomoč Ukrajini
12.57 Kitajska resno zaskrbljena zaradi poškodbe jezu v Ukrajini
10.58 Na območju poplav po poškodbi ukrajinskega jezu pogrešajo sedem ljudi
10.24 Ukrajinski general: Napredujemo blizu Bahmuta 
8.18 MZEZ uničenje jezu v Ukrajini označil za kršitev mednarodnega prava
7.00 Opustošenje po zrušenju jezu Nova Kahovka

19.46 Mesta so izginila v nekaj urah

Včeraj zgodaj zjutraj se je zrušil jez hidroelektrarne Nova Kahovka na ozemlju Rusije priključene regije Herson. Ukrajinske oblasti pravijo, da je jez razstrelila ruska vojska, Moskva pa trdi, da je šlo za sabotažo Kijeva. Po uničenju jezu je gladina vode v reki Dnjeper začela naraščati, več mest pa je že pod vodo. "Živim 90 kilometrov od jezu. Sploh nisem slišal eksplozije, v novicah sem videl, kaj se je zgodilo. Takoj sem šel na breg Dnjepra. Ko sem prišel, se je gladina dvignila že za en meter. Danes zjutraj okrog desete ure se je dvignila za dva. Na bregu nas je bilo okoli sto, samo stali in gledali smo, kako odpadki in smeti plavajo po reki. Reka diši po bencinu, boli. Vedno smo imeli čisto reko," je povedal Jevhen Babijčuk, ki živi v Hersonu.

"Zaenkrat ni pomanjkanja vode. Je pa naša črpalka ob reki in če bo voda narasla še za od tri do štiri metre, bomo imeli težave, ker nam bodo odklopili vodo. O tem so nam že povedali, tako da zdaj vsi zbirajo vodo. Vendar nas to ne bo rešilo," je še dejal Babijčuk. 

V spodnjem videoposnetku je videti, kako je operater brezpilotnega letala otroku, ki je obtičal v zgornjem nadstropju stavbe, dostavil steklenico vode.

19.01 Kijev poroča o napredovanju ukrajinskih sil v okolici Bahmuta

Ukrajinske oblasti so danes sporočile, da so njihove sile v okolici mesta Bahmut na vzhodu države sprožile več napadov, s katerimi so na različnih predelih napredovale za med 200 in 1.100 metrov. Napade ukrajinskih sil je sicer potrdila tudi Moskva, ki pa trdi, da je vse uspešno odbila.

"V smeri Bahmuta so naše enote iz obrambe prešle v napad," je danes na Telegramu zapisala namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar. Ob tem je dodala, da so ukrajinske sile od torka na različnih sektorjih v okolici mesta napredovale med 200 in 1.100 metrov.

Rusko obrambno ministrstvo je medtem potrdilo skupno osem ukrajinskih napadov v bližini mesta, pri čemer naj bi ruske sile vse uspešno odbile, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

O uspehu ukrajinskih sil v okolici Bahmuta je sicer že v ponedeljek poročal tudi vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin. Ta je opozoril, da je ukrajinska vojska prevzela nadzor nad delom naselja Berhivka severno od Bahmuta in rusko vojsko obtožil, da zapušča položaje v mestu, domneven umik pa označil za sramotno dejanje.

17.06 Zrušenje jezu komentiral tudi Putin 

Ruski predsednik Vladimir Putin je v telefonskem pogovoru s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom obsodil rušenje jezu Kahovka na jugu Ukrajine kot barbarsko dejanje Kijeva. "Barbarsko dejanje, namenjeno uničenju hidroelektrarne Kahovka v regiji Herson, je povzročilo obsežno ekološko in humanitarno katastrofo," je po izjavi Kremlja dejal Putin.

Erdogan je v ločenem telefonskem pogovoru govoril tudi z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in mu povedal, da bi lahko ustanovili mednarodno komisijo, ki bi preiskala zrušitev jezu.

Med pogovorom je ukrajinski predsednik incident označil za "rusko teroristično dejanje" in dejal, da je "predal seznam nujnih potreb Ukrajine za okrevanje po katastrofi".

