Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 3. 2024,
22.57

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,79

Natisni članek

ustava splav Emmanuel Macron Francija

Ponedeljek, 4. 3. 2024, 22.57

1 mesec, 3 tedne

Francija v ustavo vpisala pravico do splava. Nika Kovač napoveduje ogromen projekt.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,79
Emmanuel Macron | Macron je po glasovanju pozdravil francoski ponos in poudaril, da je Francija s tem svetu poslala univerzalno sporočilo.  | Foto Reuters

Macron je po glasovanju pozdravil francoski ponos in poudaril, da je Francija s tem svetu poslala univerzalno sporočilo.

Foto: Reuters

Francija je danes pravico do splava vpisala v ustavo kot zagotovljeno svoboščino. Za vpis je glasovalo skupno 780 poslancev obeh domov francoskega parlamenta, 72 jih je bilo proti. Zgodovinsko glasovanje so v dvorani pospremili s stoječimi ovacijami, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Danes je Francija postala druga država v Evropi, ki je v ustavo vpisala pravico do svobodnega odločanja o rojstvu otrok. Naš boj se ne zaključuje. Pobudnica kampanje v Franciji Sarah Durieux se bo zjutraj usedla na letalo in skupaj bomo lansirali največjo evropsko kampanjo za reproduktivne pravice My voice, my choice. Za varen in dostopen splav po vsej Evropi," je za Siol.net razkrila Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je po glasovanju pozdravil francoski ponos in poudaril, da je Francija s tem svetu poslala univerzalno sporočilo. "Skupaj proslavimo vpis nove zagotovljene svoboščine v ustavo," je še zapisal na družbenem omrežju X.

Spremembe ustave v Franciji terjajo bodisi potrditev na referendumu bodisi skupno tri petine glasov vseh poslancev spodnjega in zgornjega doma francoskega parlamenta.

Macron se je že januarja lani ob predstavitvi prednostnih nalog francoskega predsedovanja Svetu EU v Strasbourgu zavzel za vključitev pravice do splava v listino EU o temeljnih pravicah.

Njegova prizadevanja za vpis te pravice v francosko ustavo so se okrepila potem, ko je vrhovno sodišče ZDA junija lani razveljavilo pravico do splava, kar je sprožilo pritisk aktivistov, naj Francija stori nasprotno v znak svoje zavezanosti pravicam žensk.

Nika Kovač: Naš boj se ne zaključuje. Lansirali bomo največjo evropsko kampanjo za varen in dostopen splav po celi Evropi.

"24. junija 2022 sem, kot veliko feministk in veliko žensk, ki so opravile splav, videla odločitev vrhovnega sodišča v ZDA, ki me je zelo prestrašila. Številne ženske smo si rekle: 'Nekaj moramo narediti!' Tukaj je političen trenutek. Imeli smo mnogo političnih predstavnikov, ki so govorili, kako zgroženi so nad odločitvijo vrhovnega sodišča. Kako jezni so glede odločitve. Zato smo jih držali za besedo in jim rekli, naj vpišejo pravico do splava v ustavo. Le planning familial in jaz smo lansirali kampanjo. Bili smo res začudeni, da smo v nekaj dnevih zbrali toliko podpisov. Deset tisoč, 20 tisoč, 50 tisoč, 60 tisoč, 70 tisoč, sto tisoč, 120 tisoč, 180 tisoč ljudi je podpisalo predlog. In nastala je edinstvena koalicija. Skupaj s poslanci in poslankami, civilno družbo in posameznicami nam je uspelo." S temi besedami je odločitev francoske vlade pospremila Sarah Durieux, aktivistka in direktorica organizacije Change.org v Franciji. Gre za največjo platformo za družbene spremembe, ki vsakomur omogoča, da ustvari spremembo, ki jo želi videti v svetu, tako da začne kampanjo ali pa se ji pridruži.

Sarah Durieux | Foto: Nika Kovač Foto: Nika Kovač

"Nika, naredila bom peticijo. Prepričana sem, da je nujno, da se v Franciji splav vpiše v ustavo," mi je po telefonu rekla Sarah. V temačnem trenutku, ko so v Ameriki čez noč prepovedali splav, se je njena pobuda zdela kot žarek upanja. V težkih trenutkih se odprejo potenciali dobrega," se začetkov kampanje spominja Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec. Kot pravi, je Derieuxevi pokazala člen slovenske ustave in ji pripovedovala o skupnem boju slovenskih političark obeh političnih polov in o pogumnih ženskah, ki so zagotovile, da je pravica o svobodnem odločanju vpisana v ustavo. 

"Danes je Francija postala druga država v Evropi, ki je v ustavo vpisala pravico do svobodnega odločanja o rojstvu otrok. Naš boj se ne zaključuje. Sarah se bo zjutraj usedla na letalo in skupaj bomo lansirali največjo evropsko kampanjo za reproduktivne pravice My voice, my choice. Za varen in dostopen splav po vsej Evropi," je še razkrila Kovačeva. 

Francoska vlada je v svojem predlogu o vpisu pravice izbrala izraz zagotovljena svoboščina, da bi prepričala tako spodnji dom, ki je želel vpis pravice do splava, kot zgornji dom, v katerem prevladujejo desnosredinske stranke in ki je glede umetne prekinitve nosečnosti pristal le na izraz svoboščina. Spodnji dom parlamenta je vpis pravice do splava v ustavo podprl konec januarja, zgornji dom, senat, pa prejšnji teden.

Nika Kovač
Novice Inštitut 8. marec s kampanjo za varen in dostopen splav v Evropi
burka
Mnenja Nika Kovač: Moja prijateljica Sarah ali splav kot temeljna pravica
Ne spreglejte