Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 4. 2024,
13.39

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,11
reproduktivne pravice kampanja Evropska unija Inštitut 8. marec

Natisni članek

Torek, 30. 4. 2024, 13.39

2 meseca, 2 tedna

Aktivistke v Bruslju predstavile cilje kampanje Moj glas, moja izbira

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,11
aktivistke My Voice, My Choice | V EU 20 milijonov žensk nima dostopa do varnega splava. S kampanjo želijo aktivisti doseči ureditev varstva reproduktivnih pravic in mehanizem financiranja na celotnem območju unije. | Foto My Voice, My Choice

V EU 20 milijonov žensk nima dostopa do varnega splava. S kampanjo želijo aktivisti doseči ureditev varstva reproduktivnih pravic in mehanizem financiranja na celotnem območju unije.

Foto: My Voice, My Choice

V Evropski uniji je v polnem teku kampanja "Moj glas, moja izbira" (My Voice, My Choice), ki so jo sprožile evropske aktivistke. Cilj kampanje, ki se je začela v preteklem tednu, je zbrati milijon podpisov za predlagane spremembe ter prepričati institucije EU in države članice, da jih sprejmejo in omogočijo varen in dostopen splav. Reproduktivne pravice v uniji so namreč še marsikje grobo kršene.

Gibanje, v katerem so združeni aktivisti iz več evropskih držav, vključno s Španijo, Finsko, Poljsko, Slovenijo, Francijo, Hrvaško in Irsko, želi vzpostaviti poseben mehanizem financiranja, namenjen zagotavljanju dostopa do splava in varstva reproduktivnih pravic v EU.

Ko bo ta pobuda dosegla milijon podpisov, bo to prvi korak k ustanovitvi sklada za pomoč ženskam, ki iz kakršnegakoli razloga v EU nimajo dostopa do varne oskrbe pri splavu, so v ponedeljek napovedale aktivistke na predstavitvi pobude Moj glas, moja izbira v Bruslju.

"Ker EU in njeni politiki niso ukrepali, smo morali ukrepati državljani Evrope. Evropska državljanska pobuda je edini instrument neposredne demokracije na ravni EU, s katerim lahko državljani EU z zbiranjem milijona podpisov predlagajo konkretne ukrepe," je pojasnila Nika Kovač, koordinatorka gibanja, in dodala: "Omejevanje dostopa splava ne preprečuje, preprečuje pa, da se ta opravi varno," je nadaljevala. "Tisti, ki si to lahko privoščijo, plačujejo zasebne storitve ali potujejo v tujino. Tisti, ki te možnosti nimajo, pa lahko z iskanjem nevarnih alternativ ogrozijo svoja življenja. Vsaki ženski želimo zagotoviti pravico do brezplačnega in dostopnega splava."

V mnogih državah EU problematični zakonodaja in praksa

V zadnjih letih se zdi, da se stanje na področju reproduktivnih pravic slabša. 

Marta Lempart iz Vsepoljske ženske stavke je delila grozljiva pričevanja o posledicah nečloveških omejitev splava na Poljskem, kjer je ženskam v bolnišnicah zakonit splav onemogočen, zato so številne prepuščene smrti. Spregovorila je o dejanskih osebah, ki so umrle, ker jim je bilo v poljskih bolnišnicah onemogočeno osnovno zdravstveno varstvo.  

"20 29 22 597 je telefonska številka organizacije Splav brez meja. Nekoč je bila tako priljubljena, da je bila poleg policije in gasilcev tretja najbolj klicana številka na Poljskem," je povedala Zofia Różańska iz poljske aktivistične skupine Wschód.

Včasih tudi zakonska ureditev ne zadošča

Podobno nevzdržne so razmere na Hrvaškem, kjer več kot 60 odstotkov ginekologov v državnih bolnišnicah ženskam odreka pravico do izbire. "V nekaterih bolnišnicah na Hrvaškem je stopnja nasprotovanja stoodstotna. Čeprav je splav na Hrvaškem zakonit, morajo številne ženske prepotovati dolge razdalje, da pridejo do storitve. Tudi v Slovenijo," pravi Marija Trcol iz Hrvaške.

Tudi v Avstriji je pravica do splava negotova, saj ostaja del kazenskega zakonika, kar ima pomembne posledice, prav tako pa je splav močno družbeno stigmatiziran. V številnih delih države ljudje nimajo dostopa do njega, na nekaterih območjih pa je za ta poseg na voljo le en zdravnik. Tudi če nekdo najde zdravnika, mora imeti pri roki 800 evrov in ukrepati hitro, saj je čas bistvenega pomena," pravi Flora Bauchman iz avstrijske organizacije #aufstehn.

Aktivistke pozivajo k oblikovanju močne skupnosti

Iz držav poročajo o prvih uspehih kampanje. "Naša prizadevanja so bila zelo uspešna, saj smo v prvih dveh dneh kampanje zbrali več kot 20 tisoč podpisov. Z gotovostjo lahko rečemo, da smo Finci na strani evropskih žensk," pravi Ida Katariina Haapea iz Združenja finskih žensk Unioni.

V Sloveniji je Inštitut 8. marec s pomočjo prostovoljcev in lokalne mreže v le nekaj dneh zbral več kot trikratnik nacionalnega praga, ki za pobudo znaša 5.640 podpisov, je povedala Zarja Muršič in poudarila, da je kampanja doma deležna tudi podpore koalicijskih političnih strank.  

Alice Coffin iz francoskega gibanja Ma Voix, Mon Choix je sklenila: "Biti moramo močni in zgraditi politično silo civilne družbe. Če bo kdo ustvaril feministično silo, bodo to feministke." 

Zbiranje podpisov poteka prek številnih akcij na spletu in v živo. Vsi državljani EU svoj podpis podpore lahko oddajo prek uradne spletne strani evropske pobude My Voice, My Choice.
Inštitut 8 marec v začetek zbiranja milijon podpisov za vseevropsko kampanjo za varen in dostop splav
Novice Nika Kovač: Zdaj gre zares. Začetek zbiranja milijon podpisov za varen in dostopen splav.
tableta za splav
Novice Strokovnjaki podprli dekriminalizacijo splava v Nemčiji
tableta za splav
Novice Poljska vse bližje liberalizaciji pravice do splava
Dominika Lasoto
Novice Poljska Greta: Vedo, da smo nepredvidljivi, zato se nas bojijo
tableta za splav
Novice Vrhovno sodišče ZDA odloča o prepovedi tablete za splav
Emmanuel Macron
Novice Francija v ustavo vpisala pravico do splava. Nika Kovač napoveduje ogromen projekt.
Ne spreglejte