15.37 Erdogan Zelenskemu in Putinu predlagal mednarodno preiskavo uničenja jezu

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes v telefonskem pogovoru ukrajinskemu kolegu Volodimirju Zelenskemu predlagal ustanovitev mednarodne komisije za preiskavo uničenja jezu hidroelektrarne Kahovka na jugu Ukrajine, so sporočili z urada turškega predsednika. Enako je Erdogan predlagal tudi ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

"Predsednik Erdogan je dejal, da bi lahko ustanovili komisijo, v kateri bi sodelovali strokovnjaki vojskujočih se strani, Združenih narodov in mednarodne skupnosti, vključno s Turčijo," so sporočili iz Ankare in dodali, da bi bila naloga komisije izvesti "poglobljeno preiskavo uničenja jezu Kahovka".

Erdogan je po pogovoru z Zelenskim govoril še s Putinom in tudi njemu podal enak predlog. Medtem so iz urada ukrajinskega predsednika sporočili, da je Zelenski s turškim predsednikom govoril tudi o humanitarnih posledicah incidenta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

13.52 EU po poškodbi jezu pošilja pomoč Ukrajini

Ukrajina je kmalu po poškodbi jezu hidroelektrarne Kahovka, zaradi katere je območje poplavila voda iz akumulacijskega jezera, EU zaprosila za pomoč. Kot prve so se na prošnjo prek mehanizma na področju civilne zaščite odzvale Nemčija, Avstrija in Litva, ki bodo Ukrajini med drugim poslale filtre za vodo, generatorje in opremo za začasna zavetišča.

Nemčija je Ukrajini ponudila pet tisoč filtrov za vodo in 56 generatorjev, Avstrija pa 20 zabojnikov za vodo in deset črpalk za blatno vodo, ki so že na poti v Ukrajino. Poleg tega sta Nemčija in Litva ponudili opremo za začasna zavetišča, vključno s šotori, posteljami in odejami, je danes sporočile Evropska komisija.

Center EU za koordinacijo ukrepanja ob nesrečah (ERCC) ostaja v neposrednem stiku z ukrajinskimi reševalnimi službami, da bi spremljal in se odzival na njihove potrebe ter usklajeval nadaljnjo pomoč Ukrajini. Urad EU za humanitarno pomoč v Ukrajini pa se usklajuje s svojimi humanitarnimi partnerji glede dobave hrane in pitne vode tistim, ki so jih prizadele poplave.

Voda iz akumulacijskega jezera hidroelektrarne je že zalila več kot 20 krajev. Ukrajina je evakuirala najmanj 17 tisoč ljudi, skupno naj bi jih bilo na desnem bregu Dnepra ogroženih več kot 40 tisoč . Na levem bregu, ki je pod nadzorom ruskih sil, pa naj bi poplave grozile okoli 25 tisoč ljudem.

12.57 Kitajska resno zaskrbljena zaradi poškodbe jezu v Ukrajini

"Izražamo resno zaskrbljenost zaradi poškodbe jezu v hidroelektrarni Kahovka," je dejal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Wang Wenbin. Vse strani v konfliktu v Ukrajini pa je pozval, naj spoštujejo mednarodno humanitarno pravo in storijo vse, kar je v njihovi moči, da zaščitijo varnost civilistov in civilnih objektov.

ZDA trenutno ne morejo z gotovostjo trditi, kaj se je zgodilo na jezu, je novinarjem v torek dejal tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost John Kirby. "Delamo vse, kar je v naši moči, da bi preverili poročila o tem, da je za eksplozijo odgovorna Rusija, in sodelujemo z Ukrajino pri zbiranju informacij," je pojasnil. Dodal je, da bo uničenje jezu slabo vplivalo na energetsko varnost Ukrajine.

Britanski premier Rishi Sunak pa je dejal, da vojaške in obveščevalne agencije preverjajo, ali je jez razstrelila Rusija.

