Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 6. 2023,
7.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,90

Natisni članek

Volodimir Zelenski Vladimir Putin Rusija Ukrajina Vojna v Ukrajini

Ponedeljek, 12. 6. 2023, 7.00

1 leto

474. DAN VOJNE V UKRAJINI

Rusko obrambno ministrstvo: Od plačancev zahtevamo pogodbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,90
uničeni tanki, leopard, Ukrajina | Skupno naj bi bilo tovrstnih formacij več kot 40. Prvo pogodbo pa naj bi glede na današnje sporočilo ministrstva že podpisal čečenski bataljon Ahmat, poroča nemška tiskovna agencija dpa. | Foto Reuters

Skupno naj bi bilo tovrstnih formacij več kot 40. Prvo pogodbo pa naj bi glede na današnje sporočilo ministrstva že podpisal čečenski bataljon Ahmat, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Foto: Reuters

Rusko obrambno ministrstvo je v soboto sporočilo, da bodo morale vse tako imenovane prostovoljske vojaške enote z ministrstvom skleniti pogodbe. Ukrepu naj bi morala slediti tudi ruska najemniška skupina Wagner, katere vodja pa je podpis že zavrnil. Ministrstvo je medtem danes naznanilo, da je prvo pogodbo sklenilo s čečenskim bataljonom Ahmat.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva

21.15
Rusko obrambno ministrstvo od plačancev zahteva pogodbe
20.20 Nova bojazen: Raven vode se znižuje
20.04 Nizozemska bo poleti usposabljala ukrajinske pilote
17.56 Kadirov je podpisal pogodbo z Moskvo
14.53 Ukrajina: Vrnili smo še peto vas
14.46 Ukrajinski minister za okolje: Vode za hlajenje reaktorja Zaporožje je dovolj
8.50 Ukrajina: Rusi so razstrelili še en jez
8.20 Ukrajina in Rusija izmenjali skoraj 200 vojnih ujetnikov
6.45 Ukrajina osvobodila več krajev na vzhodu države

21.15 Rusko obrambno ministrstvo od prostovoljcev zahteva pogodbe

Po več mesecih trenj med predstavniki ruskega obrambnega ministrstva in skupino Wagner naj bi Moskva sprejela ukrep za prevzem nadzora nad skupino. Namestnik ruskega obrambnega ministrstva Nikolaj Pankov je namreč v soboto izjavil, da bodo morale tako imenovane prostovoljske formacije podpisati pogodbe neposredno z ministrstvom za obrambo.

Izjava naj bi pomenila, da je tarča ukrepa ravno Wagner pod vodstvom Jevgenija Prigožina, čeprav ukrep ne naslavlja nobene konkretne skupine. Prigožin je v odzivu dejal, da bodo njegovi borci pogodbo z ministrstvom zavrnili. Vztrajal je, da je Wagner dobro integriran v rusko vojsko, in dodal, da bi podrejenost ministrstvu škodovala njegovi učinkovitosti, poroča britanski BBC.

Ministrstvo medtem trdi ravno nasprotno, in sicer, da je namen ukrepa povečati učinkovitost ruskih enot, ki se borijo v Ukrajini. Pankov je ob tem dodal, da bodo morale prostovoljske formacije omenjene pogodbe podpisati do 1. julija.

Prigožin in čečenski voditelj Ramzan Kadirov sta večkrat kritizirala rusko vojaško poveljstvo in obrambno ministrstvo zaradi poteka vojne v Ukrajini. Nedavno naj bi se sprla tudi sama. Prigožin je namreč čečenskim silam očital, da niso vidne na bojišču, temveč se predvsem ukvarjajo s snemanjem posnetkov na TikToku. Kadirov pa je Prigožina obtožil za ogromne ruske izgube v Bahmutu.