10.58 Na območju poplav po poškodbi ukrajinskega jezu pogrešajo sedem ljudi

Po poškodbi jezu hidroelektrarne Kahovka, zaradi katere je območje poplavila voda iz akumulacijskega jezera, v bližnji Novi Kahovki pogrešajo sedem ljudi. Ukrajinske oblasti vrhunec poplav pričakujejo danes. Medtem se vrstijo opozorila pred dolgoročnimi posledicami poplav za kmetijstvo in oskrbo s pitno vodo.

V Novi Kahovki, ki je pod nadzorom ruskih sil in kjer je moralo svoje domove zapustiti 900 ljudi, je voda po navedbah tamkajšnjih oblasti danes že začela upadati. Je pa popolnoma poplavljena vas Korsunka na levem bregu Dnepra, je za rusko tiskovno agencijo Tass še povedal ruski župan Nove Kahovke Vladimir Leontjev. Po poplavah po njegovih besedah pogrešajo še sedem ljudi.

V Hersonu, edinem večjem mestu, ki ga je po uničenju jezu poplavilo, so poplave manj hude, vendar se reševalne akcije nadaljujejo, ovira pa jih pogosto obstreljevanje z ruskih položajev na drugi strani reke.

Na satelitskih posnetkih, ki jih je v torek objavil Maxar Technologies, je videti obsežne poplave na obeh bregovih Dnepra, zlasti na nižje ležečih predelih na levem bregu, ki je pod nadzorom Rusije. Ponekod so zaradi poplav ljudje preživeli noč na strehah in na drevesih, kjer so čakali, da jih bodo rešili, poroča britanski BBC.

Ukrajinske oblasti vrhunec poplav pričakujejo danes, voda pa naj bi na običajno raven po ocenah upadla v štirih ali petih dneh.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem na Telegramu opozoril, da je po zrušenju jezu brez dostopa do pitne vode ostalo več sto tisoč ljudi, več deset tisoč pa jih še potrebuje pomoč. "Vsi na naši strani, ki lahko pomagajo, že sodelujejo. A lahko pomagamo le na območju pod nadzorom Ukrajine," je še zapisal in rusko stran obtožil, da na območjih, ki jih nadzira, niti ne skuša pomagati prebivalcem, poroča BBC.

Ukrajinsko ministrstvo za kmetijstvo pa je v torek ocenilo, da bo v regiji Herson poplavljenih okoli deset tisoč hektarjev kmetijskih površin na desnem bregu Dnepra, razmere pa naj bi bile še slabše na levem bregu, ki je pod nadzorom Rusije.

Ministrstvo je ob tem opozorilo, da bo zaradi poškodovanega jezu motena oskrba z vodo za 31 namakalnih sistemov v regijah Dnipropetrovsk, Herson in Zaporožje. "Uničenje hidroelektrarne Kahovka pomeni, da bi lahko polja na jugu Ukrajine že prihodnje leto postala puščava," so dodali. Opozorili so tudi na negativne posledice zrušenja jezu za oskrbo s pitno vodo na naseljenih območjih ter za ribištvo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

10.24 Ukrajinski general: Napredujemo blizu Bahmuta 

Ukrajinski general in poveljnik ukrajinske kopenske vojske Oleksandr Sirski je na svojem kanalu na Telegramu objavil video, ki ga je posnela kamera na njegovi uniformi.

Sirski trdi, da je bil videoposnetek posnet v gozdu v okolici okupiranega ukrajinskega mesta Bahmut, kjer so ruske sile in plačanci zasebne vojaške družbe Wagner nedavno prevzeli popoln nadzor. "Obrambne sile še naprej napredujejo na obrobje mesta, sovražnik pa izgublja položaje pri Bahmutu," je sporočil Sirski, čigar trditve niso neodvisno preverjene.

8.18 MZEZ uničenje jezu v Ukrajini označil za kršitev mednarodnega prava

Uničenje jezu Kahovka v Ukrajini je kršitev mednarodnega prava, ki ne sme ostati nekaznovana, je v odzivu na poškodbe jezu poudarilo slovensko zunanje ministrstvo (MZEZ). Kot je v torek zvečer še zapisalo na družbenem omrežju Twitter, poplave v spodnjem toku reke Dneper ogrožajo življenja več sto tisoč civilistov.

7.00 Opustošenje po zrušenju jezu Nova Kahovka

Ukrajinski vojaki trdijo, da so bili priča temu, kako so ruske vojake odnesle poplavne vode in so bežali z vzhodnega brega reke Dneper, je povedal častnik ukrajinskih oboroženih sil. Veliko ruskih vojakov je bilo ubitih ali ranjenih, je še dejal. 

Kijev in Moskva drug drugega obtožujeta, da stojita za uničenjem jezu, čeprav ni povsem jasno, ali so jez uničili namerno ali je bila razlog poškodovana struktura. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je uničenje jezu opisal kot "okoljsko bombo za množično uničenje", na ruskem zunanjem ministrstvu trdijo, da ga je povzročila "sabotaža" Ukrajine.

Ukrajina ne bo dopustila, da bi napad na jez na reki Dneper na jugu Ukrajine ustavil njeno protiofenzivo za ponovno zavzetje izgubljenega ozemlja, je v torek zatrdil ukrajinski predsednik Zelenski.

Zelenski je že pred tem izrazil prepričanje, da je bil napad na jez namenjen prav upočasnitvi ukrajinske protiofenzive. "Kljub temu bomo osvobodili vso državo," je dejal in menil, da tovrstni napadi ne morejo preprečiti poraza Rusije, temveč lahko na koncu vodijo le v še večjo škodo za Rusijo.

jez, Nova Kahovka | Foto: Maxar Technologies / Reuters Foto: Maxar Technologies / Reuters jez, Nova Kahovka | Foto: Maxar Technologies / Reuters Foto: Maxar Technologies / Reuters

Ukrajinski generalni državni tožilec se je s prošnjo za preiskavo eksplozije že obrnil na Mednarodno kazensko sodišče (ICC), je še dejal, potem ko je več članov vlade izrazilo prepričanje, da je Rusija zagrešila vojni zločin.

Obenem je Zelenski ljudem na prizadetem območju obljubil pomoč. Njegova vlada dela vse, kar lahko, da bi rešila žrtve poplav in ljudem omogočila dostop do pitne vode, je zagotovil v nagovoru, ki ga povzemajo tuje tiskovne agencije.

Na posledice poškodovanega jezu je na večerni seji Varnostnega sveta ZN, h kateri je pozval Kijev, opozoril tudi koordinator ZN za humanitarno pomoč Martin Griffiths. Kot je dejal, gre za velik udarec tudi za pridelavo hrane na območju, hkrati pa veliko tveganje za to, da bi voda prenesla mine in eksplozivna sredstva.

Več ukrajinskih regij, ki dobivajo del svoje oskrbe z vodo iz rezervoarja jezu, si prizadeva za varčevanje z vodo. Zrušitev jezu preiskujejo tudi britanski obveščevalni organi, je v torek dejal premier Rishi Sunak. 

jez, Nova Kahovka | Foto: Reuters Foto: Reuters jez, Nova Kahovka | Foto: Reuters Foto: Reuters

Po mnenju ukrajinskega državnega jedrskega regulativnega inšpektorata se je težavam zaradi kolapsa v jedrski elektrarni Zaporožje mogoče izogniti, če "sprejmejo potrebne ukrepe".

jez, Nova Kahovka | Foto: Maxar Technologies / Reuters Foto: Maxar Technologies / Reuters jez, Nova Kahovka | Foto: Maxar Technologies / Reuters Foto: Maxar Technologies / Reuters

jez, Nova Kahovka | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ukrajina
Novice Voda narasla za 11 metrov, izteklo motorno olje, evakuirali 17 tisoč prebivalcev
Jevgenij Prigožin
Novice Prigožin: Pridržali smo pijanega ruskega častnika, streljal je na naše vozilo
Ukrajina napad
Novice Ukrajina: Naše sile na fronti izvajajo ofenzivne akcije #video
Elina Svitolina
Sportal Pravljica Ukrajinke v Parizu. Izločila Rusinjo, s katero se ni rokovala, slednja ji je dvignila palec.
Belgorod
Novice Ruski saboterji zajeli dva talca, izpustitev pogojujejo s srečanjem z guvernerjem
Ne spreglejte