20.20 Nova bojazen: Raven vode se znižuje

Raven vode v zbiralniku jezu Nova Kahovka se niža, čeprav počasneje, kot so se oblasti sprva bale, je za CNN povedal Ihor Syrota. izvršni direktor ukrajinskega hidroelektrarnega podjetja Ukrhydroenergo. "Rezervoar se je zmanjšal za polovico. Glede na prostornino ocenjujemo, da je v rezervoarju Kahovka od 60 do 70 odstotkov manj vode kot pred eksplozijo," je še dodal.

Opozoril je  na "resne posledice za okolje", če voda upade pod kritično raven – približno tri metre.

"Upamo, da je spodnja hidravlična konstrukcija ostala nedotaknjena. V tem primeru lahko gladina akumulacije Kahovka ostane znotraj šestih ali sedmih metrov. Če je poškodovana, raven pade v kritično območje," je dejal Syrota.

20.04 Nizozemska bo poleti usposabljala ukrajinske pilote

Nizozemci upajo, da bodo to poletje lahko začeli usposabljati ukrajinske pilote za upravljanje bojnih letal F-16, je za Reuters povedala nizozemska obrambna ministrica Kajsa Ollongren.

"Usposabljanje ukrajinskih pilotov za F-16 je zelo pomemben korak, saj je premoč v zraku ključna," je dodala Ollongrenova.

17.56 Kadirov je podpisal pogodbo z Moskvo

Rusko obrambno ministrstvo je podpisalo pogodbo s čečensko paravojaško skupino, ki je imela pomembno vlogo v bojih v Ukrajini. Posebne enote Ahmat so opisane kot zasebna vojska čečenskega voditelja Ramzana Kadirova, ki javno podpira vojno Vladimirja Putina v Ukrajini.

Ministrstvo je naročilo podpis tovrstnih pogodb vsem tako imenovanim "prostovoljskim" enotam, da bi jih spravilo pod svoj nadzor. Analitiki to vidijo kot poskus omejitve moči ustanovitelja paravojaške skupine Wagner Jevgenija Prigožina.

Prigožin je imel pomembno vlogo v vojni v Ukrajini, v zadnjem obdobju pa je ostro kritičen do ruskega vojaškega establišmenta. Včeraj je dejal, da njegovi borci takšne pogodbe ne bodo podpisali, in dodal, da se bolj učinkovito borijo sami.

14.53 Ukrajina: Vrnili smo še peto vas

Posebna brigada teritorialne obrambe Zaporožja je sporočila, da je zavzela Novodarivko. "Večdnevni številni poskusi sovražnika, da bi naselje vrnil pod svoj nadzor, so bili neuspešni," je sporočila posebna brigada teritorialne obrambe Zaporožja in ob zavzetju objavila tudi sliko.

14.46 Ukrajinski minister za okolje: Vode za hlajenje reaktorja Zaporožje je dovolj

V zvezi z jedrsko elektrarno Zaporožje je ukrajinski minister za okolje dejal, da so ravni vode stabilne in zadostne za hlajenje reaktorja. In to kljub temu, da so se gladine vode v rezervoarju Kahovka, ki ga uporablja elektrarna, po uničenju jezu, dramatično znižale.

Zaskrbljenost v zvezi z ohlajanjem sta izrazili strokovnjaka, vodja jedrskega nadzora ZN in vodja družbe Ukrhydroenerg, ki upravlja akumulacijo Kahovka.

V energetski družbi Ukrenergo, ki upravlja elektrarno, so že večkrat ponovili, da so razmere pod nadzorom.

8.50 Ukrajina: Rusi so razstrelili še en jez

"Na reki Mokra Jala so okupatorji razstrelili jez, kar je povzročilo poplave na obeh bregovih reke. Vendar to ne vpliva na ofenzivne operacije frontnih obrambnih sil Tavrie," je dejal Valeri Šeršen, tiskovni predstavnik ukrajinskih obrambnih sil.

Šeršen trdi, da poskušajo Rusi z uničenjem jezov upočasniti ukrajinsko protiofenzivo. "Najprej so okupatorji razstrelili akumulacijo Karlivka, nato hidroelektrarno Kahovka, nato so razstrelili tudi druge hidroelektrarne v okupiranem delu Zaporožja. V zaporoški regiji so pričakovali preboj oboroženih sil in zato da bi upočasnili naše napredovanje, so razstrelili hidroelektrarno na reki Mokri Jali, vendar to ni vplivalo na napredovanje obrambnih sil," je dejal Šeršen.

Po njegovih besedah je ukrajinska vojska prešla iz obrambe v napad, to pa je prineslo prve rezultate v obliki osvoboditve kraja Blagodatno in napredovanja proti vasi Urožaine.

8.20 Ukrajina in Rusija izmenjali skoraj 200 vojnih ujetnikov

Ukrajina in Rusija sta v okviru nove izmenjave vojnih ujetnikov skupno izmenjali skoraj 200 vojakov, so v nedeljo sporočili iz Kijeva in Moskve. Po navedbah Kijeva se je iz ruskega ujetništva vrnilo 95 ukrajinskih borcev, ruska stran pa je sporočila, da je Ukrajina iz ujetništva izpustila 94 ruskih vojakov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak je na Telegramu sporočil, da je Kijev dobil nazaj 95 branilcev, ki so jih ruske sile zajele v bitkah za Bahmut in Mariupol. "Veliko naših ljudi je bilo v ujetništvu ranjenih," je dejal in dodal, da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski za eno glavnih nalog določil osvoboditev vseh ukrajinskih vojakov v ruskem ujetništvu.

Medtem je rusko obrambno ministrstvo sporočilo, da je Ukrajina iz ujetništva izpustila 94 ruskih vojakov. Dodalo je, da bodo ti zdravljenje in rehabilitacijo opravili v zdravstvenih ustanovah ministrstva.

Rusija in Ukrajina sta od začetka ruske invazije februarja lani že večkrat izmenjali vojne ujetnike. Zadnja izmenjava je potekala maja. Po podatkih Kijeva se je iz Rusije do zdaj vrnilo več kot 2.500 Ukrajincev.

6.45 Ukrajina osvobodila več krajev na vzhodu države

Ukrajinske enote so osvobodile tri vasi v regiji Doneck na vzhodu države, so v nedeljo zvečer sporočile ukrajinske oblasti. Gre za prve uspehe ukrajinskih sil v protiofenzivi, ki jo je v soboto potrdil predsednik Volodimir Zelenski, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na vzhodni fronti so vojaki 68. brigade osvobodili kraj Blagodatno, ki je imel pred vojno manj kot tisoč prebivalcev, so sporočile ukrajinske kopenske sile.

Manj kot tri ure pozneje je ukrajinska vojska sporočila, da je "znova pod ukrajinsko zastavo" tudi vas Neskučno, prav tako v regiji Doneck.

Zvečer je namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar sporočila, da je pod nadzorom ukrajinskih sil tudi vas Makarivka v bližini Blagodatnega.

"Hvaležen sem našim vojakom za ta dan (...). Hvala! Hvala vam za vsak korak, za vsako bitko, za vsakega uničenega okupatorja," je v svojem dnevnem sporočilu zapisal Zelenski.

Gre za prve ozemeljske pridobitve Ukrajine v zadnjih mesecih, razen nekaj sto metrov, ki jih je ruska vojska pred kratkim ponovno zavzela na obrobju Bahmuta, poroča AFP.

Moskva navedb Kijeva še ni potrdila in navaja, da so ruske sile odbile ukrajinske napade v regiji, poroča britanski BBC.

Novice Zelenski ima sporočilo za Putina, ki ga ta ne bo vesel
Vladimir Putin
Novice Putin: Ukrajinska protiofenziva se je začela
Ne spreglejte